@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: hoeveel krijgt een teler voor een bloemkool?

Als je een bloemkool koopt in de winkel, vandaag bijvoorbeeld aan 89 cent per stuk in de ene supermarkt en aan 1,99 euro in de andere, hoeveel gaat daarvan dan naar de teler?
2 augustus 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21

Als je een bloemkool koopt in de winkel, vandaag bijvoorbeeld aan 89 cent per stuk in de ene supermarkt en aan 1,99 euro in de andere, hoeveel gaat daarvan dan naar de teler? Veldverkenners vroeg het aan Boerenbond en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), maar het antwoord blijkt niet zo eensluidend.

“De bloemkolen die je vers koopt in de supermarkt, zijn gekocht op een veiling”, vertelt Philippe Appeltans van VBT. “Dat kan via klokverkoop gaan, aan een bepaalde dagprijs, maar ook via bemiddeling. De dagprijzen op de veiling schommelen erg. Deze week bijvoorbeeld kregen telers gemiddeld 85,1 cent per bloemkool op de klok, vorige week 61 cent en begin juni slechts 26 cent. Bovendien kunnen de dagprijzen binnen die weekprijzen nog eens erg schommelen. Allemaal afhankelijk van de verhouding tussen vraag en aanbod. Telers en supermarkten hebben echter de mogelijkheid die schommelingen wat te bufferen, door contracten af te sluiten (bemiddeling). Dat zijn meestal week- of tweeweekcontracten, en uitzonderlijk eens een jaarcontract. In zo’n contract wordt een bepaald volume en een bepaalde prijs afgesproken, die gebaseerd is op de dagprijs op het moment van ondertekening. Dat kan een hogere of lagere prijs zijn dan de dagprijs op het moment van levering. Als een supermarkt dus een opvallend lage of hoge prijs aanrekent voor zijn bloemkolen, zijn die mogelijks via zo’n contract gekocht. Gezien telers momenteel 81,5 cent krijgen per bloemkool, en je al bloemkool vindt in de supermarkt voor 89 cent, zijn die specifieke bloemkolen dus waarschijnlijk via bemiddeling gekocht. Tenzij de retailer natuurlijk wil stunten met bloemkool, om klanten in zijn winkels te krijgen.”

“Verder is het belangrijk te weten dat supermarkten vaak niet werken met louter procentuele marge, zoals vaak gedacht wordt, maar eerder met een vaste – binnen bepaalde marges. Theoretisch zou je het zo kunnen stellen: ze berekenen hun vaste kosten per bloemkool, en tellen dat bedrag op bij hun aankoopprijs. Stel bijvoorbeeld dat hun kosten 30 cent bedragen per bloemkool en ze ook 30 cent hebben betaald voor een bloemkool, dan kan jij die bloemkool in de winkel kopen aan 60 cent en krijgt de boer dus 50 procent van jouw aankoopprijs. Maar als de supermarkt 1 euro betaalde voor de bloemkool, koop jij hem aan 1,30 euro en krijgt de boer 80 procent van jouw aankoopprijs. Het is dus misleidend dit uit te drukken in procenten.”

 

Met dank aan Philippe Appeltans van VBT voor zijn antwoord!

In de reeks ‘Vraag van de maand’ gaat Veldverkenners elke maand op zoek naar het antwoord op een lezers/surfers/...vraag. Wil jij een vraag stellen? Dat kan op onze Facebookpagina of via info@veldverkenners.be. 

Gerelateerde artikels