header.home link

Nieuw boekje! Wie zijn onze boeren, en wat produceren ze?

6 april 2016
Vers van de pers! Vanaf deze week is ons nieuwe boekje beschikbaar. Wat kan je ervan verwachten?
Lees meer over:

Vers van de pers! Vanaf deze week is ons nieuwe boekje beschikbaar. Wat kan je ervan verwachten? Een kennismaking met de Vlaamse land- en tuinbouw. Een voorproefje:

24.252. Dat is het exacte aantal land- en tuinbouwbedrijven dat Vlaanderen in 2013 telde. Ter vergelijking: in 2014 woonden er 6,4 miljoen inwoners. Zo gesteld lijkt het aantal boerderijen erg klein. En toch hebben wij geen honger. Natuurlijk wordt er voedsel ingevoerd, maar een belangrijk deel van wat wij consumeren, komt toch uit eigen land. Onze agrohandelsbalans is trouwens positief, wat wil zeggen dat we meer landbouwproducten exporteren dan importeren.

Dat is straf, en het maakt ons des te nieuwsgierig. Want wat produceren onze boeren eigenlijk? Om hoeveel ton of liter gaat het? Hoe produceren ze het? Biologisch, gangbaar, intensief of gemengd - hoe verhouden die productiemethoden zich ten opzichte van elkaar? Zijn onze boerderijen groot of eerder klein? Hoe zit het met onze veestapel? En wie werkt er op de bedrijven? Zijn het nog steeds vooral familieleden? Of worden onze boerderijen misschien bevolkt door de nieuwste robots, zo modern als ze zijn? Of zijn ze toch niet zó vooruitstrevend? Hoe zit het trouwens met de nevenactiviteiten van onze land- en tuinbouwers? Zijn ze intussen allemaal B&B-uitbater, of valt dat wel mee? En de nieuwe boeren waar we soms iets over lezen, wie zijn dat? 

 

Waar kan je het boekje lezen?

Nieuwsgierig naar het antwoord op deze vragen? Je kan het boekje digitaal lezen via ISSUU of een gratis papieren pakket aanvragen door je naam, adres en het gewenste aantal exemplaren (vanaf 5) te mailen naar info@veldverkenners.be.

Ontvang je onze boekjes in de toekomst graag automatisch twee keer per jaar in je bus? Dat kan eveneens door een mailtje te sturen naar info@veldverkenners.be met je naam, adres en het gewenste aantal exemplaren (vanaf 5). Net als al onze andere diensten, is zo'n abonnement gratis.

 

uitnodiging-wedstrijd-voor-abonnees-bis.jpg

 

Wedstrijd voor abonnees

Ben je al abonnee? Dan ontvang je bij dit boekje een uitnodiging (foto boven) om deel te nemen aan een wedstrijd. De prijs? Een fotoshoot van je bedrijf of gezin, vakantiecheques van Logeren in Vlaanderen Vakantieland (t.w.v. 100 euro) en tal van mooie boeken. Deelnemen doe je hier. Stel het niet uit, want de wedstrijd loopt maar tot 1 mei. Veel succes!

Gerelateerde artikels