header.home link

Week van het Bos 2018: ravotten en wandelen

15 oktober 2018
Door het aanhoudende nazomerweer valt het niet zo op, maar de herfst is al even begonnen. En dan vieren we traditioneel de Week van het Bos. Dit jaar staat de week, die loopt van 14 tot 21 oktober, in het teken van ravotten. Want “buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever”, is de motivatie van initiatiefnemer Agentschap voor Natuur en Bos.
Lees meer over:
Beeld: Week van het Bos
 

Door het aanhoudende nazomerweer valt het niet zo op, maar de herfst is al even begonnen. En dan vieren we traditioneel de Week van het Bos. Dit jaar staat de week, die loopt van 14 tot 21 oktober, in het teken van ravotten. Want “buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever”, is de motivatie van initiatiefnemer Agentschap voor Natuur en Bos.

Voor deze editie werden twee educatieve pakketten uitgewerkt, en is er een wedstrijd waarbij deelnemende klassen een bos-excursie kunnen winnen met de Helden van Ketnet. En voor het brede publiek zijn er natuurlijk de hele week door tal van activiteiten. Wij hebben er per provincie twee uitgepikt, een mix van ravot- en wandelactiviteiten.

Antwerpen

Nacht van de duisternis in het Blaasveldbroek

Met een gids wandel je door de duisternis naar het hart van het Blaasveldbroek waar bij helder weer sterrenkijkers opgesteld staan en waar je informatie terugvindt over lichthinder en over het nachtelijke leven van onze zoogdieren. Je kan ook een bezoek brengen aan het museum dat alleen verlicht is door zaklampen. Vergeet zelf ook je zaklamp niet.

Waar? Blaasveldbroek, Broekstraat, 2830 Blaasveld
Wanneer? zaterdag 20 oktober, van 19u tot 21u (elk half uur vertrekt er een gids)
Prijs? gratis
Meer info

Familiewandeling in de Dombergheide

Een natuurgids van Natuurpunt Turnhoutse Kempen laat je kennismaken met het natuurgebied Dombergheide, een mooie variatie aan natuur met heide, graslanden en vennen. We vertrekken om 14 uur aan het kruispunt van de Watertappingstraat en de Dombergstraat. Draag waterdichte wandelschoenen of laarzen. Honden aan de leiband kunnen mee.

Waar? Wandelknooppunt 73, Watertappingstraat, 2300 Turnhout
Wanneer? zaterdag 20 oktober, van 14u tot 16u
Prijs? gratis
Meer info

Limburg

Bosplezier in Duinengordel

Een gratis kindernamiddag in het teken van allerhande leuke activiteiten in en rond het bos. Kriebeldiertjes, grime, death ride, timmeren, verhaaltjes, marshmallows en kastanjes, reuzenkatapult … Allemaal ingrediënten van een topnamiddag voor kinderen met ouders en grootouders.

Waar? Leemkuilstraat 21, 3660 Opglabbeek (bij Sentower Park)
Wanneer? woensdag 17 oktober, van 14u tot 17u (vrije instap tot 16u)
Prijs? gratis
Meer info

Herfstwandeling Zwarte Berg

Kans op paddenstoelen en een prachtig zicht op de verkleurende bossen in de omgeving, dat is wat je te wachten staat als je deelneemt aan deze herfstwandeling. Natuurgids Jan neemt je mee het gebied in en laat je kennismaken met de relicten van de mijn van Zwartberg, hoe de natuur het overgenomen heeft en wat Limburgs Landschap vzw met dit gebied van plan is.

Waar? Mijnkathedraal Sint-Lambertus, Torenlaan, 3600 Genk
Wanneer? zondag 21 oktober, van 14u tot 16u
Prijs? 2 euro
Meer info: info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 51

Oost-Vlaanderen

Zaklampentocht

In groepjes wordt er gewandeld op de donkere paadjes van het Drongengoed. Het is vooral goed uitkijken naar spoken en geesten die daar ‘s nachts ronddwalen, dus een zaklamp is geen overbodige luxe. Voorzie stevig, waterdicht schoeisel.

Waar? Parking taxibaan Drongengoedweg Poort 4 ingang vliegclub Brugge, 9910 Ursel
Wanneer? zaterdag 20 oktober, van 19u30 tot 23u
Prijs? gratis
Meer info

Op avontuur in de natuur!

In bomen klimmen, wilgenhutten bouwen, kriebelbeestjes zoeken, knutselen en muziek maken met wat je vindt in de natuur … Dit en nog veel meer in het speelbos in Heldergem. Een activiteit voor kinderen en ouders die het kind in zichzelf niet verloren zijn of willen terugvinden.

Waar? Speelbos Heldergem, Hoomweg, 9450 Haaltert
Wanneer? zondag 21 oktober, van 14u tot 17u
Prijs? vrije bijdrage
Meer info

Vlaams-Brabant

Doe de Boskampioen

Meet de capaciteiten van je kinderen met die van de kampioenen in het Zoniënwoud op het permanent doe-parcours in het speelbos van Jezus-Eik. Klim, loop, speur, zoek en spring als de be(e)sten! Deze activiteit kan individueel gedaan worden of met gids.

Waar? GC de Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse
Wanneer? zondag 21 oktober, om 10u en om 14u
Prijs? gratis
Meer info

Opening 100% Natuurloop Liedekerkebos

Officiële opening van de volledig bepijlde natuurloop in het Liedekerkebos. Via twee lussen van ongeveer 4,5 km over onverharde wegen loop je langs al het moois dat het bos te bieden heeft.

Waar? Liedekerke- en Hertigembos, E. Schelfhoutstraat z/n, 1770 Liedekerke
Wanneer? zondag 21 oktober, van 10u tot 12u
Prijs? gratis
Meer info: 053 64 55 93

West-Vlaanderen

Boskofferwandeling

Een leerrijke wandeling begeleid door Bart Van Thuyne van Natuurpunt voor kinderen en hun ouders.

Waar? Wijnendalebos, Fonteinpad 2, 8820 Torhout
Wanneer? woensdag 17 oktober, van 14u30 tot 15u30
Prijs: gratis
Meer info: vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70

Wandeling in de Verdronken Weide - Thema Vogels

Gegidste wandeling waarbij allerlei soorten vogels kunnen worden gespot. 

Waar? Vijverhuis (Zillebekevijver), Zillebekevijverdreef 2a, 8902 Zillebeke
Wanneer? zondag 21 oktober, van 9u30 tot 12u30
Prijs? 1 euro
Meer info

Gerelateerde artikels