@livewireStyle
header.home link

Mooimakers en landbouwers samen tegen zwerfvuil

Na het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) roepen nu ook Boerenbond, Landelijke Gilden en Plattelandsklassen op om geen zwerfvuil in bermen en akkerranden te dumpen. Blikjes, plastic flessen, glas en andere troep ontsiert niet alleen ons landschap maar berokkent ook schade aan dieren, mensen en ons milieu. Hoe zit dat? Lees even mee.
13 juni 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Na het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) roepen nu ook Boerenbond, Landelijke Gilden en Plattelandsklassen op om geen zwerfvuil in bermen en akkerranden te dumpen. Blikjes, plastic flessen, glas en andere troep ontsiert niet alleen ons landschap maar berokkent ook schade aan dieren, mensen en ons milieu. Hoe zit dat? Lees even mee.

  • Koeien slikken zonder te kauwen. Ze krijgen dus heel wat afval binnen wanneer ze in de weide staan te grazen. Dat afval kan bloedvergiftiging veroorzaken of hun maag- of darmwand perforeren. In beide gevallen kan dit leiden tot een verschrikkelijke dood.
     
  • Het afval dat koeien niet opeten en landbouwers of gemeenten niet opruimen (omdat ze het niet zien liggen bijvoorbeeld), kan bij de oogst van gras, maïs of een ander gewas mee opgenomen worden. Als het versnipperd wordt, bijvoorbeeld door een maïshakselaar, kan het soms nog gevaarlijker worden voor koeien. Aluminium blikjes bijvoorbeeld veranderen zo in vlijmscherpe snippers die moeilijk te zien zijn voor veehouders. Ze komen in de stal terecht via maïs, hooi of stro en kunnen zo alsnog koeien verwonden.
     
  • Koeien die afval opeten produceren mest, die vervolgens uitgereden worden op de velden. Via die mest kunnen bepaalde stoffen of deeltjes uit het afval dus in de bodem, het water of in het voedselgewas op ons bord terechtkomen.

 

Zwerfvuil?

Voorwerpen die vaak weggesmeten worden zijn appels, batterijen, blik, brik, chipszakken, plastic draagtassen, glas, isomo bakjes, hondenpoep, kauwgom, yoghurt- of plattekaaspotjes, kranten, plastic flessen, sigarettenpeuken, sixpack-houders en zakdoeken. Elk van die zaken hoort niet thuis in bermen, op akkers of op weides. Ze breken immers moeilijk af en/of geven bij vertering schadelijke stoffen vrij. En ja, zelfs appels veroorzaken problemen wanneer ze in waterlopen terechtkomen.

Vorig jaar werd in Vlaanderen 3 miljoen (!) kilo zwerfvuil opgehaald. Het meeste ligt langs snelwegen, op- en afritten van autostrades en rustige plekjes langs fiets- en wandelpaden. Uit onderzoek van OVAM blijkt dat 3/4de van de Vlamingen zich daaraan stoort, maar dat 4/5de tegelijkertijd soms zelf iets wegsmijt.

Er is dus nog werk aan de winkel, beseffen ook de initiatiefnemers van de nieuwe campagne Mooimakers (OVAM, Fost Plus en de steden en gemeenten). Ze roepen iedereen op, ook verenigingen en burgers, om actie te ondernemen en stil te staan bij hun eigen gedrag.

  • Land- en tuinbouwers verspreiden daarom de komende weken massaal bordjes met de boodschap ‘ik hou het hier proper. Jij toch ook?’ of ‘wij houden niet van blik en ander afval. Hou jij het hier proper?’. Je kan ze spotten langs akkers en weides op ‘afvalgevoelige plekken’.
     
  • Ook tijdens de recreatieve fietstochten van Landelijke Gilden deze zomer zal het thema prominent aanwezig zijn. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld een speciaal fietsafvalzakje mee op hun tocht. En Plattelandsklassen ontwikkelde een gratis educatief spel over zwerfvuil.

 

kinderen-spelen-het-spel-red-de-koe-800-x-450.jpg

red-de-koe-educatief-spel-cover-800-x-450.jpg

voorstelling-bermbordjes-mooimakers-800-x-450.jpg

 

Gratis educatief spel ‘Red de koe’

Om kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met de problematiek van zwerfvuil, ontwikkelde Plattelandsklassen vzw het educatieve spel ‘Red de koe, gooi geen zwerfvuil in de wei!’. Het spel kan gratis gedownload worden op www.plattelandsklassen.be.

Je leert er onder meer dat aluminium blikjes 200 jaar nodig hebben om af te breken in de natuur. Dat wil zeggen dat als Napoleon een blikje zou hebben weggegooid, dat nu nog altijd niet verteerd zou zijn. Daarentegen zijn blikjes heel gemakkelijk recycleerbaar, telkens opnieuw. Je gooit ze dus best waar ze horen: in de PMD-zak.

Of nog: plastic zakjes worden in de natuur heel langzaam afgebroken (dat duurt 10 tot 20 jaar) tot minuscule stukjes. En die stukjes vergaan NOOIT. Ze blijven dus in ons ecosysteem circuleren, vervuilen bodems, grondwater, het habitat van dieren en… kunnen via voeder of voedsel uiteindelijk op ons bord terechtkomen.

Het spel is gemaakt op maat van scholieren uit het vijfde en zesde jaar basisonderwijs, maar is ook interessant voor iets oudere scholieren en zelfs voor volwassenen. Lees de bijbehorende infofiches maar, je zal ongetwijfeld iets bijleren ;).  

 

koeien-op-een-rij-in-de-wei-800-x-450.jpg

 

Meer info: www.mooimakers.be, www.boerenbond.be/actiezwerfvuil

Lees ook: 'Wat is dit: de koemagneet' voor meer info over zwerfvuil en de koemagneet, een middel dat veehouders gebruiken om hun koeien te beschermen tegen zwerfvuil. 

Gerelateerde artikels