@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: hoe wordt een maïsdoolhof gebouwd?

Wordt een maïsdoolhof in vorm gezaaid of gemaaid? Het lijkt misschien een domme vraag, maar iedereen aan wie Veldverkenners de vraag stelde, moest het antwoord schuldig blijven. (Nah!) Behalve natuurlijk Els en Tine van kinderboerderij De Pierlapont in Loppem, waar je elk jaar een maïsdoolhof kan bezoeken. Hoe bouwen zij hun doolhof op?
2 juli 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Wordt een maïsdoolhof in vorm gezaaid of gemaaid? Het lijkt misschien een domme vraag, maar iedereen aan wie Veldverkenners de vraag stelde, moest het antwoord schuldig blijven. (Nah!) Behalve natuurlijk Els en Tine van kinderboerderij De Pierlapont in Loppem, waar je elk jaar een maïsdoolhof kan bezoeken. Hoe bouwen zij hun doolhof op?

 

Mei: maïs zaaien

“We zaaien de maïs normaal begin mei. Dit jaar was het later, omwille van het natte weer. Ook groeide de maïs niet goed, omdat het te lang koud was. Na het zaaien wordt het veld één keer behandeld tegen onkruid.”

 

Eind juni: maïsgangen berekenen en maaien

“We bekijken op voorhand hoe groot het veld is (dit jaar 1,95 hectare) en berekenen aan de hand daarvan hoeveel rijen we mogen uitrijden. Daarbij moeten we immers rekening houden met het rantsoen van onze koeien in de herfst en winter. We hebben 25 vleeskoeien die vanaf november tot half april op stal blijven, en dan hoofdzakelijk maïs eten.”

“Als we weten hoeveel rijen maïs we mogen maaien, maken we een plannetje van het doolhof, met een aantal gangen, doodlopende paden en een open plaats in het midden. Eind juni is het dan zo ver, dan maaien we.”

“Tegelijkertijd houden we ons eind juni bezig met de attributen voor het doolhof. De schoolbezoeken aan onze boerderij lopen dan op hun einde, waardoor we tijd vrij krijgen om creatief aan de slag te gaan met verf en papier. We bedenken samen opdrachten – want bezoekers aan het doolhof krijgen telkens een opdrachtenblad me – , bouwen panelen en constructies, schilderen alles en kleden het hele doolhof aan.”

 

1 juni: het doolhof is klaar!

“1 juli ten slotte is het maïsdoolhof klaar. Of de maïs nu klein is of groot. De zomer kan voor ons dan écht beginnen!”


Eind september: maïs oogsten en doolhof afbreken

“Eind september oogsten we de maïs. Dit jaar zal dat waarschijnlijk later zijn, omdat de maïs zoals gezegd later werd gezaaid en niet goed kon groeien. Als we het doolhof voor de oogst afbreken, kiezen we altijd al een thema voor het volgende jaar. Zo hebben we de thema’s piraten, cowboys en indianen, jungle, ridders en prinsessen en dit jaar 'op reis naar Mars' gehad.”

 

Pierlapad

Het maïsdoolhof van De Pierlapont ligt op het Pierlapad. Dat is een ‘ontdekkerspad’ langs de boerderijdieren, akkers en velden met ‘curieuze vraagkastjes’, voel-, kijk- en geurbakken, een poel met vissen, boerenspelen,... Kinderen die het Pierlapad verkennen krijgen een ‘ontdekkerrugzakje’ mee met verrekijker, loeppotje, zoekkaarten en een puzzelopdracht. Ook aan een bezoek aan het maïsdoolhof is telkens een opdracht verbonden. Bezoekers krijgen een opdrachtenblad mee. Als ze dat juist invullen, krijgen ze een kleine verrassing wanneer ze terug op de boerderij zijn.

 

Dus, Veldverkenners: een maïsdoolhof wordt niet in vorm gezaaid, maar nadien in vorm gemaaid!

Met dank aan Els en Tine voor hun vakkundige uitleg.

 

In de reeks ‘Vraag van de maand’ gaat Veldverkenners elke maand op zoek naar het antwoord op een vraag van een Facebook-vriend. Wil jij een vraag stellen? Dat kan dus op onze Facebookpagina of via info@veldverkenners.be

Gerelateerde artikels