header.home link

Slim gezien: antibioticavrij varkensvlees

27 november 2014
Antibiotica in de veehouderij. Het is een oud zeer. Maar geen onoplosbaar, zo blijkt. Een varkenshouder uit Herenthout is erin geslaagd zijn varkensstal al voor 98 procent antibioticavrij te krijgen, door probiotica en kruiden in te schakelen.
Beeld: Griet Lemaire

 

Probiotica? Dat zijn goedaardige bacteriën die ervoor zorgen dat slechte bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Als ze maar voldoende aanwezig zijn in het lichaam, zorgen ze er letterlijk voor dat slechte bacteriën geen plaats krijgen. De kruiden die Kris Gios zijn varkens bovendien te eten geeft, moeten hun weerstand opkrikken. Beide therapieën zorgen ervoor dat zijn varkens niet ziek worden, en bijgevolg niet moeten behandeld worden met antibiotica. Dat is 3 keer een win: voor zijn varkens, voor ons als consument en voor hemzelf. Dat vinden wij ‘slim gezien’.

Wij zijn trouwens niet de enigen: Kris kreeg voor dit project een innovatieprijs van Boerenbond en KBC. Die (geld)prijs wil hij gebruiken om een label ‘antibioticavrij varkensvlees’ op te richten, zodra hij erin geslaagd is zijn stal 100 procent antibioticavrij te krijgen. Hij hoopt met het label een betere prijs voor zijn vlees te krijgen, want probiotica vernevelen in de stal en alles wat daarbij komt kijken, kost natuurlijk ook (meer) geld.

Heb je graag wat meer informatie of hoor je Kris liever zelf aan het woord? Bekijk dan dit filmpje van het Innovatiesteunpunt:

 

Meer weten over antibiotica in de veehouderij? Lees het artikel 'Op de rooster: antibioticagebruik in de veehouderij'

Meer info over Kris en zijn varkens: www.innovatiesteunpunt.be

Gerelateerde artikels