@livewireStyle
header.home link

Tip: 8 gezonde snackideeën voor op school

Schoolsnacks! Het liefst van al sturen wij onze jonge veldverkenners met een gezonde brooddoos naar school. Maar elke dag een appel, dat steekt ook wat tegen. Daarom, enkele tips om te variëren met gezonde snacks en hen populair te maken op de speelplaats:
6 oktober 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Schoolsnacks! Het liefst van al sturen wij onze jonge veldverkenners met een gezonde brooddoos naar school. Maar elke dag een appel, dat begint snel te vervelen. Daarom enkele tips om te variëren met gezonde snacks en hen populair te maken op de speelplaats:

Fruit met een twist

  • Vers fruit is natuurlijk een weggever. Gewoon uit het vuistje of - voor wie ’s ochtends meer tijd heeft – in een frisse fruitsla of op een kleurrijke saté. Want ja, het kinderoog wil ook wat ;-).

  • Natuurlijk is het in de winter moeilijker om te variëren met fruit dan in de zomer en herfst. Als je exotische vruchten (met een grote ecologische voetafdruk) wil vermijden, is je keuze tijdens de wintermaanden beperkt tot appels en peren. Maar elke dag een appel of peer, dat gaat al snel vervelen. Snij daarom eens een appel in stukjes, meng er wat rozijntjes en een snuifje kaneel onder en ziezo: die gezonde snack smaakt weer wat anders dan gisteren.

  • Pluk ook nog snel die laatste frambozen en bramen om in te vriezen. Daar kan je dan tijdens gure wintermaanden een lekkere 'smoothie' mee maken door ze samen met een potje (ongezoete) yoghurt in de blender te gooien. Kans gemist? Geen nood, je kan ook in de supermarkt terecht voor diepvriesfruit. En geen nood, die diepvriesvruchten zien er niet meer zo mooi uit, maar ze bevatten zeker nog veel vitaminen, omdat ze direct na de oogst ingevroren werden.

Stiekeme groenten

  • Je kan natuurlijk ook het fruitsla-principe toepassen op groenten - dat wordt dan groentesla. Snij of rasp een bonte mengeling van seizoengroenten in fijne stukjes en meng ze onder elkaar, eventueel met wat (ongezoete) yoghurt en kruiden eronder voor wat extra sappigheid en smaak. Laat je inspireren door het aanbod in je hoevewinkel, maar zorg steeds voor wat kleur, want dat zet aan tot eten. Gezonde kleurbrengers zijn wortel, rode biet of kool, suikermaïs en tomaat.

  • Dezelfde groenten als gisteren in de koelkast? Breng dan variatie in de eetwijze. Versnij ze niet tot groentesla, maar snij ze in lange reepjes en maak er een nieuw dipsausje bij. Een goede dipbasis is yoghurt of halfvolle plattekaas. Meng hier peterselie en bieslook onder voor een groene kruidendip, of wat currypoeder voor een pittigere smaak. Zon- of ovengedroogde tomaatjes en basilicum geven een Italiaanse toets. Lepel wat dipsaus onderin een klein bokaaltje, en steek de groentereepjes erbij. Handig voor in de boekentas!

  • Mogen de groentjes echt niet herkenbaar zijn (we know ...)? Maak dan groentespreads die je kan uitsmeren op crackers of rijstwafels. De basis voor een spread is steeds dezelfde: kook, bak of stoof je favoriete groenten gaar, pureer ze en breng ze op smaak. Wij zijn alvast fan van deze pompoenspread met paprika en peterselie, erwtenspread met amandelstukjes en hummus op basis van kikkererwten.

Lekkers uit het vuistje

  • Tot slot kun je ook een handvol noten en gedroogde vruchten meegeven. Noten zijn leuk om op te knabbelen en bevatten onder andere gezonde omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Gedroogde vruchten geven de indruk te snoepen, maar zijn gezonder (pas wel op, gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit).

Feest!

  • Mag het eens wat feestelijker? Schotel je kleine rakkers dan zelfgemaakte popcorn voor als ze van school komen. In tegenstelling tot kant-en-klare popcorn die vaak te veel vet en suiker bevat, is de zelfgemaakte versie niet ongezond. Verhit hiervoor in een hoge (wok)pan een beetje plantaardige olie, bedek de bodem met pofmaïs - neen, die kun je niet van het veld gaan plukken ;-), wacht tot alle maïs gepoft is en je dus geen lawaai meer uit de pan hoort komen. Als smaakmaker kun je er een beetje zout of poedersuiker op strooien (hiervan heb je minder nodig dan van kristalsuiker voor dezelfde zoetheid).

Succes!

Gerelateerde artikels