@livewireStyle
header.home link

Tip: gratis kookboek bij aankoop van pladijs in september

3 september 2013
In september krijgt u bij aankoop van pladijs een gratis receptenboek.
Lees meer over:

Visliefhebbers, opgelet! In de maand september krijgt u bij aankoop van een portie pladijs – Vis van het Jaar – van uw vishandelaar een gratis receptenboek. Het boek ‘Pladijs, vers gevangen, seizoensgebonden, van bij ons’ werd ontwikkeld door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenwerking met NorthSeaChefs, een team van achttien chefs uit ons land die het eten van duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst willen promoten.

Pladijs werd dit jaar opnieuw verkozen tot Vis van het Jaar. Jaarlijks wordt ongeveer 5.000 tot 6.000 ton van die vis aangevoerd in de Vlaamse veilingen, en dat met een piek in september. Daarom werd 2 september uitgeroepen tot Dag van de Pladijs en werd de actie met het receptenboek opgezet.

Vlaamse vissers trekken er vooral op uit in de Noordzee en het Engels Kanaal om pladijs te vangen, omdat de populatie het daar erg goed doet. Bovendien wordt pladijs hoofdzakelijk van juni tot oktober aangevoerd, wanneer het bestand sterk genoeg is om zich te herstellen. In de paaiperiode tijdens de eerste maanden van het jaar, wanneer de vis het kwetsbaarst is, wordt de vangst op pladijs vermeden.

Meer weten over pladijs en waarom het een ‘duurzame’ vissoort is? Dat lees je hier.

Gerelateerde artikels