@livewireStyle
header.home link

Twittertip: tweeten met boeren

Wie actief is op Twitter, kan sinds deze week het doen en laten volgen van een Belgische boer via @Boerburgertweet. Het initiatief bestaat al even in Nederland, maar is nieuw in België. Varkenshouder Bart Vergrote uit Zedelgem is de Belg die de spits afbijt. Gedurende een week zal hij tweeten over zijn activiteiten in en buiten de stal.
26 oktober 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Wie actief is op Twitter, kan sinds deze week het doen en laten volgen van een Belgische boer via @Boerburgertweet. Het initiatief bestaat al even in Nederland, maar is nieuw in België. Bedoeling is dat Nederlandse en Belgische boeren via het account samen (afwisselend) tweeten. Varkenshouder Bart Vergrote uit Zedelgem is de Belg die de spits afbijt. Gedurende een week zal hij weetjes, foto's en video's delen over zijn activiteiten in en buiten de stal.

 

Tweetende boeren

Boerburgertweet werd in het leven geroepen in augustus en heeft intussen bijna 3.300 volgers op Twitter (@Boerburgertweet) en 2.600 likes op Facebook (/boerburgertweet) gehaald. Het type boeren dat deelneemt, is divers. Eerder werd het account al overgenomen door een pluimveehouder/akkerbouwer uit Gelderland, een kalverhouder uit Utrecht, een melkveehouder uit Brabant en een akkerbouwer uit Flevoland, een schapen- en rundveehouder uit Friesland, een akkerbouwer uit Zeeland, een varkenshouder uit Gelderland, een akkerbouwer uit Drenthe, een pluimveehoudster uit Gelderand en een varkensboerin uit Drenthe.

Aan dat lijstje kan nu ook een varkenshouder uit Zedelgem worden toegevoegd. En daar blijft het niet bij. Varkenshoudster Els Vermeulen uit Schore zal tijdens de week van 30 november tot 7 december zijn voorbeeld volgen, op haar beurt gevolgd door melkveehouders en akkerbouwers Philip en Nancy Fleurbaey uit Ieper tijdens de week van 28 december tot 4 januari. 

Dit is alvast Bart met zijn gezin:

bart1-tris.png

 

 

Waarom?

@Boerburgertweet (voluit: Boer + Burger Tweetmeet) werd opgericht om de burger dichter bij de boer te brengen en omgekeerd. Boeren die eraan deelnemen, willen open communiceren over hun werk en vooral de dialoog aangaan met consument/buur/burger. Telkens nemen zij een week lang het roer van de account over, om te tweeten over hun werk, leven én gezin - in de boerenstiel is het immers moeilijk die drie gescheiden te houden.

Initiatiefneemster Caroline Van der Plas (pr- en communicatiemedewerker bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders) hoopt via het account een gezicht te geven aan de landbouw en de kloof tussen producenten en consumenten te verkleinen. “De boeren zullen op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg geven over hun werk en de keuzes die zij maken. Hopelijk verlaagt dit de drempel voor consumenten om met boeren persoonlijk contact te zoeken en zelf eens een kijkje te gaan nemen op een landbouwbedrijf”, stelt ze.

Bovendien hoopt ze via @Boerburgertweet het imago van de sector te verbeteren, want de boerenstiel wordt volgens haar vandaag maatschappelijk ondergewaardeerd. “Door als boer open en eerlijk te laten zien wat je doet, creëer je begrip, maatschappelijke waardering en maatschappelijke acceptatie. En minstens zo belangrijk: je krijgt zo ook beter inzicht in de vragen en wensen van burgers, omdat je via het account rechtstreeks met hen in contact staat.”

 

Enkele voorbeelden van tweets op het account:

boerburgertweet5-tris.png

boerburgertweet4-tris.png

boerburgertweet3-tris.png

 

 

Boeren gezocht

Klinkt allemaal leuk, maar zijn boeren wel bezig met Twitter? Dat blijkt goed mee te vallen. Nederland kent bijna geen andere beroepsgroep die zo acties tweet vanaf de werkvloer. Hoe dat in België zit, valt nog af te wachten. Maar ken je een boer die actief is op Twitter of ben je zelf een? Meld het dan even aan Caroline via carolinevanderplas@outlook.com of via @Boerburgertweet

Gerelateerde artikels