header.home link

Leuk weetje: een kip loopt zoals een dinosaurus zonder staart

8 april 2014
Twee wetenschappers uit Chili en Chicago onderzochten het loopgedrag van kippen. Wat bleek? Kuikens die een 'dinosaurusstaart' werden aangebonden, liepen net zo als hun uitgestorven voorouders.
Lees meer over:

De Standaard pakt vandaag uit met een opvallend nieuwtje uit de wetenschap. Twee onderzoekers, Bruno Grossi van de Universiteit van Chili en José Iriarte-Díaz van de Universiteit van Chicago, hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One de resultaten van een bijzonder kippenexperiment gepubliceerd.

Het was hen opgevallen dat de knieën van kippen achterstevoren staan. Het is te zeggen, hun enkels – want de knieën van kippen zitten hoog tegen hun lijf. In plaats van te stappen vanuit hun heupen, zoals wij doen, stappen kippen vanuit die knieën. Hun dijbenen gebruiken ze daarbij niet. ‘Waarom lopen zij zo?’, vroegen de twee zich af. En verder: kippen stammen af van de dinosaurussen. Zouden dino’s dan ook zo hebben gelopen?

Om dit te onderzoeken, werden vier kuikens aan hun poep een staart aangebonden – een staart met de afmetingen en het gewicht (in verhouding) van een dinosaurus. Zodat het zwaartepunt van die kuikens dat van hun uitgestorven voorouders zou benaderen. Vier andere kuikens kregen hetzelfde gewicht aangebonden, maar dan op hun rug (zodat hun zwaartepunt niet verandere), en nog eens vier anderen kregen helemaal niets aangebonden. Dit ter controle, om zeker te zijn dat de resultaten te wijten zouden zijn aan de staart en niet aan het toegenomen gewicht of aan één of andere omgevingsfactor.

Wat bleek nu, na twaalf weken observatie? Dat de kuikens met de dinostaart anders gingen lopen. Ze strekten hun hele poot, ook het dijbeen, en liepen meer vanuit de heup dan vanuit de knie. Net zoals hun voorouders liepen. Nam je hun staart weg, dan zouden dinosaurussen ook hun knieën naar voren gebracht hebben en alleen nog het deel onder hun knieën gebruikt hebben om te stappen. Conclusie: een kip loopt dus net zoals een dinosaurus zonder staart. Goed dat we dat weer hebben bijgeleerd :).

 

Bron: De Standaard (het volledige artikel is alleen te raadplegen door abonnees) 

Gerelateerde artikels