header.home link

Secretaressedag: 13 typische lentebloemen

21 april 2016
Heb je een secretaresse of assistent(e)? Vergeet haar (of hem) dan geen attentie te geven op Secretaressedag. Ons favoriete cadeau blijft bloemen (gevolgd door chocolade ;)), zeker als het bloemen zijn die mooi bij het seizoen passen. Weet je niet welke dat zijn? Hieronder een lijst van 13 typische lentebloemen.
Lees meer over:
Beeld: Rina H. - photocase.com

 

Heb je een secretaresse of assistent(e)? Vergeet haar (of hem) dan geen attentie te geven op Secretaressedag. Ons favoriete cadeau blijft bloemen (gevolgd door chocolade ;)), zeker als het bloemen zijn die mooi bij het seizoen passen. Weet je niet welke dat zijn? Hieronder een lijst van 13 typische lentebloemen.

 

 

1. Narcis

Als je moet kiezen voor één bloem, kies dan voor de narcis. Gewoon omdat ze symbool staat voor de lente. Vind je de narcis wat te klassiek? Of doet ze je wat te veel denken aan Pasen (dat begrijpen we!)? Kies dan voor een andere kleur dan geel. Want narcissen heb je ook in verschillende variaties met wit en zalmroze, met blad, zonder blad, met grote of kleine trompet, met geur, zonder geur, enzovoort.

Tip: als je narcissen combineert met andere bloemen in een boeket, vergeet dan zeker geen bloemenvoeding toe te voegen aan het water. De steel van een narcis geeft immers slijm af, wat je vaas minder fris doet ogen maar ook het verouderingsproces van je boeket versnelt. Bloemenvoeding houdt dit voor een deel tegen.

Voor wie? Voor de spring-in-het-veld of echte lenteliefhebber.

 

narcis-bis_flickr-roman-boed.jpg

Beeld: flickr - Roman Boed

 

 

2. Pioenroos

Misschien wel onze persoonlijke favoriet: de pioenroos, a.k.a. de lentepompon. Staat symbool voor liefde, geluk en gezondheid, en bestaat in alle mogelijke vormen en kleuren: met enkele, half dubbele of dubbele bloemen, in zachtgeel, wit, zuurstokzore, donkerrood,… En ze geuren nog heerlijk ook!

Tip: mei en juni zijn haar topmaanden.

Voor wie? Pioenrozen zijn echte fashion bloemen. Geef ze aan secretaresses die zich graag hip kleden. Of aan secretaresses die tijdens de pauze op Instagram zitten :).

 

pioenrozen-bis_flickr-mightymightymatze.jpg

Beeld: flickr - Mightymightymatze

 

 

3. Iris

De Iris is een plaatje om naar te kijken. Je kan haast niet geloven dat de natuur zoiets kan voortbrengen: perfect gestyled, geboetseerd bijna. Ze heeft slechts drie bloemblaadjes, die ze openvouwt om in haar hart te laten kijken (zo schoon!). In het blauw is zij het meest bekend, maar de iris is ook prachtig in wit, geel of paars.

Voor wie? De iris is zelf een open boek en past daardoor perfect bij extraverte types.

 

iris-bis_flickr-smalljude.jpg

Beeld: flickr - Smalljude

 

 

4. Hyacint

Deze bloem heeft wat te kampen met een oubollig imago, omwille van het gelijknamige televisiepersonage Hyacinth - it’s Bouquet - Bucket (Schone Schijn). Maar met haar kleine, krullerige bloemblaadjes en frisse geur heeft ze vooral iets romantisch en fragiels. Dat laatste klopt ook wel: de hyacint vraagt best veel onderhoud. Zo moet je het water in je vaas om de drie dagen verversen, telkens opnieuw snijbloemenvoeding toevoegen en je boeket op een koele plaats zetten (zeker niet in een warme kamer of in de zon). Als je dat allemaal doet, blijven ze nog maar 5 tot 12 dagen goed. Maar liefhebbers hebben dat er ongetwijfeld allemaal voor over…

Voor wie? Omdat ze zo moeilijk mooi te houden zijn, geef je hyacinten best aan een secretaresse met feeling voor bloemen. Niet geschikt voor moeders met jonge kinderen :), of andere drukbezette dames.

 

hyacint-en-tulp-bis_us.jpg

Beeld: unsplash

 

 

5. Fritillaria of kievitsbloem

Een erg bijzondere bloem, deze. Zeker de versie in paars-wit schaakbordpatroon. Zo’n bloem waarvan je fluisterend aan je gezelschap vraagt: ‘is die echt?’. Behalve in paars-wit vind je de kievitsbloem in rood, oranje, geel, groen met bruin-oranje vlekken, roodpaars met gele randjes, groen met paarse strepen en groen met oudroze. Bijzonder, we zeiden het al :). De kievitsbloem laat bovendien steevast haar kopje hangen, relaxed als ze is. Dat kopje kan ten slotte groot zijn of heel klein (net belletjes).

Weetje: de fritillaria is vernoemd naar een vogel, de kievit. Beide bloeien immers in april en mei.

Tip: verwijder de onderste bladeren van de bloem om ze langer te kunnen bewaren.

Voor wie? Voor vrolijke en ontspannen dames.

 

kievitsbloem-bis_flickr-josef-stuefer.jpg

Beeld: flickr - Josef Stuefer

 

 

6. Cestrum

De cestrum heeft een tros van buisvormige bloemblaadjes in een intens donkerroze tot rode kleur, die zo groot en zwaar kan worden dat de tak gaat doorhangen. Vandaar haar bijnaam ‘rode regen’. Al kan je de cestrum ook met bijna zwarte en groen-witte trossen vinden.

Tip: verwijder de onderste bladeren van de bloem om ze langer te kunnen bewaren.

Voor wie? Voor alle soorten dames, de cestrum heeft immers geen symbolische betekenis. Maar ze fleurt een lenteboeket wel verrassend op.

 

cestrum-bis_flickr-eivind-kvamm-lichtenfeld.jpg

Beeld: flickr - Eivind Kvamm Lichtenfeld

 

 

7. Seringen

Ah, de romantische bohemien-bloem. Met haar tros van minibloemetjes geeft de sering een dromerige touch aan je boeket. De bloem past dan ook perfect bij nonchalantere boeketten, met veldbloemen bijvoorbeeld. Seringen vind je in wit, roze, violet, donkerblauw en blauwpaars.

Voor wie? Voor romantische vrouwen en vrouwen die het graag wat minder klassiek of strak hebben, bijvoorbeeld vrouwen die zouden trouwen met een bloemenkroon op hun hoofd.

 

seringen-bis_flickr-steve.jpg

Beeld: flickr - Steve

 

 

8. Viburnum

Een lentebloem die door haar vorm doet denken aan een sneeuwbal, zo kan je de Viburnum het best omschrijven. De kleine bloemetjes vormen een ronde tros en gaan een voor een open. Voor extra lang kijk- en ruikplezier ;). De bloemetjes zijn zachtroze of spierwit (sneeuwbal!), de blaadjes frisgroen.

Voor wie? Viburnum staat symbool voor fierheid. Geef ze dus aan fiere dames, die weten wat ze willen.

 

sneeuwbal-bloem-bis_flickr-suzanne-cadwell.jpg

Beeld: flickr - Suzanne Cadwell

 

 

9. Solidago

Een pluimvormige, groen-gele bloem met geneeskundige krachten. Bijzonder is dat de pluim op een geleidelijke manier van groen in geel overloopt. Alsof ze heel even in een pot gele verf is gedoopt. Net als de sering heeft de solidago iets romantisch en bohemien. Ze past dan ook prima bij nonchalantere boeketten. Door haar warme gele kleur brengt ze bovendien instant zomer in huis. Met andere woorden: het is een bloem die straalt en doet stralen.

Tip: verwijder de onderste bladeren van de bloem om ze langer te kunnen bewaren.

Voor wie? Voor vrolijke vrouwen, die tijdens de lente al dromen van de zomer…

 

Solidago-bis_flickr-rockerBOO.jpg

Beeld: flickr - rockerBOO

 

 

10. Ranonkel

Nog een van onze favorieten. De uitbundige ranonkel staat symbool voor charme (en flirten ;)) en is een feestbloem bij uitstek. Je vindt ze in wit, geel, oranje, roze, rood en paars. De bloemblaadjes openen zich een voor een, zodat je extra lang van hun kleurenpracht kan genieten.

Tip: ranonkel is een gulzige drinker (feestbloem!). Wees dus niet te zuinig met het geven van vers water, maar doe de vaas ook niet te vol. De harige stelen kunnen daar immers niet goed tegen.

Voor wie? Voor uitbundige types en vrouwen voor wie het wat opvallender mag.

 

ranonkel-bis_flickr-calico_13.jpg

Beeld: flickr - Calico_13

 

 

11. Anemoon

Een bloem om lang van te genieten. De anemoon is een vrolijke, eenvoudige bloem die het mits de juiste zorgen erg lang uithoudt. Ze staat dan ook stevig op haar stengel. De anemoon is een grote boem, die met haar zwarte hart wat lijkt op een papaver. Je vindt ze in wit, roze, rood, violet en blauw.

Tip: net als de ranonkel drinkt de anemoon veel, maar houdt ze niet van een diepe duik. Vul de vaas telkens maar met een bodempje water.

Voor wie? Voor dames die houden van degelijkheid, eenvoud en niet te veel franjes.

 

anemoon-bis_flickr-rick-ligthelm.jpg

Beeld: flickr - Rick Ligthelm

 

 

12. Aster

De aster is opnieuw een wat frivoler bloemetje. Ze heeft een geel hart, met errond een volle krans van kleine bloemblaadjes. Je vindt ze in wit, roze, paars en rood.

Tip: asters combineren mooi met wat lossere bloemen. En snijbloemenvoedsel is niet nodig.

Voor wie? Voor vrolijke dames, jong van hart.

 

aster-bis_flickr-wplynn.jpg

Beeld: flickr - wplynn

 

 

13. Agapanthus

De agapanthus heeft een ranke, lange stengel die eindigt in een bol van kleine bloemetjes, die velen doet denken aan vuurwerk. Typisch is de agapanthus blauw (een kleur die best bijzonder is in de bloemenwereld), maar je vindt haar ook in wit.

Voor wie? Voor dames die houden van vuurwerk natuurlijk. In de spreekwoordelijke en letterlijke zin ;).

 

Agapanthus-bis_flickr-tom-sparks.jpg

Beeld: flickr - Tom Sparks

 

 

Tip: bloemenabonnement

Wil je je secretaresse of assistent(e) extra in de bloemetjes zetten? Ga dan voor een bloemenabonnement. Verschillende zelfstandige bloemenwinkels en tuincentra bieden zo’n dienst aan. Je kan vooraf de duur, de prijs en de frequentie van levering (elke week, om de twee weken, elke maand?) afspreken.

 

Tip: maak het persoonlijk

Niets zo vervelend als het gevoel dat je maar een van de zovelen bent. Bespaar je secretaresse/assistent(e) dat gevoel en voeg iets persoonlijk toe aan je boeket. Een handgeschreven kaartje doet al veel ;). Wie wat creatiever of origineler wil zijn, kan zelfs een foto toevoegen, zoals in dit voorbeeld.

 

lentebloemen-algemeen-bis_flickr-jason.jpg

Beeld: flickr - Jason

 

 

Bron: mooiwatbloemendoen.nl, groenvanbijons.be

Gerelateerde artikels