@livewireStyle
header.home link

Tip: zelf (bio)boer worden? Daar heb je een opleiding voor

In ons nieuwe boekje wordt een heel hoofdstuk gewijd aan zogenaamde nieuwe landbouw en nieuwe boeren. Concreet gaat het om community supported agriculture, stadslandbouw en allerlei boer-burgerinitiatieven. En wat hebben veel van de land- en tuinbouwers achter die initiatieven gemeen? Ze volgden een opleiding bio-landbouw bij Landwijzer.
11 april 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Mine Dalemans voor Melk & honing

 

Ons nieuwe boekje ‘Wie zijn onze boeren, en wat produceren ze?’ al gelezen? Daarin wordt een heel hoofdstuk gewijd aan zogenaamde nieuwe landbouw en nieuwe boeren. Concreet gaat het om community supported agriculture, stadslandbouw en allerlei boer-burgerinitiatieven. En wat hebben veel van de land- en tuinbouwers achter die initiatieven gemeen? Ze volgden een opleiding bio-landbouw bij Landwijzer. Na de zoveelste vermelding van die opleiding tijdens een gesprek met een boer (Michiel van CSA-boerderij Wijveld in Destelbergen – zijn profiel kan je lezen op pagina 36-37 van bovengenoemd boekje), besloten we op onderzoek te gaan. Hoe is de opleiding opgebouwd? Wat leer je? Voor wie is het? En wanneer stap je in?

 

Tweejarige praktijkopleiding

Landwijzer biedt al 18 jaar als enige organisatie een praktijkgericht leertraject aan voor biologische landbouw in Vlaanderen. Het is een deeltijdse dagopleiding die twee jaar duurt. Elke week volgen de cursisten een dag (theorie)les en lopen ze enkele dagen (2 tot 3) stage op een biologisch bedrijf. (Meer info over de praktische kant van de opleiding vind je hier.) Ze leren er niet alleen groenten, fruit of dieren kweken, maar ook een bedrijf runnen. Aan het einde van het traject is het de bedoeling dat ze een bedrijfsplan hebben uitgewerkt waarmee ze effectief aan de slag kunnen. En die formule blijkt een succes, gezien het grote aantal oud-cursisten dat intussen een eigen landbouwbedrijf runt of aan de slag is op een bestaand bedrijf.

Een cursist en oud-cursist getuigen:

“Door mee te werken op boerderijen in Frankrijk en Marokko, ben ik veranderd. Ik voelde me fysiek sterker, begon groenten meer te waarderen en wou zoveel bijleren over de planten om me heen. Ik twijfelde of ik de specialisatie tropische geneeskunde wel zou starten. Tot mijn mama me een artikel over Landwijzer liet zien, ik de laatste infoavond volgde, en nog een voorstage kon regelen bij Rawijs, een zelfplukboerderij in Lochristi. Het was liefde op het eerste zicht! Ik wil hier echt mee verder, al heb ik nog geen duidelijk plan. Ik combineer de opleiding nu met een flexibele job bij Greenpeace. Door samen te huizen, hou ik mijn kosten laag. Het is hard werken, maar ik doe dat echt graag. Ik leer zoveel bij. ’s Avonds ben ik fysiek moe van het werk, maar heb ik een helder hoofd. Ik voel dat ik nu veel meer energie heb dan toen ik werkte als huisarts.”

- Aisha (29 jaar), cursiste eerste jaar Landwijzer Gent.

“Ik begon aan de opleiding met het idee groenteboer te worden. Dit is nu mijn hoofdbezigheid, maar er is meer en meer bij gekomen. Door mijn stage op een melkveebedrijf groeide mijn interesse voor de dierlijke tak en zag ik in dat dieren erbij horen, zeker voor de mest. Dus zullen ook schapen en kippen een plek krijgen op ons bedrijf. De hoogstamboomgaard op ons veld onderhouden we verder en we gaan klein fruit aanplanten. Klanten die imker zijn, plaatsten hun bijenkasten op het veld. We willen onze klanten een totaalconcept aanbieden. Deze visie op landbouw leerde ik bij Landwijzer, waar ik een combinatie en samenhang van aspecten heb gezien, die ik nooit eerder zag.”

- Benny (30 jaar), oud-cursist Landwijzer 2014, werkt samen met een collega-boer op CSA Oogstgoed in Gentbrugge.

 

bavo-verwimp-serre-bis_philip.jpg

Beeld: Philip Vanoutrive

 

 

Voor wie?

De cursisten die aan de opleiding deelnemen, hebben een erg diverse achtergrond. Er zijn twintigers maar ook vijftigers en alles er tussenin, die opgegroeid zijn op een landbouwbedrijf of een carrière hebben opgebouwd in een heel andere branche. Iedereen die droomt van een leven als bio-boer (als medewerker of als aspirant bedrijfsleider – je kan afstuderen in een van deze twee richtingen) én de mogelijkheid heeft om zich twee jaar enkele dagen per week vrij te maken (door deeltijds te werken, tijdskrediet of een loopbaanonderbreking op te nemen), kan zich inschrijven. Meer info over het doelpubliek en het engagement dat je aangaat vind je hier.

 

bavo-verwimp-2-bis_philip.jpg

Beeld: Bavo Verwimp door Philip Vanoutrive

 

 

Geïnteresseerd?

De opleiding wordt georganiseerd in Gent en in Antwerpen. Wil je er meer over weten? Dan kan je terecht op een infoavond. In Antwerpen vindt die dit jaar (2016) plaats op 26 april, 23 mei en op 7 juni, in Gent op 19 april, 12 mei en op 7 juni. Aanmelden moet gebeuren voor 15 juni, inschrijven voor 15 augustus - de opleiding start in de tweede week van september. Opgelet: kandidaten moeten eerst een voorstage doen (van 10 tot 20 dagen), tussen 1 maart en 15 juli. Daarna wordt hun kandidatuur beoordeeld en krijgen ze te horen of ze al dan niet mogen starten. Meer info over de inschrijvingsprocedure vind je hier

 

goed-ter-heule-kruiwagen-bis_mine-dalemans-voor-mh.jpg

Beeld: Mine Dalemans voor Melk & honing

 

 

Meer info: www.landwijzer.be, info@landwijzer.be, 03 281 56 00 
 

Gerelateerde artikels