header.home link

Lokaalmarkt ook in Heule, en zoekend naar meer

20 maart 2019
Roeselare, Deerlijk, Aalst en Brugge hadden al een Lokaalmarkt, vanaf deze week komt daar ook Heule bij. Elke zaterdag van 9 tot 12 uur kun je in de bedrijvensite Muster terecht voor de overdekte boerenmarkt met bar en kinderatelier. En het team van Lokaalmarkt hoopt dat het concept nog sneller groeit en roept daarom steden, gemeenten en organisaties op om zelf een Lokaalmarkt te starten, met hulp van Lokaal.
Lees meer over:

Roeselare, Deerlijk, Aalst en Brugge hadden al een Lokaalmarkt, vanaf deze week komt daar ook Heule bij. Elke zaterdag van 9 tot 12 uur kun je in de bedrijvensite Muster terecht voor de overdekte boerenmarkt met bar en kinderatelier. En het team van Lokaalmarkt hoopt dat het concept nog sneller groeit en roept daarom steden, gemeenten en organisaties op om zelf een Lokaalmarkt te starten, met hulp van Lokaal.

Net als op andere Lokaalmarken vind je in Heule een mooi basisaanbod verse voeding (vlees, groenten, zuivel, brood en fruit) dat frequent wordt aangevuld met andere kramen. Als de boeren rond de middag naar huis terugkeren, blijft de bar trouwens nog een uurtje langer open - het is ten slotte weekend.

Voor wie Lokaalmarkt nog niet kent: het is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt, waar je rechtstreeks van boeren en producenten uit de streek koopt. Gecombineerd met een bar en kinderatelier is het een plek vol warme ontmoetingen waar de maatschappij op veel vlakken beter van wordt, zowel ecologisch en economisch als sociaal.

Lokaalmarkt Roeselare2_Lokaal.jpg

Enkele principes:

  • Op de Lokaalmarkt koop je enkel letterlijk dagverse seizoensproducten van topkwaliteit.
  • De boer of producent krijgt op een Lokaalmarkt meer loon naar werk. Hij verkoopt er rechtstreeks aan de consument. Van de prijs krijgt hij zelf meer dan 80 procent, wat soms vijf keer meer kan zijn dan wat de supermarkt hem geeft. De rest gaat naar de organisatie, die daarmee haar kosten dekt (medewerkers, huur van het gebouw, software en ICT, marketing en communicatie).
  • Lokaal zoekt boeren en producenten altijd zo dicht mogelijk om de voedselkilometers te beperken. Is er in de directe omgeving geen boer of producent te vinden voor een specifiek type product, dan wordt altijd naar de best mogelijke oplossing gezocht. Voor sommige producten (bijv. vis, die van de kust komt) wordt vanzelfsprekend een uitzondering gemaakt.
  • Elke Lokaalmarkt heeft ook een bar/café en een kinderatelier. Het is dus echt een plaats van ontmoeten met vrienden, familie, kennissen … maar ook met de boeren. Kinderen kunnen onder begeleiding tekenen, knutselen of spelen, of, op regelmatige tijdstippen, deelnemen aan workshops rond thema’s als lokale voeding, natuur en ecologie.

Lokaalmarkt_Lokaal.jpg

Op zoek naar nieuwe organisatoren

“Hoe meer markten, hoe meer impact we hebben”, zegt Karel Deknudt van Lokaal, ernaar strevend dat het concept snel groeit. “Meer lokaal eten, met een correcte prijs voor de boer, is een van de sleutels voor de vele uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.” Daarom roept Lokaal steden, gemeenten en organisaties op om zelf een Lokaalmarkt te starten, mét de hulp van Lokaal. “Velen goochelen met begrippen zoals ‘duurzaamheid’. Een Lokaalmarkt is daarvan de perfecte invulling.”

Lokaal start dus zelf geen markten meer op, maar helpt anderen hierbij. “We hebben intussen heel wat ervaring”, aldus Karel. “We weten wat wel en niet werkt. Door die ervaring te delen, kunnen anderen veel sneller en goedkoper opstarten. We reiken bovendien heel wat concrete werkinstrumenten aan: van ons betaalsysteem tot onze website.” Door samen te werken met lokale organisatoren is een markt ook altijd lokaal verankerd: “Onze grote droom is dat iedereen elke week zijn boodschappen kan doen bij een Lokaalmarkt in zijn buurt.”

Waar en wanneer?

Een overzichtje van de huidige Lokaalmarkten:

  • Deerlijk: elke vrijdag van 15u tot 19u, De Cassinastraat 8
  • Roeselare: elke vrijdag van 14u tot 19u, Sint-Amandskerk (De Coninckplein 3)
  • Aalst: elke vrijdag van 15u tot 19u, Denderstraat 22
  • Brugge: elke vrijdag van 15u tot 19u, Abdijbekestraat 9
  • Heule: elke zaterdag van 9u tot 12u, Stijn Streuvelslaan 45

Wij duimen volop mee dat dit overzicht snel langer mag worden. Wie interesse heeft om zelf een Lokaalmarkt op te starten, kan contact opnemen met Lokaal.

 

Copyright foto's: Lokaal

Gerelateerde artikels