header.home link

Niet vergeten: ook je kamerplanten willen een lentekuur

10 april 2015
Wanneer de lente zich aankondigt, springt onze biologische klok automatisch op zomertijd. En zomertijd, dat is buitentijd. Maar daarbij vergeten we vaak een ding – dat ook onze kamerplanten nood hebben aan wat extra verzorging.
Lees meer over:
Beeld: groenvanbijons.be

 

Wanneer de lente zich aankondigt, springt onze biologische klok automatisch op zomertijd. En zomertijd, dat is buitentijd. Buiten willen we zijn, in onze tuin. Tussen de groene scheuten en zoemende bijtjes. Met onze vingers in de nog koele aarde en onze voeten op het nog frisse lentegras. Om onze tuin voor te bereiden op de nakende zomermaanden.

Maar daarbij vergeten we vaak een ding – dat ook onze kamerplanten nood hebben aan wat extra verzorging. Zij hebben net als wij last van lentekriebels, en dat manifesteert zich meestal met een uitgedroogde potkluit, ondanks een wekelijkse gietbeurt. Geef dus behalve je tuin, ook je kamerplanten een lentekuur. Dat doe je zo:

 

  • Hydrateren, hydrateren, hydrateren! Een verdroogde potkluit geef je een extra drinkbeurt, door hem een kwartier lang in een emmer water onder te dompelen. Wie dat nodig acht, kan daarenboven wat kamerplantenvoeding aan het water toevoegen.
     
  • Steek ‘m in een nieuw jasje. Oftewel in een grotere pot. Dat is nodig wanneer je plant spant in zijn pot of zijn kop laat hangen. Klop de plant in dat geval voorzichtig uit zijn te kleine pot – dat gaat het best wanneer de potkluit goed nat is. Verwijder vervolgens zo veel mogelijk oude aarde, zonder de wortels te kwetsen. Zoek een pot die een maatje groter is dan de oude, en bedek zijn bodem met een laagje potscherven en potgrond. Zet je plant in het midden en schud hem zachtjes heen en weer, terwijl je de pot verder vult met aarde. Laat de plant ten slotte los en vul de pot verder aan, maar houd een gietrand van enkele centimeters vrij en geef je plant meteen een flinke gietbeurt.

 

Bron: groenvanbijons.be

Gerelateerde artikels