header.home link

Wat is dit?: koematras

27 oktober 2014
Wat zijn die dunne matten in de koeienstal? Het lijken wel turnmatten, maar daar doen koeien toch niet aan mee?
Lees meer over:

Wat zijn die dunne matten in de koeienstal? Het lijken wel turnmatten, maar daar doen koeien toch niet aan mee?

 

Modern stro

De koeien voeren dan ook geen acrobatische kunstjes uit op deze koematrassen. Ze dienen simpelweg om comfortabel op te rusten. Een koe is het namelijk gewoon op het zachte gras van een wei te liggen. Als ze dan in de stal op een harde betonnen vloer zou moeten rusten, vermindert dat de koe haar comfort, en verhoogt het de kans op kwetsuren aan haar gewrichten en klauwen.

Vroeger werd dit probleem opgelost door een laag stro in de stal te leggen, en ook vandaag worden nog ligboxen met stro gevuld, de zogenaamde diepstrooiboxen. Hier kan de koe lekker zacht en warm inliggen, maar het kost de boer wel erg veel werk en geld om telkens het stro te vervangen als het vuil geworden is door uitwerpselen.

Daarom werken veel melkveehouders nu met koematrassen. Die kunnen veel makkelijker worden schoongemaakt, en gaan wel tien jaar lang mee. Ze bestaan in verschillende materialen, maar vaak bestaat de vulling uit rubber. Belangrijk is dat de mat wel comfortabel ligt, maar niet te zacht en dik is, omdat ze dan sneller verslijt en de koe er makkelijker in kan ‘wegzakken’.

Wie graag een demo ziet met stalmatrassen kan daarvoor terecht in de Hooibeekhoeve.

In de rubriek 'Wat is dit?' bespreken we telkens een innovatie in de land- of tuinbouw die het dierenwelzijn of de milieuvriendelijkheid op een bedrijf moet verbeteren. Zie jij een vreemd object in de stal of op het veld dat je niet kent? Stuur een foto van het object naar info@veldverkenners.be of deel de foto op onze Facebookpagina, en wij zoeken uit wat het is.

Gerelateerde artikels