header.home link

Tip: Stad aan de stoof

17 december 2014
Antwerpenaren hebben streken, wordt wel eens gezegd. Of dat waar is, daar spreken wij ons niet over uit. Maar Antwerpenaren hebben in ieder geval wel veel streekproducten. Dat kunnen wij bevestigen, zeker na het lezen van Stad aan de stoof. Dat is een nieuwe uitgave die 20 streekgerechten uit Groot Antwerpen de revue laat passeren en daar ook direct 20 recepten aan koppelt. Hieronder vind je een woordje uitleg, én kan je bovendien een exemplaar winnen.
Lees meer over:
Beeld: Stad aan de stoof

 

Antwerpenaren hebben streken, wordt wel eens gezegd. Of dat waar is, daar spreken wij ons niet over uit. Maar Antwerpenaren hebben in ieder geval wel veel streekproducten. Dat kunnen wij bevestigen, zeker na het lezen van het boek Stad aan de stoof. Dat is een nieuwe uitgave die 20 streekgerechten uit Groot Antwerpen de revue laat passeren en daar ook direct 20 recepten aan koppelt. Hieronder vind je een woordje uitleg, én kan je bovendien een exemplaar winnen.

 

Smakelijke verhalen

Stad aan de stoof doet van 20 streekproducten uit Groot Antwerpen de ontstaansgeschiedenis uit de doeken. Het resultaat: 20 verhalen vol leuke weetjes, waar de fierheid vanaf druipt. Sommige producten die aan bod komen hoeven geen introductie meer, denk maar aan het elixir d’Anvers, al 150 jaar een klassieker. Maar ken je ook de met kreemboter gevulde congolaiskes? En wist je dat die koffiesnoepjes met een Arabier op de verpakking eveneens een Antwerpse creatie is?

 

Aan tafel

Al dat lekkers wordt in het boek verwerkt in 20 originele recepten, van aperitief tot dessert. Zo kan je bijvoorbeeld bomma en bompa hun elixirke een moderne upgrade geven door het te verwerken in een cocktail met jenever, citroen en tonic. En natuurlijk kan je zo’n Wycams borstbol gewoon direct in je mond stoppen, maar je kan er ook een siroop van maken om peren in te stoven.

 

Wycam's_borstbollen.jpg

Beeld: Stad aan de stoof - Bart Van der Moeren

 

Wisselwerking tussen stad en platteland

De titel van het boek verwijst dan wel naar de stad, het eerste hoofdstuk van het boek belicht de onontbeerlijke wisselwerking tussen de stad en het platteland. Want geen filet d’anvers of grijze frut in de stad zonder veetelers in de groene rand. Ook de revival van stadslandbouw en de vernieuwde appreciatie voor lokaal geproduceerde producten krijgen aandacht.

 

Verkoopsinfo

'Stad aan de stoof' is een uitgave van Stichting Kunstboek. Het ontstond op vraag van RURANT, het platform voor rurale ontwikkeling in Antwerpen en werd gefinancierd door de provincie Antwerpen. Je kan het boek kopen in de boekhandel voor 19,95 euro.

 

Win!
Je kan het boek echter ook winnen, want wij mogen van RURANT maar liefst 5 exemplaren weggeven. Neem snel een kijkje op onze wedstrijdpagina. Deelnemen kan tot en met vrijdag 26 december.

Gerelateerde artikels