@livewireStyle
header.home link

Tip: 6 x genieten van de bloesems in Haspengouw

3 april 2017
6 originele activiteiten tijdens de Bloesemfeesten van 2017 in Haspengouw: openbloesemdagen, pop-up bloesemterrassen, picknicken tussen de bomen, overnachten tussen de bomen, avondwandeling in de boomgaard en wandelen en fietsen tussen de bomen.
Lees meer over:

In Haspengouw zijn de eerste bloesems gespot. Dat wil zeggen dat de Bloesemfeesten nu ook echt van start kunnen gaan. Wij lijsten de leukste activiteiten voor je op – ideale uitstapjes voor deze paasvakantie.

 

Wat zijn de Bloesemfeesten?

Elk jaar opnieuw wordt het glooiende landschap van Haspengouw in april bedekt door een prachtig bloemendeken. Om dit natuurfenomeen te vieren, organiseren de Limburgers de Bloesemfeesten, met picknicktochten tussen de bomen, wandelingen bij valavond tussen de vuurpotten en opendeurdagen op fruitbedrijven met live muziek en pop-up bars. Het volledige programma van de Bloesemfeesten 2017 vind je op de website van Toerisme Limburg.  

Na april stopt het feesten evenwel niet. Ook het oogstseizoen wordt uitbundig gevierd. Nog tot en met oktober vinden allerlei activiteiten plaats. Meer daarover later!

Tip: download de Bloesem & Oogst-app. Die bevat filmpjes, fietsroutes, logeeradressen en het volledige fruitprogramma. Zo kan je je uitstap zorgvuldig voorbereiden en op voorhand al een blik achter de schermen werpen van de bedrijven die je gaat bezoeken. Je kan de app gratis downloaden in de Play Store en App Store

 

1. Binnenkijken tijdens de open bloesemdagen

Tijdens de Bloesemfeesten organiseren fruitbedrijven, fruitveilingen en wijndomeinen opendeurdagen met rondleidingen. Een overzicht:

 • Veiling BelOrta site Borgloon, wereldwijd bekend om zijn aardbeien en kleinfruit: elke dinsdag van april en de twee eerste dinsdagen van mei gratis te bezoeken om 10:30. Meer info in onze agenda
   
 • Fruitbedrijf Wilderhof, producent van zacht fruit zoals frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien: elke donderdag in april en de eerste twee donderdagen van mei te bezoeken om 10:30. Meer info in onze agenda.
   
 • Fruitbedrijf ’t Bommerhof, producent van appels, peren en aardbeien: elke zaterdag van april en de eerste twee zaterdagen van mei om 10:30 open voor bezoek. Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Bex, producent van appels, peren, krieken en kersen: elke dinsdag in april welkom voor een rondleiding om 14:00 en 15:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Jorishoeve, producent van appels en peren: elke zaterdag om 14:00 en 15:00 kan je aansluiten bij een rondleiding door de boomgaard en het bedrijf. Meer info in onze agenda.  
   
 • Wijndomein Kitsberg, al 2 jaar winnaar van de gouden medaille Beste wijn van België: rondleiding door de grote wijngaard op verschillende momenten in april, mei, juni, juli en later. Meer info in onze agenda
   
 • Wijnkasteel Genoels-Elderen, het oudste en grootste wijngoed van ons land: elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van het jaar kan je om 13:30 een rondleiding krijgen door de wijngaard en in de -kelders. Meer info in onze agenda.  
   
 • Belgische Fruitveiling, gespecialiseerd in appels, peren en kersen: elke donderdag in april organiseert de Belgische Fruitveiling een rondleiding voor nieuwsgierigen. Ze begint telkens om 11:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Juwel Fruithof, producent van aardbeien: elke vrijdag in april start er een rondleiding op het bedrijf om 14:00 en 15:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Porreye/PIPO Appelsappen, producent van ambachtelijke appelsappen: elke woensdag van april krijg je een blik achter de schermen van dit mooie fruitbedrijf, telkens om 14:00 en 15:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Jacobs, producent van kersen, appels, peren en honing: elke zaterdag in april om 14:00 en 15:00 start een rondleiding door de boomgaard en het bedrijf. Meer info in onze agenda.  

 

bloeiende-fruitbomen-bis.jpg

 

2. Pop-up bloesemterras

Een aantal fruit- en wijnbedrijven trekken tijdens de Bloesemfeesten een pop-up bar op tussen de bloeiende bomen/ranken. Je geniet er van een hapje en drankje, livemuziek en animatie.

 • Heuvelswijnhuisje: wijnterras met proeverij op verschillende weekends tussen april en oktober. Meer info in onze agenda.  
   
 • Wijndomein Sassenbroek: wijnterras met rondleiding en mogelijkheid te picknicken (eten zelf meebrengen) op verschillende weekends tussen april en september. Meer info in onze agenda.  
   
 • Wijndomein Hoenshof: wijnterras open de laatste twee zondagen van april en de eerste twee zondagen van mei, telkens van 14:00 tot 18:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Wijndomein Optimbulles: wijnterras op zondag 30 april 2017 van 14:00 tot 18:00, proeven doe je van Brut Nature of Brut Zero (niet gezoet). Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Bex, producent van appels, peren, krieken en kersen: bloesemterras tijdens de jaarlijkse opendeurdag op fruitbedrijf Bex op zondag 23 april 2017, open van 10:00 tot 18:00. Meer info in onze agenda.  
   
 • Fruitbedrijf Libert-Monard, producent van appels, peren en kersen: bijzonder bloesemterras met aperitiefconcert om 11:30. Terwijl de kinderen ravotten geniet je van een stuk huisbereide taart. Meer info in onze agenda
   
 • Fruitbedrijf Porreye/PIPO Appelsappen: elke zondag van april (uitgezonderd op Pasen) is de PIPO bloesemlounge open van 13:00 tot 18:00. Meer info in onze agenda.  

 

3. De boomgaard in bij valavond: vuurpottennocturnes

Een vuurpottennocturne is een avondwandeling door de boomgaard, wanneer de vuurpotten branden. Een gids vertelt je nieuwe en oude fruitverhalen. Afsluiten doe je met een kop warme soep.

 • Fruitbedrijf Jacobs: elke vrijdag en zaterdag van april, maandag 1 mei 2017 en woensdag 12 april 2017 organiseert Toerisme Sint-Truiden een vuurpottennocturne bij fruitbedrijf Jacobs. Onderweg word je verwend met hapjes en drankjes. Meer info in onze agenda
   
 • Fruitbedrijf Peeters: avondwandeling georganiseerd door Toerisme Nieuwerkerken op vrijdag 21 en zaterdag 22 april 2017 om 19:30. Meer info in onze agenda

 

kampvuur-bis.jpg

 

4. Wandelen en fietsen door de boomgaarden

Tijdens de bloesemmaand april is Haspengouw een streling voor het oog en dus ook een ideaal fiets- en wandeldecor. Je kan kiezen voor een wandeling of fietstocht met je gezin of je lief, heel intiem, of deelnemen aan een geleide wandel- of fietstocht:

 • Bloesemwandeling in en rond Alden Biesen: geleide wandeling van 4 km in Alden Biesen, elke zondag in april van 14:00 tot 16:00. Adres en meer info: Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen, 089 51 56 54, toerisme@bilzen.be.
   
 • Haspengouwse Gordel: jaarlijkse traditie op pinkstermaandag, dit jaar op 5 juni 2017. Je kan kiezen tussen een wandeling van 4-5, 7 of 13 km en een fietstocht van 32, 45 of 60 km. Meer info in onze agenda.  

Het aanbod fietsen en wandelen tijdens de Bloesemfeesten is te uitgebreid om hier op te sommen. Het volledige programma vind je in de gids Bloesem & Oogst 2017.

 

5. Picknicken tussen de bloesems

Picknicken hoort bij de lente en zeker in Haspengouw:

 • Picknick in de boomgaard: van april tot eind oktober kan je een wandel- of fietstocht boeken met picknick in de boomgaard van Alden Biesen. Een picknickpakket kost 15 euro per persoon. Meer info in onze agenda.  
   
 • Wandel- of fietstocht met bloesempicknick: in Borgloon kan je van april tot eind september een picknickarrangement met wandel- of fietskaart boeken. Een picknickpakket kost 9 euro per persoon, een wandelkaart 2,50 euro en een fietskaart 3 euro. Meer info in onze agenda.  

 

picknick-bloesem-bis.jpg

 

6. Kamperen tussen/in de bomen

Nieuw dit jaar is het aanbod kampeermogelijkheden en kampvuurverhalen op fruitbedrijven en in parken:

 • Kamperen in de fruitstad Sint-Truiden: vrijdag 28 april 2017 kan je kamperen op fruitbedrijf PIPO Appelsappen en zaterdag 15 juli 2017 op fruitbedrijf Jacobs, beide in Sint-Truiden. Je geniet van een heerlijk ontbijt, maaltijdsoep, wandeling en verhalen en muziek rond het kampvuur. Je moet wel je eigen tent meebrengen. Meer info in onze agenda: 28 april bij PIPO Appelsappen / 15 juli bij fruitbedrijf Jacobs.  
   
 • Overnachten in een boomtent: in een dreef naar het kasteel van Hex hing kunstenaar Dré Wapenaar vier traanvormige boomtenten op. In zo’n boomtent kunnen twee volwassenen en twee kleine kinderen slapen, van april tot eind september. Meer info in onze agenda.  
   
 • Kampvuurverhalen: luisteren naar verhalen en genieten van muziek, drankjes en hapjes rond het kampvuur kan op zaterdag 13 mei op de Kamerijckhoeve in Gingelom en 27 mei 2017 bij Kasteel Van Velm in Sint-Truiden, telkens om 20:30. Meer info in onze agenda: 13 mei in Gingelom / 27 mei in Sint-Truiden.


 

Gerelateerde artikels