header.home link

Tip: maart is Vlaamse Ardennen-maand

24 februari 2014
Maart is Proef de Vlaamse Ardennen-maand. Wij selecteerden 7 evenementen die je niet mag missen.

Maart is Proef de Vlaamse Ardennen-maand. Van 1 tot en met 30 maart organiseren verschillende boerderijen, organisaties en horeca-uitbaters opendeurdagen, rondleiding en workshops die het lekkers en moois uit de streek in de verf moeten zetten. Een hoevebarbecue na een partijtje boerengolf? Een levensgroot ganzenbordspel met als apotheose een heerlijk bolletje hoeve-ijs? Of liever een rustige wandeling door de mooie, groene streek met proevertjes onderweg? In maart is dat allemaal mogelijk, dus profiteer ervan!

 

Wij maakten een selectie van 7 evenementen die je niet mag missen:

1. Koken met vergeten groenten in biobedrijf De Kollebloem, zaterdag 22 maart in Sint-Lievens-Esse
Je bereidt samen een ontbijt met granen en een lunch (vegetarisch) met seizoensgroenten, allemaal afkomstig van de biologische boerderij. Zo beperk je het aantal voedselkilometers en je ecologische voetafdruk. Meer info.
 
kollebloem-workshop-tris.jpg
 
2. Kruidig bezoek aan Kruiden Claes, vrijdag 7 en zaterdag 8 maart, Kruishoutem
Je maakt kennis met verschillen geuren, kleuren en smaken tijdens een wandeling door de kruiden- en showtuin. Afsluiten doe je met een kruidig hapje en drankje in de orangerie. Meer info.
 
3. Proeverij van streekproducten en rondleiding in jeneverstokerij Van Damme, elke vrijdag, zaterdag en zondag in maart, Balegem
Jeneverstokerij Van Damme is de enig overgebleven ‘warme’ landbouwstokerij in de Benelux. De jenever wordt er nog volgens de ambachtelijke methodes uit de 19de eeuw gestookt. In maart kan je de hoeve en stookinstallatie – intussen beide erkend als erfgoed – bezoeken. Afsluiten doe je natuurlijk met een proevertje. Meer info.
 
4. Huifkartocht en bezoek aan de Stoeterij/Strohoeve van Willy Naessens, zondag 16 maart, Elsegem
Je laat je door een paardenkoets vervoeren naar de Stoeterij, waar je de paardenstallen, het koetsenmuseum, het paardenzwembad en de –molen bezoekt. Afsluiten doe je met een culinair menu op basis van streekproducten in restaurant Hooiopper. Meer info.
 
stoeterij-tris.jpg
 
5. Valleigolf met hoevebarbecue, elke zaterdag en zondag in maart (barbecue alleen op zaterdag 29 maart), Huise
Samen met je familie of vrienden speel je een spelletje valleigolf tussen de koeien, grachten en beken. Op zaterdag 29 maart kan je dit combineren met een barbecue op de boerderij. Het vlees dat geserveerd wordt is van eigen kweek. Meer info.
 
6. Zoektocht op Hoeve ’t Alkeveld, elke zondag in maart, Zottegem
Je speelt een levensgroot ganzenbordspel, ‘de melkweg’ genaamd, waarbij je zelf als pion fungeert. Elk punt bevat een raadsel, opdracht of weetje. Afsluiten doe je met een rondleiding op de boerderij en een vers hoeve-ijsje. Meer info.
 
7. Rondleiding en proeverij van biogroentencupcakes op boerderij Ourobouros, zaterdag 15 maart, Zwalm
Ourobouros is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf met groentevelden en een fruitboomgaard, dat speciale aandacht besteed aan oude rassen. Je maakt een wandeling door het bedrijf en krijgt een infosessie over vergeten groenten. Nadien kan je genieten van een proeverij van biogroentencupcakes. Meer info.
 
ourobouros-tris.jpg
 
 

Het volledige programma kan je hier raadplegen. Let wel op, want voor de meeste evenementen moet je op voorhand reserveren.

 

Meer info: www.proefdevlaamseardennen.be
 

Gerelateerde artikels