header.home link

Tip: KRACHTBOER (gratis festival)

26 mei 2016
Naar analogie van KRACHTVOER in Antwerpen, vindt nu zondag in Dranouter het festival KRACHTBOER plaats. Initiatiefnemer is niemand minder dan chef-kok Kobe Desramaults. Waarom? Omdat hij tijdens een bezoek aan KRACHTVOER iets miste, met name de boer. En zeker de gangbare boer.
Lees meer over:

Naar analogie van KRACHTVOER, een festival over eten dat elk jaar georganiseerd wordt in hartje Antwerpen, vindt nu zondag in Dranouter het festival KRACHTBOER plaats. Initiatiefnemer is niemand minder dan Kobe Desramaults. Jawel, de chef-kok met het lange haar (In de Wulf, De Superette, De Vitrine). Waarom? Omdat hij tijdens een bezoek aan KRACHTVOER iets miste, met name de boer. En zeker de gangbare boer. Want als het in een stad als Antwerpen al eens over landbouw of boeren gaat, gaat het bijna altijd en uitsluitend over boerenmarkten, buurderijen, biolandbouw en zelfoogstboerderijen. “Maar wat met de boeren hier in West-Vlaanderen, in mijn achtertuin. De gewone boeren?”, vroeg hij zich af. Want ook zij – vooral zij – worden geconfronteerd met uitdagingen.

Hij trok de dames van Alle Dagen Honger (de organisatoren van KRACHTVOER) aan de mouw en vroeg hen hem te helpen bij het uitwerken van een festival en een symposium waarbij niet het eten, maar de boer centraal staat. Dat bleek een hele uitdaging (de sector is complex, jawel), dus werd het event een jaar uitgesteld. Maar nu is het dan toch zover: zondag 29 mei krijgen de gewone boeren van Kobe hun festival. En dat op de hippe en frisse Antwerpse manier van Alle Dagen Honger ;). We zijn benieuwd!

Het programma ziet er in elk geval veelbelovend uit. En Veldverkenners heeft er zelfs een heel (héél) klein beetje aan meegewerkt. We werden uitgenodigd op een talk ter voorbereiding van het symposium dat tegelijkertijd met het festival georganiseerd wordt (een verslagje daarvan vind je hier). De vraag die daar centraal staat: wat is de toekomst van de (West-Vlaamse) landbouw? Geen gemakkelijke vraag, maar we hebben ons best gedaan om een aantal inspirerende voorbeelden aan te halen en interessante gesprekspartners naar voren te schuiven.

Benieuwd wat het resultaat zal zijn? Wij ook :), maar helaas is het symposium voorbehouden voor land- en tuinbouwers. Misschien brengen we er wel verslag van uit – als we tenminste even ons plaatsje op de inspiratiemarkt kunnen verlaten. Want we zijn met Veldverkenners ook als standhouder aanwezig. Tussen de collega’s van Recht van bij de boer, Natuurpunt, Buurderij Ieper, Lokaal, Voedselteams, Plattelandsklassen, enzovoort in OC Klakeye. Kom zeker langs! Je kan bij ons een paar echte katchou botten winnen ;).

 

Programma

Maar goed, het programma dus. Dat vind je hier. Wat staat erop? Van alles om naar te luisteren, om naar te kijken, om te doen en om van te proeven. Zo zullen vijf boeren ‘met lef’ komen getuigen over hoe zij aan landbouw doen, krijg je oude beelden te zien van hoe de boeren vroeger tewerk gingen, worden een aantal documentaires getoond over duurzame productie en consumptie, kan je een paar echte boerderijen bezoeken, en wilde kruiden verzamelen tijdens een begeleide plukwandeling. Daarnaast is er natuurlijk een boerenmarkt, en wordt er gekookt – door Kobe en vrienden. Toegang tot het festival zelf is gratis, maar om te proeven van Kobes kunsten moet je wel op voorhand een ticket reserveren. Een ticket voor de lunch kost 21 euro (varken op houtvuur), eentje voor het diner 16 euro (schaap op houtvuur). Tot slot is er natuurlijk muziek (de locatie vraagt erom), en kinderanimatie.

Bekijk zeker het programma eens in detail voor je zondag vertrekt, zodat je je goed kan voorbereiden. Voor een aantal activiteiten heb je bijvoorbeeld laarzen nodig, of moet je een kwartier op voorhand aanwezig zijn. En niet alles is even toegankelijk met de kinderwagen.

 

 

Nog even kort alles op een rij:

Waar? weide naast het Muziekcentrum, Dikkebusstraat 234, 8951 Dranouter

Wanneer? 29 mei, van 10:30 tot 18:00

Waarom? om de boer opnieuw een smoel te geven, zoals Kobe het zelf zo mooi stelt. Thema: de landbouw vandaag en morgen.

Veldverkenners? present!, op de inspiratiemarkt in ontmoetingscentrum Klakeye

Prijs? gratis, tenzij je wil lunchen en/of dineren

Tickets? 21 euro voor lunch, 16 euro voor diner, hier te bestellen

Meer info? www.krachtboer.be

 

Tot zondag!

Gerelateerde artikels