@livewireStyle
header.home link

Koken met hondshaai: gelakt, met aubergine, noten en champignons

Hondshaai is verkozen tot Vis van het Jaar 2015. Omdat de vis relatief onbekend is, serveert Veldverkenners elke week een recept van de hand van Filip Claeys, Chef van het Jaar. Deze week: gelakte hondshaai met aubergine, noten en champignons.
3 februari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: www.lekkervanbijons.be

 

Hondshaai is verkozen tot Vis van het Jaar 2015. Omdat de vis relatief onbekend is, serveert Veldverkenners elke week een recept van de hand van Filip Claeys, Chef van het Jaar. Deze week: gelakte hondshaai met aubergine, noten en champignons.

 

Dit heb je nodig (voor een voorgerecht voor 4 personen):


Hondshaai:

  • 1 hondshaai gestroopt
  • 30 g soja
  • 10 g honing
  • citroensap
  • peper
  • zout
  • maïsolie

 

Aubergine:

  • 1 aubergine
  • ½ teentje look
  • peper
  • zout
  • olijfolie


Zilveruitjes:

  • 4 verse zilveruitjes
  • gezouten water
  • 20 g witte wijnazijn
  • 40 g olijfolie

 

Champignons:

  • 40 g wilde champignons
  • 4 witte Parijse champignons
  • ½ teentje look
  • peper
  • zout
  • olijfolie

 

Hazelnoten:

  • 40 g hazelnoten

 

Zo maak je het klaar:

  • Hondshaai: Snijd de hondshaai in filets, spoel onder koud water en dep droog. Kruid de filets met peper en zout en bak ze in een antiaanbakpan in zeer weinig maïsolie. Meng de honing en soja en voeg toe wanneer de visfilets bijna gaar zijn, zodat je ze mooi kan lakken. Besprenkel met citroensap.
     
  • Aubergine: Snijd de aubergine overlangs in plakken. Kruid met peper, zout en look. Bak de plakken in een pan met olijfolie tot ze gaar en goudbruin zijn.
     
  • Zilveruitjes: Kuis de zilveruitjes, kook ze kort in kokend gezouten water tot ze beetgaar zijn. Meng de witte wijnazijn en de olijfolie en laat de zilveruitjes hierin een half uur marineren.
     
  • Champignons: Bak de wilde champignons in een pan met olijfolie en voeg peper, zout en look toe. Snijd de Parijse champignons in fijne plakjes.
     
  • Hazelnoten: Rooster de hazelnoten in een hete pan.
     
  • Dresseren: Schik de hondshaaifilet op een bord en leg de aubergineplak ernaast. Schik de geroosterde hazelnootjes ertussen, de gebakken champignons en zilveruitjes erop. Werk af met de fijngesneden Parijse champignons.


Laat het smaken!


Bron: Filip Claeys voor VLAM 

Gerelateerde artikels