@livewireStyle
header.home link

Tip: nu ook Buurderij in Antwerpen

Antwerpenaren, goed nieuws. In jullie stad werd deze maand ook een Buurderij geopend, net als in Wommelgem en Wezembeek-Oppem, en eerder al in Meise, Mechelen en Brussel. We leggen het concept nog eens voor je uit.
23 september 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Thomas Louapré

 

Antwerpenaren, goed nieuws. In jullie stad werd deze maand ook een Buurderij geopend, net als in Wommelgem en Wezembeek-Oppem, en eerder al in Meise, Mechelen en Brussel. Hoor je het donderen in Keulen? Buurderij is de Nederlandse term voor La Ruche qui dit oui, waarover we eerder al schreven (‘Tip: pop-up boerenmarkt ‘La Ruche’ in Brussel’). We leggen het concept nog eens voor je uit:

 

 

Buurderij?

Een Buurderij is een wekelijkse boerenmarkt waarop boeren en buren elkaar ontmoeten, nadat de buren eerst online hun bestellingen hebben geplaatst op het bestelplatform van Boeren & Buren (het Europese netwerk achter de Buurderij). Dat bestellen gebeurt dus online en is gratis (hetgeen je bestelt natuurlijk niet!), want Buurderij werkt zonder pakketten of abonnementen. Iedere geïnteresseerde buur kan dus bestellen zo veel en zo vaak hij wil, zonder verplichting of minimumafname. En omdat alles op voorhand besteld is, heeft iedereen tijdens de boerenmarkt (op een vast moment tijdens de week en op een vaste plaats) meer tijd om een praatje te slaan – wat het contact tussen boer en buur en tussen buren onderling ten goede komt.

 

la-ruche-tris.png

Beeld: Boeren & Buren
 

 

32 voedselkilometers

Boeren & Buren wil met de Buurderij iedereen de kans geven ‘beter te eten’ en mee te bouwen aan een duurzamer voedselsysteem. Bovendien willen de organisatoren opnieuw een band creëren tussen producent en consument – iets waar beide partijen baat bij hebben. De leveranciers van de Buurderij zijn ten slotte niet alleen boeren, maar ook lokale ambachtsmensen, zoals brouwers, bakkers en imkers. Het assortiment voeding is dan ook niet beperkt tot verse groenten en fruit, maar bestaat ook uit brood, bier, honing, vlees, eieren, enzovoort.

 

brood-boter-tris.png

Beeld: Unsplash

 

 

De voordelen voor buren:

  • Je bent zeker van de versheid van je producten.
     
  • Je weet waar je voeding vandaag komt en wie het geproduceerd heeft – je ontmoet de boeren persoonlijk elke week.
     
  • Je betaalt een eerlijke prijs voor je voeding – zo’n 80 procent van de prijs die je betaalt is effectief voor de producent.
     
  • Je kan op voorhand en in alle rust online bestellen, en dat zonder vast te zitten aan een abonnement of verplichte minimumafname.
     
  • Je kan er prat op gaan dat je lokale producten eet. De gemiddelde afstand die voedingsmiddelen afleggen van de boerderij naar de Buurderij is 32 kilometer.
     
  • En tijdens de wekelijkse boerenmarkt kan je in alle rust een praatje slaan met de boeren en de andere buren.
     

Meer info voor buren vind je hier en hier.

 

groentemandje-tris.png

Beeld: Unsplash

 

 

De voordelen voor boeren:

  • Je bent zeker van je afname (het is besteld) en neemt dus geen onverkochte overschotten terug naar huis.
     
  • Je kan oogsten op bestelling, dus zonder na-oogstverliezen.
     
  • Je hebt rechtstreeks contact met de consument (de buren) en andere boeren.
     
  • Je kan aan korte keten doen zonder de investering in een eigen hoeve-winkel.
     
  • En ook voor jou is het systeem flexibel en zonder verplichting. Je kan je aanbod in de online shop bijvoorbeeld gemakkelijk aanpassen aan het seizoen en aan eventuele overschotten.
     

Meer info voor boeren vind je hier en hier.

 

buurderij2-tris.png

Beeld: Hannes Van den Eeckhout

 

 

In jouw buurt?

Of er (al) een buurderij is in je buurt, kan je eenvoudig controleren op www.boerenburen.be. Als er nog geen groep is, kan je er zelf een oprichten. Boeren & Buren is immers altijd op zoek naar buurderij-verantwoordelijken die nieuwe netwerken uit de grond willen stampen. Meer info daarover vind je hier.
 

 


Korte Keten 2.0

Boeren & Buren noemt zichzelf de Korte Keten 2.0. Dit omdat ze consumenten en lokale producenten online samenbrengen. Het platform werd vijf jaar geleden opgestart in Frankrijk en kent intussen al meer dan 150.000 actieve ‘leden’ in België en Frankrijk. In maart ging Brussel al overstag en in mei volgden Mechelen en Meise. Aan dat lijstje worden nu ook Antwerpen, Wommelgem en Wezenbeek-Oppem toegevoegd, en in Gent, Leuven, Brugge en Deurne zouden al ‘concrete plannen’ zijn.

 

 

Meer info: Boeren & Buren

Gerelateerde artikels