@livewireStyle
header.home link

Slim gezien: gezondere varkens eten groenten

21 februari 2017
Soms kan innovatie eenvoudig zijn. Of toch het idee erachter. Johan Lavens uit Westrozebeke zag de vele gewasresten op de groentevelden in zijn omgeving, en vond het jammer dat ze verloren gingen. Zeker omdat hij enkele kilometers verderop een bedrijf vol varkens uitbaat, die best wel een blaadje lusten.

Soms kan innovatie eenvoudig zijn. Of toch het idee erachter. Johan Lavens uit Westrozebeke zag de vele gewasresten op de groentevelden in zijn omgeving, en vond het jammer dat ze verloren gingen. Zeker omdat hij enkele kilometers verderop een bedrijf vol varkens uitbaat, die best wel een blaadje lusten. Hij trok aan de mouwen van enkele slimme koppen, en ontwikkelde samen met hen een installatie die toelaat om groenteresten te verwerken tot een brij die eetbaar is voor varkens. Het resultaat: minder voedselverspilling, lagere voederkosten, betere vleeskwaliteit en... gezondere varkens. Want nu hij zijn vleesvarkens het plantaardige voedercomplement te eten geeft, moet Johan hen geen antibiotica meer toedienen. Niets! En eigenlijk is dat logisch, als je erover nadenkt. Want wij moeten ook voldoende groenten eten om gezond te blijven. Simpel dus, eigenlijk. Maar iemand moet erop komen.

 

Bekijk hieronder wat Johan er zelf over te vertellen heeft, en ontdek hoe zijn systeem juist werkt. Want hoewel het simpel lijkt, was het technisch gezien geen eenvoudig vraagstuk. 

 

Het project van Johan is een quick-win project van Agreon. Meer info vind je hier

Gerelateerde artikels