header.home link

Tip: pimp je brooddoos met 11 verrassende broodsoorten

29 oktober 2013
Brood behoort net als aardappelen van oudsher thuis in onze keuken. En dat zal nog wel een tijdje zo blijven, want wie houdt er niet van vers gebakken brood of pistolets op zondag? 11 verrassende broodsoorten!
Lees meer over:
Beeld: shutterstock.com

 

Brood behoort net als aardappelen van oudsher thuis in onze keuken. En dat zal nog wel een tijdje zo blijven, want wie houdt er niet van vers gebakken brood of pistolets op zondag? Wit, bruin en volkorenbrood kennen we intussen wel. Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem zonder kiemen of zemelen, bruin brood van tarwemeel met iets meer kiemen en zemelen, en volkorenbrood van volkorenmeel dat nog alle kiemen, zemelen en soms zelfs hele tarwekorrels bevat. Hierdoor bevat volkorenbrood meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan bruin of wit brood. Maar er is doorgaans meer keuze bij de bakker dan het gebruikelijke wit, half-en-half/bruin/grijs of volkoren. 11 verrassende broodsoorten waarmee je je brooddoos kan pimpen: 

 • Tijgerbrood: wordt gebakken van tarwebloem zonder kiemen en zemelen, zoals gewoon wit brood, maar de bovenkant van het deeg wordt bestreken met een mengeling op basis van paneermeel of rijstebloem. Hierdoor scheurt de bovenkant tijdens het rijzen en krijgt het brood een krokante, oneffen korst. 
 • Bagel: rond wit, bruin of roggebroodje met een gat in het midden en vaak maan- of sesamzaadjes aan de buitenkant. Komt oorspronkelijk uit Oost-Europa, maar is intussen erg populair in de Verenigde Staten. Wordt zowel zoet als hartig belegd.
 • Ciabatta: een rechthoekig Italiaans broodje, oorspronkelijk gemaakt van het restdeeg en gebakken op de vloer van de oven. Het is een opvallend luchtig broodje met een knapperige korst die niet kruimelt. Wordt belegd zoals stokbrood of pistolets. 
 • Focaccia: eveneens een rechthoekig l Italiaans broodje, maar platter en vaster dan ciabatta. Het wordt op hete steen gebakken en niet belegd, maar besprenkeld met olijfolie en bestrooid met wat zeezout en kruiden (bv rozemarijn). 
 • Naanbrood: een plat brood uit India, dat vaak gebruikt wordt als vervanging van een bord en bestek. Wordt dus ‘belegd’ met het gerecht dat erbij gegeten wordt. 
 • Desembrood: het oudste type brood dat wij kennen, volgens de oude methode zonder gist bereid. Desem is zuur geworden deeg, dat enkele dagen de tijd heeft gekregen om te rusten. Door die rustperiode ontstaan natuurlijke bacteriën en gisten, die een friszure geur verspreiden. In plaats van gist toe te voegen om te rijzen, wordt bij desembrood een beetje van dat zure deeg toegevoegd. Desembrood is wat vaster dan gistbrood en heeft een speciale, volle smaak. 
 • Kerststol: een feestelijk krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Wordt in sommige culturen geserveerd op Kerstmis. 
 • Notenbrood: brood op basis van gist en zuurdesem, gebrande hazelnoten, walnoten, pijnboompitten, gember, rozijnen, tarwe en rogge. 
 • Prokorn: meergranenbrood met zonnebloempitten, lijnzaad en soja. Cholesterol- en lactosevrij, rijk aan calcium, magnesium, voedingsvezels, meervoudige onverzadigde vetzuren en arm aan natrium. 
 • Maïsbrood: meergranenbrood van tarwe en maïs, met een typerende lichtgele kleur. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. 
 • Roggebrood: stevig, donker, zoetig en wat vochtig brood, gemaakt van roggekorrels of roggemeel (eventueel gemengd met tarwemeel). Wordt niet echt gebakken, maar eerder ‘gegaard’ in de oven. Daarom wordt het pas in de oven gezet nadat de andere broden gebakken zijn en de temperatuur al aan het dalen is.
 

The making of

Vers van de Bakker, de organisatie van warme bakkers in Vlaanderen, maakte een filmpje over het productieproces van ons brood en het leven van de bakker.


 

Creatief met brood

Leuke recepten op basis van brood vind je op Vers van de Bakker en Brood.net.
 

Meer info: www.alledagenbrood.be, www.brood.net

Gerelateerde artikels