@livewireStyle
header.home link

Mechelen: waar naartoe voor boerderijen en hoeveproducten?

Net buiten de Mechelse stadsmuren lonkt een groen platteland, waar Mechelaars terecht kunnen voor ruimte, natuur en heerlijke hoeveproducten. De adressen!
15 juni 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Kirill_M - shutterstock.com

 

Om stad (lees: voedselconsument) en platteland (lees: voedselproducent) opnieuw met elkaar in contact te brengen, hebben verschillende stadsbesturen de laatste jaren een korteketenproject gelanceerd. Het idee erachter is telkens: wij hebben veel monden te voeden, en in onze groene rand wordt wel voedsel geteeld, maar dat voedsel komt niet of nauwelijks in onze stad terecht. We willen dat lokaal geteelde voedsel opnieuw toegankelijk maken voor onze inwoners, zodat onze ecologische voetafdruk daalt en onze inwoners opnieuw voeling krijgen met onze rand en zijn boeren.

Omdat we dit idee prachtig vinden, zetten we de bestaande initiatieven in de verschillende steden op een rijtje. Deze week: Mechelen, stad aan de Dijle en het Hombeeks Plateau.

 

1. Mechels Natuurlijk

Om de inwoners van de stad opnieuw in contact te brengen met de boeren en het platteland errond en omgekeerd, werd door het stadsbestuur enkele jaren geleden het project Mechels Natuurlijk in het leven geroepen. Er werd een ontmoetingscentrum voor stads- en plattelandsbewoners gebouwd (De Kettinghe) en een brochure uitgegeven met de portretten van enkele lokale telers en een fietsroute die hun boerderijen met elkaar verbindt. Het project zelf houdt dit jaar op te bestaan, maar de telers zijn naar verluidt op zoek naar een manier om het netwerk toch in leven te houden. In ieder geval blijven ze verder boeren, en ontvangen ze graag bezoek (na afspraak!):

 

De brochure met alle telers en een fietslus langs hun boerderijen, vind je hier

aardappelen-poten-tris_versengezond.png

Beeld: Vers en gezond

 


2. Zelfoogstboerderijen 

Behalve gewone boerderijen telt de Mechelse stadsrand enkele zelfoogstboerderijen. Daar kan je in ruil voor een jaarlijks abonnement een deel van de oogst krijgen (en zelf oogsten). Interessant voor wie graag tuiniert en houdt van verse groenten, maar geen tuin heeft of geen tijd om er een te onderhouden.

de-doederij3-tris.png

Beeld: De Doederij

 


3. Samentuinen

Net als alle andere Vlaamse steden, telt Mechelen enthousiaste tuiniers zonder tuin. Hun oplossing: samen een lapje grond zoeken en aanleggen als moestuin. Zo’n tuin heet een Samentuin. 

  • Ganzenkoor: Ganzenkoor, 2570 Duffel, meer info
  • Velt-samentuin Tivoli: Antwerpsesteenweg 94, 2800 Mechelen (naast de kinderboerderij), meer info
  • 't Grom: Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver (op de erfgoedsite), meer info

 


4. Hoevewinkels

Wie geen groene vingers heeft maar wél graag verse producten eet, kan terecht in een van de vele hoevewinkels in de buurt van Mechelen. Op rechtvanbijdeboer.be vinden we er elf:

 

paardenmelkerij-de-beck.png

Beeld: Paardenmelkerij De Beck

 


5. Automaat met hoeveproducten

Wie niet op tijd in de hoevewinkel geraakt, kan na sluitingstijd terecht in een van de twee hoeveautomaten rond de stad. Je vindt er groenten en aardappelen:

  • Muyldermans Francois (aardappelen, groenten): Expoelstraat 9, 2811 Hombeek, 0496 10 33 38
     
  • Huis Van De Tomaat: Zijpstraat 130, 2570 Duffel, 0475 79 20 38

 

6. M'akker op de zaterdagmarkt

Drie Mechelse bedrijven spelen in op de stijgende vraag naar lokale biologische producten. Biobuur, ’t Middenveld en Ferm bemannen beurtelings een kraam op de zaterdagse markt met lokale biologische producten.  


Je ziet het, Mechelaars, ook jullie stad is niet ver van het platteland en al zijn voordelen verwijderd (Ruimte! Natuur! Verse hoeveproducten! Vergezichten!). Een aantal boerderijen is zelfs bereikbaar met de fiets (zie 1. Mechels Natuurlijk). Steek dus zeker eens die ring over, en trek eropuit richting groene rand. ’t Is de moeite waard ;). 

 

fiets_mr-nico-photocase-com.png

Beeld: Mr. Nico - photocase.com

Gerelateerde artikels