@livewireStyle
header.home link

Weekendtip: 5 winterwandelingen

De winter staat eindelijk voor de deur. Zondag zou het kwik zelfs dalen onder nul. Maar het blijft droog en de wind zal slechts matig waaien. Met andere woorden: het wordt een mooie wandeldag. Sjaal rond je nek, muts over je oren en snoet in de (winter)zon. Heerlijk. Nu nog een interessante wandelroute vinden :). Dit zijn onze suggesties.
14 januari 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: french_03 - photocase.com

 

De winter staat eindelijk voor de deur. Zondag zou het kwik zelfs dalen onder nul. Maar het blijft droog en de wind zal slechts matig waaien. Met andere woorden: het wordt een mooie wandeldag. Sjaal rond je nek, muts over je oren en snoet in de (winter)zon. Heerlijk. Nu nog een interessante wandelroute vinden :). Dit zijn onze suggesties:

 

1. Dobbelhoevepad (Antwerpen - Schilde)

Wandeling Dobbelhoevepad (9,5 km) leidt je langs enkele beschermde dorpsgezichten, door mooie dreven en bossen, over de Antitankgracht en langs de Dobbelhoeve, waar je kan genieten van een glas verse melk uit de automaat. De wandeling was genomineerd voor de verkiezing ‘Wandeling van het jaar’ van de provincie Antwerpen. Vertrekken doe je op het kerkplein in Schilde.

Meer info: www.provincieantwerpen.be 
Prijs: gratis
Bestellen/downloaden: download hier

 

2. Greenspot heks ‘langs boerenerven’ (Vechmaal, Limburg)

Om wandelliefhebbers de mogelijkheid te bieden mooie wandelingen te maken in het groen zonder de natuur te verstoren, heeft het Regionaal Landschap Haspengouw een aantal Greenspots aangelegd. Deze zijn voorzien van constructies zoals knuppelpaden, draaipoortjes, duidelijke bewegwijzering en een brochure. Bovendien wordt de conditie van de paden elke maand gecontroleerd door vrijwillligers.

Greenspot heks ‘langs boerenerven’ bestaat uit drie landschapswandelingen die vertrekken vanuit de authentieke herberg De Horne te Vechmaal. Je wandelt langs uitgestrekte akkers, door compacte dorpjes en voorbij monumentale vierkanthoeves en kastelen, met het imposante kasteel van Heks als pronkstuk. Je kan kiezen uit routes van 12 km, 9 km en 6 km.

Meer info: www.rlh.be
Prijs: 2,5 euro
Bestellen/downloaden: bestel hier

 

3. Baksteenwandelroute (Boom, Oost-Vlaanderen)

De provincie Oost-Vlaanderen heeft iets met bier. Zeker de Vlaamse Ardennen en het Scheldeland, met hun typische bruine bieren. Om deze troef extra uit te spelen, ontwikkelde de provincie twee Plan Bier-kaarten met fiets- en wandeltochten langs brouwerijen en charmante cafés. Een leuke wandeling uit Plan Bier Scheldeland is de Baksteenwandelroute (4,4 km). Boom stond eeuwenlang bekend om zijn steenbakkerijen, een verleden waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. Je wandelt er dan ook langs kleiputten, droogloodsen, oven en typische arbeiderswoningen – allemaal authentieke pareltjes van industrieel erfgoed. Vertrekken doe je aan café De Koophandel in Boom.

Meer info: www.tov.be 
Prijs: gratis
Bestellen/downloaden: download hier de wandelkaart en bestel hier de volledige brochure Plan Bier Scheldeland

 

4. Kapelletjeswandeling (Bever, Vlaams-Brabant)

De Kapelletjeswandeling (9 km) voert je langs weides, hoeves en akkers, op zoek naar de vele kapelletjes in het landelijke Bever. Je vindt ze te midden van de velden, aan de rand van een boomgaard, op de hoek van een straat en verscholen tussen de bomen. Vertrekken doe je aan de Sint-Martinuskerk.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be
Prijs: gratis
Bestellen/downloaden: download hier

 

5. Ryckeveldewandelroute (Sijsele - West-Vlaanderen)

In domein Ryckevelde (130 ha) wandel je (6,5 km) over landelijke wegen langs pittoreske hoeves, open velden en gesloten bossen. Je vertrekt aan het gelijknamige kasteel via bosdreven richting de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo, wandelt voorbij het natuurreservaat De Schobbejakshoogte en keert terug via het Domeinbos door de heemtuin. Bezoek zeker ook de herten, struis- en watervogels in het dierenpark van de kasteeltuin, en bewonder het neogotische kasteel.

Meer info: www.westtoer.be  
Prijs: 2 euro
Bestel/download: bestel hier

 

Vind je onze suggesties niet interessant? Meer wandelroutes per provincie vind je hier:
Toerisme Oost-Vlaanderen
Toerisme Limburg
Toerisme Vlaams-Brabant
Westtoer
Toerisme Antwerpse Kempen

Gerelateerde artikels