header.home link

Wat de vorm van vruchten ons leert (of niet)

27 april 2015
Wanneer je de vorm van planten en hun vruchten bestudeert, kan je met wat goede wil gelijkenissen aantreffen met bepaalde onderdelen van het menselijke lichaam. . Een walnoot bijvoorbeeld lijkt erg op onze hersenen. Volgens de signatuurleer is dit een aanwijzing dat walnoten een gunstige werking hebben op dat orgaan. Kwakzalverij of niet, wij vinden het de moeite waard om even bij stil te staan.
Lees meer over:

Wanneer je de vorm van planten en hun vruchten bestudeert, kan je met wat goede wil gelijkenissen aantreffen met bepaalde onderdelen van het menselijke lichaam. Een walnoot bijvoorbeeld lijkt erg op onze hersenen, en de doorsnede van een wortel op de iris van onze ogen. Volgens de signatuurleer is dit een aanwijzing dat walnoten en wortels een gunstige werking hebben op respectievelijk onze hersenen en ogen. Kwakzalverij of niet, wij vinden het de moeite waard om even bij stil te staan.

 

Oude theorie

Het geloof dat uiterlijke kenmerken van planten en vruchten die overeenkomen met delen van het menselijk lichaam een aanwijzing vormen voor hun werking, hoort thuis in de signatuurleer. Die theorie stamt volgens sommige bronnen uit de Middeleeuwen en volgens andere uit de (Chinese) Oudheid. In ieder geval uit een periode waarin mensen nog overal de hand van God of enkele goden in zagen. Die schepper(s) zou(den) planten speciaal een menselijke vorm hebben gegeven om de mens een handje te helpen bij de toepassing ervan.

Desondanks werd de leer min of meer gebruikt tot de 19de eeuw, tot geneeskunde en biologie echte wetenschappen werden. Want als we de wetenschappelijke principes hanteren, is het moeilijk de verbanden tussen het uiterlijk en de werking van planten als meer dan toevallig te bestempelen. Want ja, walnoten lijken op hersenen en ze bevatten effectief vetzuren die belangrijk zijn voor de werking van dat orgaan, maar andere noten die niet lijken op hersenen bevatten eveneens die vetzuren en zijn eveneens goed voor hun werking. Bovendien zijn er voor elk voorbeeld waarvoor de theorie opgaat, een veelvoud aan voorbeelden te vinden waarvoor hij niet opgaat.

 

Alternatieve geneeskunde

Volgens de moderne wetenschap is signatuurleer dus eerder bijgeloof. Toch worden de principes nog steeds onderricht, maar dan in alternatieve geneeskunde zoals homeopathie en kruidenkunde.

 

Enkele algemene principes:

 • Ronde stengels: rond is vrouwelijk, dus ronde stengels wijzen op een verzachtende en harmoniserende werking.
   
 • Hoekige stengels: hoekig is mannelijk, dus hoekige stengels wijzen op een weerstandsbevorderende werking.
   
 • Gele kleur: geel is de kleur van gal en vertering, dus gele bloemen wijzen op een gunstig effect op onze lever en spijsvertering.
   
 • Rode kleur: rood is de kleur van bloed, dus rode bloemen wijzen op een gunstig effect op ons hart en ons bloed.
   
 • Behaarde bladeren/stengels: behaarde stengels of bladeren wijzen op een gunstig effect op onze huid, haren en slijmvlies
 
 

Enkele specifieke voorbeelden:

 • Sint-Janskruid: de kliertjes in de blaadjes van het kruid lijken wat op de poriën van onze huid. Dit zou wijzen op een gunstige werking bij allerlei verwondingen en huidproblemen.
   
 • Bieslook: de holle stengels lijken op onze luchtwegen. Ze zouden er dus een gunstige werking op hebben.
   
 • Avocado: de vrucht heeft de vorm van een baarmoeder en groeit exact 9 maanden. Toevallig (of niet) heeft avocado ook effectief een positieve invloed op de hormoonbalans van een vrouw en het risico op baarmoederhalskanker.

  avocado-tris-lifestyle-sapo-pt.jpg

Beeld: lifestyle.sapo.pt
 

 

 • Brandnetel: de bladeren van de brandnetel hebben kleine haartjes. Dit kan wijzen op een gunstig effect op onze haren. Brandnetel prikt ook als je het verkeerd aanraakt. Dit kan betekenen dat brandnetel werkt als afrodisiacum.
   
 • Rode biet: de rode kleur kan erop wijzen dat biet goed is voor ons bloed.
   
 • Vijgen: vijgen bevatten veel zaadjes, die de aanmaak van spermacellen en de sperma-activiteit bij mannen zouden bevorderen.

  vijgen-tris_ingredienten-nl.png
Beeld: ingredienten.nl
 

 

 • Druiven: druiven lijken op ons longweefsel en verminderen ook effectief de kans op longaandoeningen, zoals -kanker en astma.
   
 • Champignons: de doorsnede van een champignon lijkt op de doorsnede van een menselijk oor. Toevallig (of niet) bevatten champignons vitamine D, wat een gunstig effect heeft op onze botten – ook op de kleine botten in onze oren.
   
 • Gember: gember heeft de vorm van een maag. Al eeuwen gebruiken Chinezen deze wortel daarom om de maag te kalmeren. Het zou ook helpen tegen misselijkheid en de spijsvertering bevorderen.

  gember-tris_ingredienten-nl.png
Beeld: ingredienten.nl
 

 

 • Walnoten: door de uitgesproken vorm van de noot wordt al eeuwenlang geloofd in zijn heilzame werking op onze hersenen. Toevallig (of niet) bevatten walnoten effectief bepaalde vetzuren met een gunstig effect op ons brein.
   
 • Wortelen: de doorsnede van een wortel lijkt wat op de iris van ons oog. Toevallig (of niet) hebben wortelen effectief een gunstig effect op de bloedtoevoer naar en de algemene werking van onze ogen.
   
 • Tomaat: een tomaat bevat vier kamers, net zoals ons hart. Dit zou betekenen dat tomaat goed is voor ons hart en onze bloedvaten.
 

Onzin of niet, een beetje kennis van de oude signatuurleer heeft nog niemand kwaad gedaan. En zo’n weetjes zijn altijd leuk om te gebruiken tijdens familie- en andere feestjes ;).

 

Bron: Tuinadvies.be, Mens en Gezondheid

Gerelateerde artikels