@livewireStyle
header.home link

Terug naar opa’s siertuin (met inheemse planten)

Nu we het ecologisch moestuinieren met z’n allen min of meer omarmd hebben, is het tijd voor een volgende stap richting natuurrijke tuin. Want ook in de siertuin kan het beter, door te kiezen voor lokale bomen en planten in plaats van exotische.
21 november 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Nu we het ecologisch moestuinieren met z’n allen min of meer omarmd hebben, is het tijd voor een volgende stap richting natuurrijke tuin. Want ook in de siertuin kan het beter, door te kiezen voor lokale bomen en planten in plaats van exotische. Het aanbod is verrassend groot en de voordelen zijn legio. In verschillende gemeenten wordt de aankoop van autochtoon plantgoed bovendien aangemoedigd met een premie of samenaankoop (neem zeker eens een kijkje op de website van jouw gemeente).

 

Waarom lokaal groen?

Opa en oma wisten het al: streekeigen bomen en planten groeien sneller, zijn beter bestand tegen onze winters, worden minder snel ziek, enzovoort. Dit omdat ze eeuwen de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan ons klimaat en onze bodems. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan hun exotische varianten, en zijn ze extra aantrekkelijk voor dieren en insecten die hier eveneens al eeuwen verblijven. Win win win.

 

Oubollig?

Streekeigen groen heeft wat te kampen met een oubollig imago, omdat oma en opa de planten vaak solitair en door elkaar gebruikten in netjes geharkte borders en keurig getrimde voortuintjes. Door te werken met grote groepen en de planten op verschillende plaatsen te laten terugkomen, krijg je een veel moderner effect. Zoek maar eens op internet – inspiratie genoeg.

 

Welke planten?

Voorbeelden van streekeigen bomen en struiken zijn wilde kers, boswilg, veldesdoorn, taxus, hulst, lijsterbes, meidoorn, hazelaar, Gelderse roos, liguster, wilde kamperfoelie, wilde bosrank, hop, klimop, haag en haagbeuk. Let op: een plantensoort kan wel inheems zijn, maar een individuele boom of struik van die soort kan autochtoon zijn. Kies dus voor inheemse planten van onze kwekers.

 

hulst-bis_unsplash.jpg

Beeld: hulst - unsplash

 

 

Actie ‘Behaag … Natuurlijk’

Om de aanplant van streekeigen hagen te bevorderen, organiseert Natuurpunt al enkele jaren de actie ‘Behaag… Natuurlijk’. In elke provincie kan je terecht bij een lokale afdeling voor de aankoop van inheems plantgoed tegen voordelige prijzen. Meer info vind je hier.  

 

Aan de slag: hoe planten?

Nog enkele tips om mee aan de slag te gaan, eens je het juiste plantgoed hebt aangekocht (uit de folder ’10 tips voor meer natuur in je tuin’ van Natuurpunt, dat je hier gratis kan aanvragen): 

  • Planten doe je best van november tot maart, wanneer bomen en struiken in rust zijn.
     
  • Graaf een kuil die 2 keer zo diep en 3 keer zo breed is als de wortelkluit.
     
  • Meng vervolgens compost onder de teeltaarde en vul daarmee een deel van de kuil, zodat de wortelkluit er op de juiste hoogte ingezet kan worden.
     
  • Hoe bepaal je die juiste hoogte? Op de stam zie je hoe diep je boom op de kwekerij geplant was – plant hem zelf iets minder diep.
     
  • Spreid de wortels in de kuil goed uit.
     
  • Vul de kuil tot boven met teeltaarde en schud even met de plant, zodat de aarde goed tussen de wortels zakt.
     
  • Stamp de aarde aan en geef je plant een flinke portie water.
     
  • Geef nieuwe bomen extra steun door aan de rand van de kuil drie palen te planten. Maak de boom eraan vast met een brede band (geen touw).

 

hazelaar-bis.jpg

Bron: hazelaar

 

 

Wist je dat…

  • alle Vlaamse tuinen samen 8 procent van de totale Vlaamse oppervlakte beslaan? Dat is meer dan het aandeel natuurreservaten (2,5%) en bijna zo veel als het aandeel bos (11%). Als alle Vlaamse tuinen dus wat ecologischer worden ingericht, zou de milieuwinst aanzienlijk zijn. Meer info daarover vind je in ons artikel ‘Tuintip: in 11 stappen naar een Wonderlijk Wild tuinparadijs’.  
     
  • groen in de onmiddellijke woon- en werkomgeving leidt tot een verhoogd welzijn en een betere gezondheid? Zelfs een beetje groen leidt tot een beter concentratievermogen, vermindert psychische spanningen en zorgt voor een optimistischere blik op de toekomst. Meer info daarover vind je hier.
     
  • groen ervoor zorgt dat kinderen sneller buiten spelen, zich beter in hun vel voelen en zelfs beter presteren op de schoolbanken? Op groene schoolpleinen wordt bovendien minder gepest. Meer info daarover vind je hier.  
     
  • groen ten slotte ook je grondwater filtert, geluid dempt, wateroverlast tegengaat en de lucht zuivert? Een haag van 100 meter haalt bijvoorbeeld zo’n 360 kilogram CO2 uit de lucht.

 

 

Bron: Regionale Landschappen provincie Antwerpen (actie Plant Aan), Natuurpunt

Gerelateerde artikels