@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: is dit een verwaarloosd maïsveld?

Is de akkerbouwer te lui om zijn veld te oogsten? Of zijn de gewassen ziek? Neen, het antwoord luidt helemaal anders.
5 november 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21

Is de akkerbouwer te lui om zijn veld te oogsten? Of zijn de gewassen ziek? Neen, het antwoord luidt als volgt: de maïs die je in november nog op het veld ziet staan, helemaal bruin of geel en droog geworden, is korrelmaïs. Die maïs wordt geoogst voor de korrels van de kolven, die helemaal rijp en volgroeid moeten zijn. Alle aandacht en voedsel van de plant gaat dus naar de ontwikkeling van de kolf, waardoor de rest uitdroogt. 


Waarom wordt maïs dan toch soms groen geoogst?

Niet alle maïs die in Vlaanderen geteeld wordt, is korrelmaïs. Sommige maïsvelden worden al in oktober geoogst, wanneer de planten nog groen zijn. In dat geval gaat het om snijmaïs of hakselmaïs, die in zijn geheel geoogst en verhakseld wordt, wanneer hun kolven nog onrijp zijn.


Voor de dieren in de stal

In beide gevallen komt het resultaat uiteindelijk in de veestal als voeder terecht, maar hakselmaïs wordt eerst ingekuild in een betonnen silo op het erf, overdekt met zwarte plastiek en oude autobanden. Deze manier van bewaren, waarbij door het wegpersen van lucht in de silo het risico op schimmelvorming wordt ingeperkt, zorgt ervoor dat de runderen in de stallen een hele winter van de maïsoogst kunnen eten.


En voor ons?

Wij eten geen haksel- of korrelmaïs, maar suikermaïs. Dat type maïs wordt in Vlaanderen echter nauwelijks geteeld, en meestal ingevoerd uit landen zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. De maïs die hier geteeld wordt, heeft een hoger zetmeelgehalte en is daardoor beter geschikt voor het voederen van vee.


Lees ook het artikel Gespot op het veld: de graanoogst - 17 weetjes over graan

In de reeks ‘Vraag van de maand’ gaat Veldverkenners op zoek naar het antwoord op een vraag van een Facebook-vriend of lezer. Wil jij een vraag stellen? Dat kan dus op onze facebookpagina of via info@veldverkenners.be

Gerelateerde artikels