header.home link

Portret: de vrouw achter Wijndomein Genoelselderen, het decor van Zuidflank

2 september 2013
Een portret van de vrouw achter het decor van de tv-reeks.
Lees meer over:

Op vtm loopt dit najaar een dramareeks (Zuidflank) die zich afspeelt in het wijnbouwmilieu van Haspengouw. De serie werd grotendeels opgenomen op Wijndomein Genoelselderen, dat gerund wordt door Joyce Kékkö-van Rennes. Melk & honing, de voorloper van Veldverkenners, sprak enkele jaren geleden met haar over werken als vrouw in een mannenwereld. Een portret van een sterke madam:

 

“Elke oogst is opnieuw een uitdaging”

Toen haar ouders in 1990 besloten het oude wijnkasteel van Genoelselderen in zijn oude glorie te herstellen, zette Joyce haar studies economie aan de kant voor een opleiding wijnbouw in Bourgogne. Tweeëntwintig jaar later runt zij samen met haar man en haar vader een prachtig domein met 22 hectare wijngaard, goed voor 110.000 flessen en 15.000 bezoekers per jaar. Daarmee staat Genoelselderen bekend als het grootste wijndomein van België, en dat met een vrouw aan het hoofd. “Vrouwen die wijn maken, het blijft een gevoelig thema (lacht). Tijdens mijn stages mocht ik sommige kelders niet in, want dat zou ongeluk brengen. Vandaag hebben al iets meer vrouwen hun intrede in het vak gemaakt, maar het blijft toch vooral een mannenzaak.”

 

genoels-5-tris.jpg

Beelden: Mine Dalemans.

 

Pensioenplan

Dit hele domein is het resultaat van de wilde pensioenplannen van mijn ouders (lacht). Ze hadden genoeg van het drukke bedrijfsleven, maar wilden nog niet ‘op rust’. Ze zochten dus een nieuwe uitdaging, toen het kasteel van Genoelselderen te koop kwam. Eerst wilden ze vooral het gebouw renoveren, maar toen ontdekten ze dat dit eeuwen geleden een wijndomein was. Mijn vader wilde dat wijnverleden herstellen, ‘als hobby’, en ging samen met een Franse specialist op zoek naar de juiste druivensoorten. Die man was echter zo enthousiast over de samenstelling van onze bodem, dat hij mijn vader begon te overhalen om het professioneel aan te pakken. Hij liet mijn ouders een aantal wijnen proeven die het resultaat zouden kunnen zijn van hun domein, en de plannen werden gewijzigd (lacht).

 

genoels-3-tris.jpg

 

Voorjaarsgisting

Er zou dus een professioneel wijndomein komen, waarbij ik me zou ontfermen over de wijn, mijn vader over de wijngaarden en mijn moeder over het kasteel. Intussen heeft mijn man het onderhoud van de wijngaarden overgenomen, verzorgt mijn vader de ‘pr’, schrijft mijn moeder een boek over het kasteel en hebben we zes personeelsleden in dienst. Tijdens het voorjaar wordt er vooral veel gesnoeid. De zijtakken worden verticaal opgebonden en overbodige scheuten worden afgeknipt, zodat alle resterende bladeren zonlicht vangen. Ondertussen ben ik in de kelders zoet met het bottelen van de wijnen van twee jaar oud, en controleer ik de gisting van de wijnen van één jaar oud. De rest van mijn tijd verdeel ik tussen administratie en bezoekers, het ene met al wat meer plezier dan het andere (glimlacht).

 

genoels-4-tris.jpg

 

Gezellige oogst

Tijdens de zomer is er weinig werk in de kelders en ligt ook het toerisme zo goed als stil, omdat er nauwelijks bedrijven en verenigingen langskomen. Alleen in de wijngaarden is het druk. Er wordt opnieuw gesnoeid, de grond wordt bewerkt en kleine of slechte trossen worden verwijderd, zodat de resterende trossen voldoende energie kunnen opslorpen. In september ten slotte zijn de trossen rijp en kunnen ze geoogst worden. Van het veld gaat het naar de pers en gistkuip en vervolgens naar de kelders, waar de wijnen een eerste keer gisten op eiken vat of in cuve. Tijdens die periode ontvangen we ook veel bezoekers, die allemaal een glimp willen opvangen van de oogst. Daarmee is het najaar de drukste periode op het domein, maar ook de gezelligste (knipoogt).

 

genoels-1-tris.jpg

 

Uitdaging

Tijdens de winter is er weinig werk op het veld, maar bereikt de verkoop zijn hoogtepunt. In december organiseren we tal van proeverijen, en wordt er veel in geschenkverpakking verkocht. Tussendoor klaar en filter ik de wijnen, die in het voorjaar zullen worden gebotteld. Zo zijn we drie tot vier jaar bezig om een fles ‘stille’ wijn te produceren: een jaar op het veld, anderhalf tot tweeënhalf jaar op vat en nog eens een jaar op fles. De productietijd voor ‘mousserende’ wijn ligt zelfs nog een pak hoger. Ondanks het feit dat we in principe elk jaar hetzelfde doen, is het telkens opnieuw spannend. De smaak van een wijn is immers zo sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, dat ik elk jaar opnieuw voor een uitdaging sta: hoe maak ik hier het beste van (lacht)? 

 

genoels-2-tris.jpg

 

Zuidflank wordt dit seizoen (2013) vanaf 2 september elke maandag om 21:45 uitgezonden op vtm. Het verhaal draait om twee rivaliserende wijnbouwtelers en hun entourage. De hoofdrollen worden vertolkt door Stan Van Samang, Jan Sobrie en Marie Vinck. 

Meer info: www.vtm.be/zuidflank

Gerelateerde artikels