@livewireStyle
header.home link

Keukentip: eetbaar onkruid

Dat onkruid ondergewaardeerd wordt in onze tuinen, weten we intussen. Ze vormen een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders, wiens populaties onder druk staan. Maar ook culinair zijn wilde planten vaak waardevol. Enkele lekkere onkruiden en hoe ze te bereiden.
21 april 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: VICUSCHKA - photocase.com

 

Dat onkruid ondergewaardeerd wordt, weten we intussen. Dat we te proper zijn in onze tuinen, ook. Want veel ongewenste planten vormen een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders. En hun populaties staan onder druk. Maar ook culinair zijn wilde planten vaak waardevol. Denk dus twee keer na voor je al te enthousiast aan het wieden gaat, en gooi vooral geen lekkers in de compostbak. Hieronder enkele lekkere onkruiden, maar eerst een paar belangrijke tips voor je aan het plukken gaat:

  • Pluk niet zomaar overal. Zoek een plek waarvan je zeker bent dat er niet met gewasbescherming wordt gespoten en pluk niet te dicht bij een drukke (over)weg.
     
  • Was je planten overvloedig met water (en eventueel wat zout) en controleer of er geen plaag op zit.
     
  • Koop een goed onkruidenboek of volg een cursus bij een herborist. Twijfel je over een plant? Eet hem dan niet.

 

1. Paardenbloem

Paardenbloem heeft bijna iedereen in de tuin. Ze duiken overal op en verspreiden zich snel. Maar dat hoeft geen bron van ergernis te zijn. In de keuken zijn ze immers erg nuttig. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Gebruik bij voorkeur jonge bladeren (voor de plant bloeit), die zijn zachter van smaak dan oudere. 

Hoe bereiden? De blaadjes versnipper je en meng je rauw door een salade met bijvoorbeeld geitenkaas en spek, stoof je als alternatief voor spinazie of verwerk je in een hartige taart met feta en zonnebloempitten. De bloemen verwerk je in gelei of zoet gebak.

Ons favoriete recept is paardenbloembrood:

 

paardenbloembrood_fatoftheland.png

Beeld: fat-of-the-land.blogspot.be

 

Dit heb je nodig:

  • 2 koppen bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 kop gele paardenbloemblaadjes
  • ¼ kop koolzaadolie
  • 4 el honing
  • 1 ei
  • ½ kop melk

 

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem, het bakpoeder, zout en de blaadjes in een kom. Zorg ervoor dat de blaadjes niet aan elkaar blijven plakken.
     
  • Meng de melk, olie, honing en het ei in een andere kom.
     
  • Voeg beide mengsels bij elkaar en roer om.
     
  • Schep het beslag in een beboterde cakevorm en laat 25 minuten bakken in de oven op 200°C. Controleer daarna elke vijf minuten of de cake vanbinnen al voldoende gebakken is, en zet de oven iets lager.

 

Bron: fat-of-the-land.blogspot.be

Tip: paardenbloemblaadjes oogst je best ’s morgens, wanneer de bloemen nog dicht zijn. Zo kan je ze gemakkelijk van de groene bloemenkop en -knop verwijderen.

 

2. Brandnetel

Best niet plukken zonder handschoenen, dit plantje, tenzij je weet wat je doet. Alleen de topjes en de bovenste, jonge blaadjes zijn lekker.

Hoe bereiden? Je kan de bladeren gebruiken als alternatief voor spinazie of er soep van maken, maar ook brood, sap, kaastaart enzovoort. Rauw mag je de bladeren niet eten, omdat ze mierenzuur bevatten. Kort koken volstaat echter om dat zuur te neutraliseren. 

Onze favoriete bereiding is netelpesto:

 

netelpesto-tris.png

Beeld: jessthomson.wordpress.com

 

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 tot 2,5 kg verse netels
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • ½ kop geroosterde pijnboompitten
  • ½ tl zeezout
  • 2 tl zeste van citroen
  • 2 el citroensap
  • 1 kop olijfolie (extra verge)
  • 1/3 kop Parmezaan
  • peper en zout

 

Zo maak je het klaar:

  • Breng een pot met water aan de kook en voeg de netels toe. Kook ze 2 minuten, giet ze af en wring ze droog.
     
  • Mix de netels, fijngehakte teentjes look, pijnboompitten, zout, citroenzeste en -sap in een keukenrobot tot een zacht geheel.
     
  • Voeg al roerend ook de olie toe, en uiteindelijk de Parmezaanse kaas.
     
  • Breng op smaak met wat peper en zout.

 

Bron: jessthomson.wordpress.com

 

3. Dovenetel

Ook de blaadjes en bloemen van dovenetel zijn eetbaar. Dovenetel lijkt op brandnetel, maar prikt niet. Je hebt gele, witte en paarse dovenetel, maar ze zijn allemaal eetbaar en lekker. De bloempjes van de witte dovenetel zijn zelfs extra lekker, omdat ze een druppel nectar bevatten.

Hoe bereiden? De bladeren verwerk je zoals die van de brandnetel, de bloemen gebruik je om gerechten te versieren en garneren.

 

4. Vogelmuur

Vogelmuur is zo’n plant die tegelijk mooi is en nuttig, maar erg lastig kan worden door zijn neiging tot woekeren. Vogels zijn er echter dol op, en jij straks ook ;).

Hoe bereiden? Vogelmuur is lekker in een slaatje, gewoon rauw. Maar je kan er ook mee koken. Probeer bijvoorbeeld eens een soepje van vogelmuur, of bak er net als Dorien Knockaert pannenkoeken mee:

 

onkruidblini-tris_jonge-sla.png

Beeld: jongesla.com

 

Dit heb je nodig (voor 3 personen):

  • 160 g bloem
  • 160 ml lauwwarme melk
  • 10 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 3 g droge gist
  • 2 eieren, dooiers en wit apart
  • 1 el zure room
  • twee handen postelein en vogelmuur
  • zure room
  • bieslook

 

Zo maak je het klaar:

  • Meng de melk met de suiker en het zout, voeg de dooiers en de gist toe. Doe de bloem in een kom en voeg langzaam en al roerend het melkmengsel toe. Dek de kom af en laat een tot twee uur rijzen, roer er vervolgens de zure room onder en het opgeklopte eiwit.
     
  • Was het onkruid en zwier het droog. Hak het in stukken (niet te fijn) en meng onder het deeg.
     
  • Verhit een pan met wat olie en bak kleine, dunne pannenkoeken aan beide kanten goudbruin.
     
  • Serveer met zure room en eventueel wat bieslook.

 

Bron: jongesla.com

 

5. Zevenblad

Ook wel hanenpoten of tuindersverdriet genoemd – omdat de plant zo’n sterke wortelstokken heeft. De bladeren en steeltjes zijn eetbaar. Gebruik liefst de jonge blaadjes (voorjaar), die zijn lekkerder dan de oudere.

Hoe bereiden? Van zevenblad maak je stampot of pesto.

 

6. Zuring of zurkel

Zuring of zurkel heeft grote, langwerpige bladeren die wat zurig smaken.

Hoe bereiden? Je kan ze klaarmaken zoals spinazie of gebruiken in salades, soepen en sauzen. Een bekend gerecht op basis van zurkel is paling in ’t groen.

Ons favoriete recept is quiche van geitenkaas met zurkel:

 

quiche-tris_lekker-van-bij-ons.png

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig:

  • 2 tot 3 koppen zuring, grof gehakt
  • lente-uitjes, fijn gesneden
  • 300 tot 400 g geitenkaas
  • 3 eieren
  • ½ kop melk
  • ¼ tl zout
  • Parmezaan

 

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
     
  • Verdeel de geitenkaas over een taartenbodem en dek af met zuring en lente-uitjes.
     
  • Klop de eieren met het zout en de melk en giet het mengsel over de laag zuring en uitjes in de taartenbodem.
     
  • Bestrooi met Parmezaanse kaas en bak gedurende 35 tot 40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

 

Bron: tuinadvies.be

Bron: eten-en-drinken.infonu.nl

Gerelateerde artikels