@livewireStyle
header.home link

Terug naar school: 4 x hip brood voor de brooddoos

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Zo ook aan de grote vakantie. Maar niet getreurd, het nieuwe schooljaar betekent een nieuw begin en dat is altijd spannend en opwindend. Neem (ook) een nieuwe start in de keuken en begin het schooljaar met frisse brooddoosideeën. Enkele broodsoorten of -gerechten die je zéker eens moet proberen.
31 augustus 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Africa Studio - shutterstock.com

 

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Zo ook aan de grote vakantie (die, toegegeven, dit jaar heerlijk zomers was). Maar niet getreurd, het nieuwe schooljaar betekent een nieuw begin en dat is altijd spannend en opwindend. Neem (ook) een nieuwe start in de keuken en begin het schooljaar met frisse brooddoosideeën. In plaats van ze elke dag dezelfde boterham met kaas of hesp mee te geven – en op vrijdag een smoske met allebei, feest! :) - kan je dit jaar bijvoorbeeld variëren met het type brood dat je de kinderen voorschotelt. Enkele broodsoorten of -gerechten die je zéker eens moet proberen:

 

 

1. Bagels – voor hippe vogels

Bagels zijn al enkele jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen, helemaal vanuit het hippe New York. Hoewel, oorspronkelijk komen bagels uit de joodse gemeenschap in Oost-Europa. Zo exotisch is het brood dus ook weer niet. Traditioneel wordt een bagel belegd met roomkaas, ui en zalm, maar als je kinderen niet gek zijn op zalm kan je ze ook beleggen met… tja, bijna alles. Experimenten is de boodschap ;).

 

bagel-tris_flickr-blinq.png

Beeld: flickr - Blinq

 

Een recept voor wie zelf aan de slag wil:

Dit heb je nodig:

  • 750 g bloem,
  • 2 el tarwegluten (eventueel
  • 1,5 tl (1 zakje) instant gist
  • 1 el zout
  • 3,95 dl lauw water (of 3,8 dl als je geen tarwegluten gebruikt)
  • 2,5 el moutsiroop of vloeibare rietsuiker
  • 2 el olijfolie
     

Voor de pocheervloeistof:

  • 1 el aardappelzetmeel
  • 3 l water
  • 1 el moutsiroop of vloeibare rietsuiker
  • 2 el zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Meng de bloem, de gluten, de gist en het zout. Meng in een andere kom het water met de siroop of de suiker en de olie. Voeg daaraan het bloemmengsel toe en kneed minstens 10 minuten krachtig, tot je een glad en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in tien gelijke porties en rol deze tot balletjes.
     
  • Druk de balletjes met je handpalm plat en rol dan van elk balletje een worst van 20-25 cm. Druk een van de twee uiteinden een beetje plat, breng de uiteinden naar elkaar toe en wikkel het platte uiteinde zorgvuldig om het andere uiteinde. Leg elke zo verkregen bagel afzonderlijk op een stuk bakpapier, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen. Bestrooi de bagels met bloem, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
     
  • Verwarm de oven voor op 225 °C. Heb je een elektrische oven, zet dan 15 minuten voor je de bagels bakt een kom met water onder in de oven.
     
  • Los het aardappelzetmeel op in 25 cl koud water en doe het samen met de rest van de ingrediënten voor de pocheervloeistof in een grote kookpan. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur tot het water net aan de kook blijft.
     
  • Dompel de bagels onder in de vloeistof. Draai ze na circa 1 minuut om en kook ze nog 30 seconden. Haal de bagels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
     
  • Bestrooi de nog vochtige bagels naar wens met zaadjes of iets anders. Schuif de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur tot 210 °C en bak de bagels 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn.
     
Bron: recept uit het boek ‘New York, recepten uit de Big Apple

 

 

2. Zuurdesembrood – voor nog hippere vogels

Tegenwoordig misschien nog wel hipper dan bagels, is zuurdesembrood. Brood gemaakt met deeg dat de tijd heeft gekregen te rijzen zonder gist. En met tijd bedoelen we niet een paar uur, maar een paar dagen. In het deeg (water + bloem) ontwikkelen zich zo vanzelf de juiste bacteriën en gisten, die het beslag doen rijzen. Een beetje van dit verzuurde deeg of desem bij je brooddeeg is voldoende om gist als rijsmiddel te vervangen. Het resultaat is een stevig brood (gistbrood is luchtiger) met een bijzondere, wat zure smaak en een heerlijk knapperige korst.

Enige nadeel: desem maken klinkt eenvoudig, maar is het niet. Er kan zo veel mislopen tijdens het fermentatieproces, dat geroutineerde koks en bakkers het vaak meerdere keren moeten proberen voor het lukt. Een 4-stappenplan dat ons haalbaar lijkt, vind je op elleeten.nl. Extra tips vind je daar ook

 

zuurdesembrood-tris_flickr-liliana-fuchs.png

Beeld: flickr - Liliana Fuchs

 

Liever een video tutorial? De Nederlandse blogger Wendy Walrabenstein legt in onderstaand filmpje stap voor stap uit hoe je tewerk gaat.

 

Tip: zuurdesembrood kan je trouwens met verschillende soorten bloem maken: gerst, rogge, haver,… noem maar op. Er zijn even veel mogelijkheden als bij gistbrood.

 

 

3. Jan in de zak – als vieruurtje

Jan in de zak is een traditioneel Meetjeslands gerecht, dat vooral in Lembeke, Sleidinge, Bassevelde en Assenede gekend is. Typisch is het feit dat het deeg gekookt wordt, niet gebakken. Lekker met een vanillesausje en kandijsuiker. Eerder geschikt dus als vieruurtje op woensdag, dan als lunch. Maar het kon niet ontbreken in deze lijst, vonden wij. Het recept:

Dit heb je nodig:

  • 1 ei
  • 1 kop lauwe melk
  • 300 g bloem
  • 25 g verse gist
  • Een handvol rozijnen, kort geweekt in water
     

Voor de saus:

  • ¼ l melk
  • 100 g boter
  • Bruine suiker
     

Zo maak je het klaar:

  • Klop het ei los met de helft van de melk. Voeg de bloem toe. Los de gist op in de rest van de lauwe melk en voeg toe aan het mengsel. Meng de rozijnen onder het deeg en kneed alles goed. Kneed verder tot het deeg elastisch wordt.
     
  • Leg een propere keukenhanddoek in een bolronde kom. Strooi er wat bloem op en leg daar het deeg op. Vouw de handdoek lichtjes toe en zet het deeg op een warme plek om te rijzen. Dit duurt zeker twee uur – het deeg is voldoende gerezen als het dubbel zo groot is geworden.
     
  • Zet een grote pot gevuld met water op het vuur. Breng aan de kook. Leg het gerezen deeg met de handdoek in het kokend water. Laat het ¾ uur koken. Haal het deeg uit het water en leg op een dienschotel.
     
  • Maak intussen de saus: smelt de boter in de melk. Voeg indien gewenst een vanillestokje toe.
     
  • Serveer: snij dikke sneden van het deeg, overgiet met melk en bestrooi rijkelijk met bruine suiker.
     
Bron: www.grandmasdesign.be

 

Tip: bekijk onderstaand filmpje, waarin oma Gaby wat meer vertelt over de tradities rond Jan in de zak en het bijbehorende recept.

 

 


4. Broodpudding en wentelteefjes – de truc met het oude brood

Omdat we geen voedsel willen verspillen (goede voornemens voor het nieuwe schooljaar ;)), plannen we ook wat restjesgerechten. Nog wat sneden oud brood over? Maak er broodpudding of wentelteefjes van. Zo maak je van een nadeel (bah, alleen nog droge korsten in huis) een voordeel (zeg maar gerust ‘een feest’).

 

wentelteefje-tris_stijn-nieuwendijk-flickr.png

Beeld: flickr - Stijn Nieuwendijk

 

Een leuk recept voor wentelteefjes vonden we op elleeten.nl.

Dit heb je nodig:

  • 200 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneel
  • 8 sneetjes oud brood, licht geroosterd
  • 150 g bosbessen
  • 50 ml ahornsiroop
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 50 g boter
  • 2 el kristalsuiker
     

Zo maak je het klaar:

  • Schenk de karnemelk in een diep bord, breek de eieren erbij en roer los met vanillesuiker en kaneel. Haal elk sneetje brood door het eimengsel, stapel de sneetjes op en leg ze in het overgebleven eimengsel.
  • Schep intussen de bosbessen in een pannetje en voeg de ahornsiroop, het citroensap en -zeste erbij. Verhit tot de bosbessen openknappen en laat nog 2 min koken. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak op matig vuur de wentelteefjes een voor een knapperig en bruin. Bestrooi met suiker en serveer met de bosbessen.
     
Bron: www.elleeten.nl

 

Tip voor de brooddoos: laat de bosbessen achterwege (dat is meer iets voor zondagochtend) en geef een klein potje ahornsiroop of suiker mee. Schijfjes banaan is ook een optie. 

 

 

terug-naar-school-tris_flickr-bridget-coila.png

Beeld: flickr - Bridget Coila

 

Voila, nu rest je alleen nog het afscheid morgen. Bon courage, en denk eraan: binnen enkele weken is het alweer herfstvakantie ;).

Gerelateerde artikels