@livewireStyle
header.home link

Wat is dit?: de koeborstel

24 februari 2014
Wat is dat voor ding? De koe lijkt het fijn te vinden, maar waarvoor dient het?
Beeld: DeLaval

 

Wat is dat voor ding? De koe lijkt het fijn te vinden, maar waarvoor dient het? Dat 'ding' is een koeborstel. Een instrument dat het welzijn van melkkoeien in hun stal moet bevorderen: 

Ook koeien houden immers van een goede scrub zo nu en dan. Ze hebben net als wij soms last van jeuk – en als het jeukt, dan moet je krabben. In de wei doen ze dat aan een boom of steen, maar dit is niet zonder gevaar. Een koe blijft schuren tot haar jeuk verdwijnt, maar kan hierdoor haar vacht beschadigen. In de meeste stallen hebben melkveehouders daarom een alternatief voorzien: de koeborstel. Daarmee kunnen koeien zelfs de moeilijkst te bereiken plaatsen op hun lijf krabben (bv staartinplant), zonder het gevaar zich te verwonden. Het borstelen bevordert bovendien hun bloeddoorstroming, zorgt voor een gezondere vacht en minder stress in de kudde.

Dit alles werkt niet alleen het welzijn van de koe in de hand, maar ook die van de melkveehouder. Want hoe zei Wouter Torfs (CEO van Schoenen Torfs) het weer in het Canvas-programma ‘Het blijft in de familie’? “Een gelukkige koe geeft meer melk.” Juist ja :). 

 

In de rubriek 'Wat is dit?' bespreken we telkens een innovatie in de land- of tuinbouw die het dierenwelzijn of de milieuvriendelijkheid op een bedrijf moet verbeteren. Zie jij een vreemd object in de stal of op het veld dat je niet kent? Stuur een foto van het object naar info@veldverkenners.be of deel de foto op onze Facebookpagina, en wij zoeken uit wat het is. 

Gerelateerde artikels