@livewireStyle
header.home link

Vis van het jaar 2015: hondshaai

Wat een naam: hondshaai. Dat voorspelt niet veel goeds, toch? Mooi en aaibaar zal de vis niet zijn, of wel? Toch. Hondshaai is een schitterende vis. Zijn vel heeft iets weg van de vacht van een luipaard (zeer fashionable ;)) – lichtbruin met donkere vlekken; en hij eet/bijt helemaal geen mensen.
13 januari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Wat een naam: hondshaai. Dat voorspelt niet veel goeds, toch? Mooi en aaibaar zal de vis niet zijn, of wel? Toch. Hondshaai is een schitterende vis. Zijn vel heeft iets weg van de vacht van een luipaard (zeer fashionable) – lichtbruin met donkere vlekken; en hij eet/bijt helemaal geen mensen. De sukkel wordt maximaal 1 meter groot, en wordt zelden gespot in de buurt van de kust. Liever blijft hij dicht bij de zeebodem, waar hij eet en rust. Op zijn menu? Geen mensen dus, maar kleinere organismen zoals wormen, schelpdieren, schaaldieren en kleine (inkt)vissen. Verder kan hij met een gerust hart gegeten en gevangen worden, want zijn populatie doet het goed. En last but not least: hij bevat geen graten. Geen gesukkel dus tijdens het eten.

 

Duurzame vangst

Redenen genoeg voor VLAM en de visserijsector om hondshaai te benoemen tot Vis van het Jaar. Die wedstrijd vindt jaarlijks plaats, met als doel een wat onbekende (en dus onbeminde) vissoort ‘van bij ons’ te promoten. Voorwaarde is onder meer dat hij duurzaam gevangen wordt, wat voor hondshaai volgens de juryleden zeker het geval is. Hun argumenten:

  • Hondshaai kent geen paaiseizoen. Dat wil zeggen dat de vrouwtjes het hele jaar door eitjes leggen, en de volwassen vissen dus geen bepaalde periode kennen waarin ze extra kwetsbaar zijn (want zich voortplanten kost veel energie), en er geen specifiek seizoen bestaat waarin er extra veel eieren of zwangere vrouwtjes door de vangst kunnen worden vernietigd.
     
  • Met de populatie hondshaai gaat het goed. Toch in de drie gebieden waar onze vloot de vis binnenhaalt: de Noordzee, de Keltische regio en de Golf van Biskaje. De aantallen zijn daar de voorbije jaren mooi toegenomen, tot een niveau dat volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) duurzaam is. Met andere woorden: de opvolging is verzekerd, ondanks onze visactiviteiten.
     
  • Let wel: op zich is hondshaai een kwetsbare soort, want de voortplanting gaat traag. Een vrouwtje legt slechts 30 tot 60 eieren per jaar, wat in vergelijking met andere vissoorten bijzonder weinig is. Duurzame vangst is dus alleen mogelijk als de populatie al voldoende groot is.
     
  • Er wordt niet specifiek op hondshaai gevist, maar op tong, schol en zeeduivel – waarvan hondshaai een bijvangst is. Het betreft helaas vaak aselectieve vistuigen die traditioneel bekend staan om hun ongewenste impact op het ecosysteem en hun bijvangsten, maar daaraan wordt gewerkt. Onze visserij investeert de laatste jaren sterk in onderzoek naar en implementatie van meer duurzame vistechnieken. Hondshaai is dus (nog) geen schoolvoorbeeld van duurzame visserij vandaag, maar wel van de inspanningen die geleverd worden voor een duurzame visserij morgen.

 

Maandelijks wordt zo’n 40 à 50 ton hondshaai op onze Belgische veilingen aangevoerd, met een lichte piek in het voor- en najaar. Op jaarbasis betekent dit een volume van zo’n 500 ton. Voldoende om eens gek te doen ;).

Nog enkele leuke weetjes, om het af te leren:

  • Hondshaai is de meest voorkomende haaisoort in de Europese kustwateren.
     
  • Hij jaagt met behulp van een zintuig dat het elektrisch veld en de temperatuurverschillen veroorzaakt door zijn prooi, waarneemt. Dat jagen doet hij voornamelijk ’s nachts.
     
  • Slapen doet de hondshaai dan weer zo: mannetjes open en bloot op de bodem, vrouwtjes verborgen in grotten en spleten.

 

In de keuken

Hondshaai wordt meestal gevild verkocht, schoongemaakt en versneden in moten. In die vorm lijkt de vis sterk op paling – vandaar ook zijn bijnaam zeepaling. In tegenstelling tot paling is hondshaai echter een magere vis, maar eentje die wel ongeveer op dezelfde manier bereid wordt. Alle palinggerechten zijn immers ook toepasbaar op hondshaai: in de stoofpot, in het groen, in een dikke wintersoep, opgelegd in het zuur of gewoon gebakken.

Inspiratie nodig? Die vind je in de receptenfolder die gratis verdeeld wordt bij de visboer. Of vanaf volgende week 5 weken lang bij ons op Veldverkenners. Getest door de redactie ;). 

Gerelateerde artikels