@livewireStyle
header.home link

Tip: bezoek eens een wijndomein

De Vlaamse wijnbouw zit in de lift. Vlaanderen telt ongeveer 150 hectare wijngaarden, verbouwd door 63 wijnbouwers. Sommige van die wijndomeinen zijn te bezoeken.
8 oktober 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: iStock.com

 

De Vlaamse wijnbouw zit in de lift. Vlaanderen telt ongeveer 150 hectare wijngaarden, goed voor ongeveer 500.000 liter wijn, verbouwd door 63 wijnbouwers, waarvan 18 op professionele basis. Dat er in Vlaanderen wijn gemaakt wordt, is niet iets van de laatste decennia. Er zouden al wijnstokken verbouwd zijn in de Lage Landen tijdens het Romeinse Rijk. Na opeenvolgende periodes van succes, achteruitgang en opflakkering in de 13de en 18de eeuw, verdween de activiteit echter in de 19de eeuw. Over die verdwijning doen de wildste verhalen de ronde (volgens sommigen zou Napoleon opdracht hebben gegeven om alle wijnstokken te vernietigen), maar zeker is alleen dát de praktijk en kennis uit onze regio verdween. Pas sinds de jaren ’60 is er sprake van een heropleving. Mede door de klimaatverandering en de veroudering van de wijnstokken. Door de opwarming van de aarde gedijen de druivensoorten die vroeger typisch waren voor de Bourgognestreek, nu goed in Vlaanderen. En het ouder worden van de druivenstokken (evenals de uitbreiding van de ervaring van de wijnmakers) komt het aroma van de wijn ten goede.

Net als Frankrijk heeft Vlaanderen gecontroleerde kwaliteitslabels of wijnclassificaties, verbonden aan erkende wijngebieden. Zo is er Hagelandse, Haspengouwse en Heuvellandse wijn, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en Vlaamse landwijn. Een aantal van de wijnbouwers in die gebieden kan je bezoeken, in groep of individueel, na afspraak of zonder. Een overzicht per wijnstreek:

Haspengouw

Heuvelland

Hageland

 

Haspengouw

  • Wijngaard Pietershof: wijndomein op de zuidhelling ‘het Crindael’, die een prijzenwinnende mousserende wijn maakt. Je kan een proeverij reserveren met rondleiding en zelfs op het domein blijven logeren. De wijnproeverijen op de middag worden gekoppeld aan een lunch met dagverse, huisgemaakte soep, brood, ambachtelijke confituur en meer lekkers.
  • Wijndomein Cohlenberg: wijngaard met prachtig zicht op adbij Mariënhof. Bezoek mogelijk met geanimeerde uitleg en degustatie van Loonse wijn(en).
  • Wijndomein Villa Vitis: wijndomein én restaurant. Bezoek mogelijk aan de wijngaard met aangrenzende rozentuin, inclusief degustatie van Loonse wijn en eventueel hapjes.
  • Wijndomein De Groote Mot: wijngaard beheerd door een groep vrienden. Hun Auxerrois 2003 werd uitgeroepen tot Wijn van het Jaar voor Belgisch/Nederlands Limburg. Je wordt verwelkomt door een gids die je meeneemt op verkenning door het middeleeuwse stadje en daarna de wijngaard. Degustatie en historische film over wijnbouw inbegrepen. Op verzoek is een uitbreiding met een bezoek aan de wijnkelders in de Servaeshoeve mogelijk.
    • Adres: Speelhof, 3840 Borgloon, 012 67 36 53, reserveren bij Toerisme Borgloon op 012 67 36 53 of toerisme@borgloon.be
  • Wijndomein Hoenshof: wijndomein dat ‘pure’ wijn maakt. De Chardonay 2011 en de Cuvéé Hoenshof 2010 werden in 2013 verkozen tot Beste Belgische Wijn. Te bezoeken na afspraak.
  • Het Heuvelswijnhuisje: wijndomein met in totaal 3.000 stokken, verspreid over verschillende wijngaarden. Te bezoeken na afspraak.
    • Adres: Heuvelstraat 23, 3840 Borgloon, 012 67 36 53, reserveren bij Toerisme Borgloon op 012 67 36 53 of toerisme@borgloon.be
  • Wijndomein Aldeneyck: 7 hectare grote wijngaard langs de Maas. De Pinot-wijnen werden al meermaals bekroond. Het domein is elke zaterdag tussen 10:00 en 15:00 te bezoeken, van maandag tot vrijdag op afspraak. Elke zaterdag is de wijn bovendien gratis te proeven in de wijnwinkel. Nadat je rondgeleid bent door een gids, kan je genieten van een degustatie van 4 wijnen. De Pinot Brut werd in 2013 verkozen tot Beste Belgische Mousserende Wijn.
  • Wijnhuis Huize Timmermans: ambachtelijke wijnmakerij sinds 1978, te bezoeken na afspraak. Je krijgt een rondleiding in de boomgaard en wijngaard, gevolgd door een degustatie in de kelder met een diavoorstelling en een woordje uitleg over het productieproces.
  • Wijnkasteel Genoelselderen: mooi domein met kasteel en rozentuin, dat het decor vormt van de vtm-reek De Zuidflank. De wijnen werden al meermaals bekroond en staan op de kaart van de beste restaurants. Rondleidingen op het domein zijn mogelijk na afspraak. Je maakt een wandeling door het park, bezoekt het oude koetshuis met druivenpers, de stokerij en de wijnkelders. Ten slotte proef je de wijn in het wijnhuis.
  • Domein Schorpion: wijndomein met 2 hectare op de zuidflank van Vliermaal, die uitsluitend mousserende wijn produceert, volgens de méthode traditionelle die ook in Champagne wordt gebruikt. Te bezoeken na afspraak.

 

Heuvelland

  • Wijngoed Monteberg: wijndomein op de zuidhelling van de Monteberg en de Kemmelberg. Te bezoeken na afspraak. Je krijgt een rondleiding door de wijngaard, een degustatie van 2 soorten wijn en uitleg over het productieproces aan de hand van een film.
  • Wijndomein Entre-Deux-Monts: wijndomein tegen de Belgisch-Franse grens, letterlijk ‘tussen twee bergen’ (de Rodeberg en de Zwarteberg). Te bezoeken na afspraak. Na een korte wandeling door de wijnranken en een bezoek aan de productieruimte, word je getrakteerd op een presentatie van het productieproces. Nadien is er een degustatie van 2 soorten wijn.
  • Domein Vidaigne: biologisch wijndomein in natuurreservaat ‘de broekelzen’. Te bezoeken na afspraak. Je krijgt een rondleiding door de tuin en de wijngaard, met 2 degustaties inbegrepen.
  • Wijngoed Klein Rijselhoek: tijdens een bezoek aan de wijngaard in de Galooiestraat krijg je uitleg over de milieuvriendelijke teelt van wijndruiven en de vinificatie. Een degustatie van 3 wijnen is inbegrepen.


Hageland

  • Chardonnay Meerdael: wijndomein met 60.000 druivenstokken, te bezoeken na afspraak. De mousserende wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle die ook gebruikt wordt in de Champagnestreek.
  • Domein Chartreuzenberg: “een uit de hand gelopen hobby”, zo noemt de wijnboer het zelf. Ook deze wijngaard bestaat uit resistente soorten, die niet chemisch behandeld moeten worden tegen ziekten. Te bezoeken na afspraak.
  • Domein De Kluizen: wijngaard binnen de muren van abdij Maria Mediatrix, met soorten die relatief onbekend zijn maar goed aangepast zouden zijn aan ons klimaat.
  • Kunst & Wijnhoeve Elzenbosch: wijndomein rond een mooie vierkantshoeve, op de zuiderhellingen van de Rijnrodeberg, 't Waanveld en de Kluisberg. De wijn wordt op ambachtelijk en milieuvriendelijke wijze gemaakt. Je kan het domein bezoeken na afspraak, liefst van 1 april tot 30 oktober. Elk etiket is versierd door een kunstenaar en op de hoeve zijn altijd kunstwerken te bewonderen.
  • Molenbergher: relatief jonge wijngaard op de Molenberg. Ondanks de leeftijd van de ranken vielen de wijnen al enkele malen in de prijzen.
  • Ten Bunder: familiebedrijf met wijngaarden in Nieuwrode en wijnkelders in Aarschot. De wijnen worden op milieubewuste wijze geproduceerd. Te bezoeken na afspraak.
  • Uylenbergher Wijnen: ook deze wijngaard is ontstaan als uit de hand gelopen hobby. Alles gebeurt op ambachtelijke wijze, van het plukken tot het rijpen en bottelen. Te bezoeken na afspraak.
  • Wijndomein Hagegoud: wijndomein dat niet alleen gewone wijn maakt maar ook aardbeienwijn.
  • Wijngaard Liemau: kleine wijngaard op de berg in Houwaart, het dorp dat bekend staat als wijndorp. De sterkte van dit wijndomein is volgens de uitbaters de kleinschaligheid, waardoor ze alles zelf onder controle kunnen houden en een uitstekende kwaliteit kunnen garanderen. Te bezoeken na telefonische afspraak.
  • Wijnkelder Kluisberg: familiaal wijndomein op de Kluisberg, goed voor 12.000 stokken. Te bezoeken na afspraak.
  • Wijnkelder Soniën: familiebedrijf dat niet alleen wijndruiven teelt, maar ook tafeldruiven. Te bezoeken na afspraak.

Gerelateerde artikels