header.home link

Tip: waar naartoe met de kinderen tijdens de herfstvakantie?

28 oktober 2013
5 Kindvriendelijke uitstaptips voor goed én slecht weer.
Lees meer over:

Vakantie is leuk... als je weet wat te doen. Veldverkenners verzamelde 5 kindvriendelijke uitstapjes, die bestand zijn tegen het grillige herfstweer. 

 

1. Griezelen in het Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum heeft weer een leuk herfstprogramma uitgewerkt. Kinderen mogen er samen met de huisbakker Halloweenkoekjes (4-12 jaar, 28 en 30 oktober), -cupcakes (6-12 jaar, 29 oktober) en een griezelig schedelbrood (gezinsnamiddag, 31 oktober) bakken en versieren. Terwijl het gebak in de oven zit, trekken ze samen op griezelzoektocht door het museum (kan ook zonder bakworkshop ondernomen worden!), om daarna hun zelfgemaakte gebakjes op te halen. Nagenieten kan in de Halloweencafetaria, met gebak, pannenkoeken en een drankje. Wie verkleed is, krijgt van de bakker bovendien een akelige verrassing. Inschrijven is noodzakelijk (niet voor de griezelzoektocht).

Prijs: 3 tot 7,5 euro
Datum: 28, 29, 30 en 31 oktober 2013
Adres/inschrijven: Bakkerijmuseum, Albert I-laan 2, 8630 Veurne, 058 31 38 97, info@bakkerijmuseum.be, www.bakkerijmuseum.be

 

halloween-bakmuseum-tris.jpg

 

2. Nog leuk in het Bakkerijmuseum: Heiligen op de broodplank

Heiligen hebben iets met brood. Denk maar aan Sint-Niklaas met zijn speculaaskoeken en Sint-Hubertus met de gelijknamige broodjes. Het Bakkerijmuseum stelde een tentoonstelling samen die volledig gewijd is aan deze bijzondere banden. Een bezoek aan het Bakkerijmuseum is trouwens altijd een goed idee. Het is gevestigd in de gebouwen van een 17de eeuwse hoeve en er valt altijd we iets te bakken (broodjes, chocoladefiguren, koekjes,…), te bewonderen (bakdemonstraties), te zoeken (zoektochten door het museum met leuke doe-opdrachten) en te proeven.

Prijs: 5 euro per persoon (gewone toegangsprijs museum)
Datum: 21 oktober 2013 tot 21 maart 2014
Adres: Bakkerijmuseum, Albert I-laan 2, 8630 Veurne, 058 31 38 97, info@bakkerijmuseum.be, www.bakkerijmuseum.be

 

3. Fotozoektocht door het openluchtmuseum Bachten De Kupe

Bachten De Kupe is een oud boerendorp uit de 17de eeuw, dat je op een speelse manier kan ontdekken. Je krijgt een boekje met foto’s van voorwerpen die je in en rond de huisjes moet zoeken. Als je de zoektocht tot een goed einde brengt, krijg je een beloning.

Adres: Bachten De Kupe, Sint-Mildredaplein 1b, 8691 Izenberge, 05 831 51 30, info@bachtendekupe.net, www.bachtendekupe.net

 

bachten-de-kupe-tris.jpg

 

4. Op stap met kabouter Pinnemuts

Speelse, educatieve wandeling in het natuurreservaat Hoefaert, onder begeleiding van een natuurgids. Geschikt voor groepen kinderen (max. 25) van de 3de kleuterklas tot het 1ste leerjaar. Het verhaal luidt als volgt: de paddenstoel van kabouter Pinnemuts is stuk. Samen met de kinderen gaat hij op zoek naar een nieuwe. Onderweg komen ze allerlei andere bosinwoners tegen, die hen wegwijs maken in de wondere wereld der zwammen. Inschrijven is noodzakelijk.

Prijs: 1,5 euro
Datum: 7 tem 31 oktober 2013
Adres/inschrijven: Parking natuurreservaat Hoefaert, Hoefaertweg (weg Eigenbilzen-Gellik) , 3740 Eigenbilzen, 089 50 10 19, ernaorchis@gmail.com, www.orchisvzw.be

 

5. Ontdek de (kijk)boerderij

kijkboerderij-mine-dalemans.jpg

Beeld en beeld intro: Sint-Jozefhoeve, Mine Dalemans

 

Kinderboerderijen zijn leuk, maar geven vaak geen accuraat beeld van hoe het er vandaag aan toegaat op een boerderij. Bezoek daarom ook eens een echte, nog actieve boerderij (Let wel: soms kan dit enkel in groep, verzamel dus wat vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes en maak er een gezellige groepsuitstap van). Enkele leuke adressen op een rijtje, per provincie:

 

Antwerpen

 • Het Ollemanshoekje: varkensbedrijf in Herselt. Je krijgt een rondleiding met al van randanimaties. Zo zijn er een stro- en speelschuur, binnenzandbak, go-carts, speelberg, lanbouwleerpad, boerenwandelpad, enzovoort. Iedere bezoeker krijgt bovendien een chocomelk en wafel als tienuurtje. Enkel nog te bezoeken in oktober, wees er dus snel bij. Reserveren is noodzakelijk.
 • Geitenboerderij De Polle: geitenboerderij in Lichtaart, naast Bobbejaanland. De melk van de mooie witte geiten wordt ter plaatse verwerkt tot geitenkaas. Reserveren is noodzakelijk.
  • Aders/reserveren: Geitenboerderij De Polle, Eerselingenstraat 36, 2460 Lichtaart, 014 55 61 50, info@polle.be, www.polle.be
 • Schapenhof: schapenboerderij in Rijkevorsel. De twee uitbaters hebben een onderwijsdiploma, en kunnen het dus goed uitleggen ;). Je krijgt een rondleiding waarin schaap en spel centraal staan. Luisteren is niet voldoende, je wordt ook uitgedaagd om zelf dingen te doen. Een bezoek kan gecombineerd worden met een potje boerengolf. Reserveren is noodzakelijk.

Limburg

 • Akkermanshof: melkveebedrijf in Bocholt. De boer of boerin neemt je mee achter de schermen van de boerderij en leert je alles over de voeding van de koe, het leven op de boerderij en de evolutie van kalf tot koe. Het is er zo leuk, dat de uitbaters zelf een speciale website voor het ‘boerderijtoerisme’ oprichtten: www.farmfun.be. Reserveren is noodzakelijk.
 • Tusschenhof: leghennenbedrijf in Neerpelt. Je neemt een kijkje in de stallen en het eierlokaal, waar de eieren gesorteerd worden. Proevertjes zijn mogelijk na afspraak. Reserveren is noodzakelijk.

Oost-Vlaanderen

 • Goed ten Broecke: fruitbedrijf in Deinze. Je krijgt een rondleiding door de boomgaarden en op het bedrijf, met speciale aandacht voor de natuurvriendelijke teeltwijze (geïntegreerd), het weerstation, de netten, hagen en grachten met waterzuiverende planten. Voor kinderen is er een Pierlepein wandelroute. Afsluitend krijg je een stuk fruit en een drankje te proeven.
 • Stal Blockeel: rundveebedrijf (Belgisch Witblauw) met hoeveslagerij in Oudenaarde. Je krijgt een rondleiding op het bedrijf met doe-activiteiten en bekijkt een film over de werkzaamheden in de stallen en de slagerij. Nadien krijg je een proevertje met een drankje. Lunch of picknick is mogelijk na afspraak. Reserveren is noodzakelijk.
 • Ons Dagelijks Groen: groentebedrijf met als hoofdteelt prei en preiverwerking in Meldert. Je krijgt een speelse, interactieve rondleiding op het bedrijf en in de moes- en kruidentuin. Er zijn verschillende programma’s met of zonder workshop mogelijk. Reserveren is noodzakelijk.

Vlaams-Brabant

 • ’t Stappeshof: melkvee-, braadkippen- en akkerbouwbedrijf in Merchtem. De boerin leidt je rond in de stallen en vertelt je hoe melk in jouw koelkast terechtkomt, hoe braadkippen worden gefokt en wat er allemaal op de akkers moet gebeuren tijdens het jaar. Eventueel wordt nog een boerderijspel gespeeld, een dessert gemaakt en meegeholpen met de dagdagelijkse karweitjes op de boerderij. Nog tot midden november te bezoeken. Reserveren is noodzakelijk.
 • Hoeve In de Zon: melkvee-, rundvee- (dubbeldoelkoeien) en akkerbouwbedrijf met hoeveslagerij. Voor kinderen is de melkweg interessant: je volgt er de weg die een kalf en een koe aflegt tot in de winkel, aan de hand van spelletjes en proevertjes. Enkel nog in oktober te bezoeken, dus wees er snel bij. Reserveren is noodzakelijk.

West-Vlaanderen

 • De Pierlapont: vleesvee- en akkerbouwbedrijf in Loppem. Hier heb je véél mogelijkheden. Je krijgt een rondleiding of neemt zelf een kijkje in de stallen, kiest voor een begeleide activiteit zoals brood bakken, maakt een interactief educatieve wandeling op het Pierlapad, maakt een ritje met de huifkar en zo veel meer. Reserveren niet noodzakelijk voor individuele bezoekers.
 • Baliehof: melkveebedrijf met kaas- en ijsmakerij in Jabbeke. Het assortiment bestaat intussen uit 30 soorten jonge kazen en kruidenkazen, desserten, boter, karnemelk en yoghurt. Je krijgt een rondleiding door de kaasmakerij en –rijping, die wordt afgesloten met een degustatie naar wens. Eventueel kan een workshop kaas maken gevolgd worden. Reserveren is noodzakelijk.
 • Rabarberhoeve Het Warandehof: groentebedrijf in Alveringem. In het voorjaar wordt er vooral rabarber geteeld, in de zomer venkel en in de winter veldsla. Je krijgt een rondleiding ‘van grond tot mond’ en proeft de lekkere rabarberspecialiteiten. Reserveren is noodzakelijk.

 

Meer boerderijen die je kan bezoeken: www.kijkboerderijen.be

Gerelateerde artikels