@livewireStyle
header.home link

Onterecht onbemind: suikermaïs

De meeste maïsvelden in Vlaanderen leveren maïs op die niet eetbaar is voor ons. Maar hier en daar, meestal op een groentebedrijf met hoevewinkel of in een moestuin, tref je een veldje suikermaïs aan. En dan is het feest ;).
24 augustus 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:
Beeld: Kallejip - photocase.com

 

De meeste maïsvelden die je in Vlaanderen aantreft, vooral in de buurt van melkveebedrijven, leveren voor ons weinig interessant voedsel op. Het gaat om korrel- of snijmaïs dat aan de koeien gevoederd wordt. Maar hier en daar, meestal op een groentebedrijf met hoevewinkel of in een particuliere moestuin, tref je een veldje suikermaïs aan. En dan is het feest ;). 

Suikermaïs is een andere variëteit dan korrel- of snijmaïs. Het is maïs met een hoog suikergehalte, omdat de omzetting van suiker naar zetmeel in de korrels van nature traag verloopt. De inheemse bevolking in Amerika at het al nog voor Columbus het gewas introduceerde in Europa. Maar nu wordt het ook hier – mede dankzij de moestuintrend – steeds vaker op tafel getoverd.

 

Suikermaïs zaaien/planten

Suikermaïs kan je gemakkelijk zelf in de moestuin telen. Het gewas is niet gevoelig aan ziekten en plagen maar vraagt wel wat bemesting en vooral… goede weersomstandigheden. Maïs is immers een warmteminnende plant – zet hem dus zeker op een zonnig plaatsje.

Voorzaaien in pot onder bescherming kan vanaf begin/half april. Drie weken later, in mei, plant je de jonge plantjes vervolgens buiten. Rechtstreeks zaaien in vollegrond kan ook, maar dan moet je wachten tot half mei – de zaadjes hebben een bodemtemperatuur van minstens 10°C nodig om te kunnen kiemen.

Wanneer dat zaaien en planten vlot verlopen is, moet je er nog op letten dat de jonge planten niet overwoekerd worden door opkomend onkruid tijdens hun eerste weken. En je moet ervoor zorgen dat ze de nodige voedingsstoffen ter beschikking hebben – planten of zaaien in een humusrijke, vochtige, losgewerkte bodem is noodzakelijk, op voorhand (tijdens de herfst het jaar ervoor) kalk strooien ook.

Verder moet je weten dat maïs een kruis- en zelfbestuiver is, en dat je de planten dus beter in een blok van vier of vijf korte rijen, in plaats van in een of twee lange rijen plant.

Tip: maïsplanten worden 1,2 tot 2 meter hoog en staan dicht bij elkaar – gebruik ze als windscherm voor gevoelige gewassen zoals komkommer, augurken en bonen. Maar let wel op dat je niet te veel schaduw creëert.

 

Suikermaïs oogsten

Oogsten tot slot doe je wanneer de haren buiten de kolf (de ‘stempels’) droog en verdord zijn. De maïskolf zelf is dan warm geel – het gaat van wit naar geel naar (donker)oranje. Een extra test biedt zekerheid: druk met je nagel in een korrel. Komt er wit (melkachtig) sap uit? Dan is de maïs ‘melkrijp’ en klaar voor de oogst. Komt er doorzichtig sap uit? Dan is het nog te vroeg. Komt er een dikkere, witte substantie uit? Dan ben je laat. Kan je de korrel niet indrukken en is hij wat verschrompeld? Dan ben je helaas helemaal (te) laat… De korrels zijn dan taai, omdat een deel van de suikers al is omgezet in zetmeel.

In regel vindt de oogst in augustus en september plaats. In uitzonderlijke gevallen kan het al in juli, of tot midden oktober.

Oogsten doe je best ’s morgens, wanneer het nog fris is. Daarna moeten de kolven zo koel mogelijk bewaard worden (0-0,5°C is optimaal).

Meer info over de teelt en oogst van suikermaïs vind je op moestuintips.nl, plantaardig.com, tuinadvies.be, allegrow.be.

 

Suikermaïs bereiden

Op het juiste moment oogsten is cruciaal bij suikermaïs. Meteen opeten of bereiden ook. Vers geoogst smaken de korrels immers het best – ze zijn dan sappig, mals en zoet. Al na 2 uur niet-gekoeld bewaren hebben ze de helft van hun suikergehalte verloren (!). Een 8-tal minuten blancheren stopt dit proces. Verpakken in folie helpt ook – dan zijn de kolven toch enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Zo ga je tewerk:

  • Haal voor het bereiden de meeste schutbladeren weg, maar laat er enkele hangen – die kook je mee, dat is beter voor de smaak.
     
  • Snijd de stengel tot vlak bij de korrels af, en kook de kolf vervolgens in zijn geheel in 8 tot 15 minuten gaar. Voeg geen zout toe aan het kookwater, dat maakt de korrels taai.
     
  • Smeer de kolf in met boter of olie en serveer hem zo, of laat even ‘kleuren’ op de barbecue of in de oven. Je kan de korrels ook lossnijden om te gebruiken in een wok- of eenpansgerecht, in een salade, enzovoort.
     

Recepten met suikermaïs vind je op de website van De Wassende Maan

 

Bron: moestuintips.nl, plantaardig.com, tuinadvies.be, allegrow.be, dewassendemaan.be

Gerelateerde artikels