header.home link

Uitstaptip: 5 bijzondere boerderijen

25 juni 2015
Hoera! De vakantie is begonnen. Eindelijk vrij! Maar euh, wat gaan we vandaag maar weer eens doen? Veldverkenners helpt een handje, met een selectie van atypische boerderijen die interessant zijn om te bezoeken. Want behalve varkens en aardappelen, worden in Vlaanderen ook alpaca’s, slakken, lama’s, ezels, lavendel en saffraan geteeld.
Lees meer over:

Hoera! De vakantie is begonnen. Eindelijk vrij! Maar euh, wat gaan we vandaag maar weer eens doen? Veldverkenners helpt een handje, met een selectie van atypische boerderijen die interessant zijn om te bezoeken. Want behalve varkens en aardappelen, worden in Vlaanderen ook alpaca’s, slakken, insecten, lavendel en saffraan geteeld. Lees maar:

 

De lavendelhoeve

Lavendel doet dromen van zomer, van zwoele avonden met een glas wijn op het terras en lange wandelingen door paarse velden met strooien hoeden onder de middagzon. Ja, lavendel maakt ons blij en creëert instant een vakantiesfeer. Gelukkig hoef je daarvoor niet helemaal naar de Provence te rijden, want ook in Limburg vind je lavendelvelden. In Stokrooie nabij Hasselt, om precies te zijn. Vijf enthousiaste herboristen hebben daar in de schaduw van de abdij van Herkenrode (ook de moeite waard!) een lavendelboerderij met mediterrane tuin, natuurpark (met kikkerpoel en vleermuizengrot) en dierenweide opgericht. Het is er heerlijk om te wandelen, en nadien kan je genieten van iets fris op het terras en een aandenken kopen in het winkeltje.

De boerderij is tijdens de maanden juli en augustus alle dagen open: van 14:00 tot 20:00 op weekdagen en zaterdagen en van 10:00 tot 20:00 op zon- en feestdagen.

Adres: Olmenbosstraat 25, 3511 Stokrooie-Hasselt

Meer info: 011 25 22 48, 0475 71 58 25, www.limburglavendel.be, info@limburglavendel.be

 

lavendel.jpg

Beeld: Fotoline – photocase.com

 

 

De slakkenkwekerij

Het lijkt een nieuw fenomeen, maar in feite eten we al generaties lang slakken – escargots, weet je wel? En die moeten toch ergens vandaan komen – of dacht je dat ze gevangen werden in het wild (wij anders wel :))? Hoewel het kweken van slakken klinkt als iets wat alleen Fransmannen en Chinezen zouden doen, gebeurt het ook in eigen land. In Langdorp en Moerbeke-Waas bijvoorbeeld.

 

De kwekerij in Langdorp heet Het Slakkenhof en is een van de oudsten in België. Het bedrijf is te bezoeken van mei tot (eind) oktober na afspraak in groep. Nadien kan van de slakken geproefd worden in de degustatieruimte en kunnen producten gekocht worden in de winkel.

Adres: Het Slakkenhof, Vennestraat 80, 3201 Langdorp

Meer info: 0473 39 36 45, info@slakkenhof.be, www.slakkenhof.be

 

De boerderij in Moerbeke-Waas heet De Meetjeshoeve en is een specialleke. Behalve slakken wordt er saffraan geteeld. Meer info hieronder.

 

slak.jpg

Beeld: Design Something – creative market

 

 

De saffraankwekerij

Bij saffraan denken we meteen aan exotische kruidenmarkten in Marokko en vooral India, maar in Europa en zelfs Vlaanderen wordt het goedje ook geproduceerd. In Vlaanderen gebeurt dat door De Meetjeshoeve In Moerbeke-Waas. Behalve saffraan kweken zij slakken (zie hierboven), wat de boerderij een echt buitenbeentje maakt in ons land. Wie dus zocht naar een slakken- én saffraankwekerij (je weet maar nooit), hoeft niet langer te zoeken. Je kan de boerderij het hele jaar door bezoeken na afspraak in groep. Elk seizoen is er wel iets anders te zien: babyslakken, volgroeide slakken, de bloei van de saffraankrokus, enzovoort.

Adres: Meetjeshoeve, Molenstraat 30, 9180 Moerbeke-Waas

Meer info: 0476 87 56 08, elke@meetjeshoeve.be, www.meetjeshoeve.be

 

saffraan.jpg

Beeld: seraph – photocase.com

 

 

De alpacaboerderij

Alpaca’s zijn nog zo’n soort die je alleen verwacht op hoge toppen in verre landen, maar ook zij voelen zich prima thuis bij ons. In Bocholt, meer bepaald. Ze worden er verzorgd door een erkend fokker, die graag individuele bezoekers en groepen rondleidt (zonder en na afspraak). Tijdens de rondleiding mag je de dieren aaien, krijg je uitleg over hoe ze geschoren worden en kan je hun wol en de afgeleide producten bewonderen. Op de boerderij kan je bovendien ook allerlei feestjes organiseren, spelletjes spelen en een cursus alpacaboer volgen.

De boerderij is zonder afspraak te bezoeken van april tot november. De openingsuren verschillen per maand, en zijn hier te vinden. Groepsbezoeken zijn het hele jaar mogelijk, maar alleen na afspraak.

Adres: Alpaca international, Lillerbaan 104, 3950 Bocholt

Meer info: 011 60 13 94, uitstap@alpacaboerderij.be, www.alpacaboerderij.be

 

alpaca.jpg

Beeld: manun – photocase.com

 

De Insectenboerderij

De kweek van insecten is aan een opmars bezig. Hoewel er nog een aantal obstakels moeten worden overwonnen, zijn een paar durvers al op de kar gesprongen. Veerle Pauwelyn van Eco Vene in Langemark-Poelkapelle bijvoorbeeld. Af en toe biedt zij workshops en demonstraties aan.

Adres: Houthulstseweg 75, 8920 Langemark-Poelkapelle

Meer info: 0485 16 78 19, contact@ecovene.bewww.ecovene.be, Facebookpagina 

 

insecten-eten-bis.jpg

Beeld: shutterstock.com


 

Gerelateerde artikels