header.home link

Tip: schilderijen kijken met een landbouwgids

10 juli 2015
Wie houdt van realistische landschapsschilderijen uit de 19de eeuw, kan deze zomer in het Leuvense museum M terecht voor een expo van de School van Tervuren. Twee zaterdagen kan dat bovendien in het gezelschap van een landbouwgids, die het verschil tussen de landbouw op de doeken en die van vandaag duidt.
Lees meer over:
Beeld: Isabelle Arthuis

 

Wie houdt van realistische landschapsschilderijen uit de 19de eeuw, kan deze zomer in het Leuvense museum M terecht voor een expo (‘Plein Air’) van de School van Tervuren. Door hun passie voor weidse vergezichten in combinatie met hun realistische schilderkunst, zijn de werken van de schilders als het ware een inventaris geworden van het Tervuurse platteland omstreeks 1870. Die streek was destijds nog een echt landbouwgebied, en ook dat is duidelijk zichtbaar op de doeken. Het verschil met het uitzicht van het platteland en de landbouw vandaag kan nauwelijks groter zijn. Om dat te duiden, heeft het museum samen met Boerenbond een ervaren landbouwgids onder de arm genomen. Die gids zal twee zaterdagnamiddagen ter beschikking staan van de bezoekers en hen begeleiden door de expo, terwijl hij vertelt over de landbouw van toen en van nu.

 

De eerste begeleide tour vindt nu zaterdag 18 juli plaats, en inschrijven is verplicht. Wie geïnteresseerd is, stuurt daarom best onmiddellijk een mailtje naar bezoekm@leuven.be of belt naar 016 27 29 29. De rondleiding vangt aan om 14:00 en is inbegrepen in je toegangsticket: dat kost 12 euro aan de balie en 9 euro online – leden van Landelijke Gilden krijgen 2 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

De volgende en laatste rondleiding vindt plaats op zaterdag 14 augustus, eveneens om 14:00. Beide rondleidingen duren anderhalf uur.

 

Alphonse-Asselbergs-Ardeens-landschap-in-Houffalize-tris---Isabelle-Arthuis.png

Beeld: afbeelding van Alphonse Asselbergs 'Ardeens landschap in Houffalize' - Isabelle Arthuis

 

 

De expo 'Plein Air: de School van Tervuren' is nog tot 13 september in M te bewonderen. Het museum is alle dagen open van 11:00 tot 18:00 en op donderdag tot 22:00.

Adres: M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

Meer info: Plein Air: de School van Tervuren

Gerelateerde artikels