@livewireStyle
header.home link

Nutri-Score : welk drankje stop je in de boekentas van je kind?

Het ene drankje is de andere niet. Test Aankoop deed de test.
30 oktober 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Ken je de Nutri-Score? Je komt hem tegenwoordig vaak tegen in de supermarkt. Dit label helpt de consument om gezondere voeding te kopen. Het systeem werkt met een kleurencode in combinatie met de letters A tot E. Een Frans onderzoeksteam ontwikkelde een algoritme om voor ieder product de Nutri-Score te berekenen op basis van positieve (vezels, fruit, groenten, noten…) en negatieve (suiker, vet, zout…) eigenschappen.
nutriscore.jpg
 
Test Aankoop berekende de Nutri-Score van ongeveer 500 brikjes en flesjes van minder dan 500 milliliter die vaak in schooltassen van kinderen belanden. Resultaat: het ene drankje is het andere niet. Sommigen zitten vol met suikers of zoetstoffen, maar er bestaan ook gezondere alternatieven. Van alle drankjes behoort maar liefst 40 procent tot de D- en E-klasse. 11 procent van de geanalyseerde producten krijgt een A, 26 procent een B en 23 procent een C. Ook de hoeveelheid zoetstoffen werd onderzocht. In 27 procent van de 474 geanalyseerde producten werden ze aangetroffen, terwijl dit niet altijd duidelijk wordt aangegeven. Nochtans worden dranken met zoetstoffen niet aanbevolen aan kinderen jonger dan 12 jaar.
 

Drankjes voor kinderen scoren niet zo goed

Van de 79 geanalyseerde producten die specifiek voor kinderen bedoeld zijn (gebruik van dierenafbeeldingen of cartoons), heeft bijna de helft een lage Nutri-Score. Sommige verpakkingen van fruitlimonades suggereren dat ze gezond zijn, maar het tegendeel is waar. Ze bevatten amper 10 tot 12 procent fruit en slechts iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 ml als pakweg een cola of een fanta en hebben eveneens een Nutri-Score E.
 
Naast de drankjes specifiek bedoeld voor kinderen, trekken kinderen ook nog met andere brikjes richting de schoolpoort, zoals vruchtendranken. Maar ook deze zijn lang niet allemaal dezelfde: sinaasappelsap van het merk Carrefour is puur sinaasappelsap (100 procent fruit en geen toegevoegde suikers) terwijl Multivitamines van Minute Maid een nectar is (50 procent fruit én toegevoegde suikers). Test Aankoop benadrukt wel dat het steeds beter is om fruit in ‘vaste vorm’ te consumeren.
 
Melkdrank kan ook een prima keuze zijn. Sommige magere, suikerarme melkdranken hebben een Nutri-Score A. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de brikje halfvolle melk van het merk Delhaize, terwijl de zoetere Cécémel wordt gequoteerd met een C. Helaas bevatten de meeste gearomatiseerde melk of drinkyoghurts toegevoegde suikers of zoetstoffen. Kortom, in het geval van zuiveldranken gaat er niets boven natuurlijke melk. 
 

Onderteken de petitie voor de Nutri-Score

Hoewel de Nutri-Score nu de officiële etikettering in België is, is het niet verplicht door de Europese regelgeving. Te weinig fabrikanten brengen het daarom aan op hun producten. Daarom wil Test Aankoop, samen met zes andere Europese consumentenorganisaties, de Europese Commissie vragen om dit op Europees niveau te verplichten. Daar zijn één miljoen handtekeningen voor nodig, waarvan 15 750 in België. De petitie kan je online ondertekenen.

Gerelateerde artikels