@livewireStyle
header.home link

Hoge Gezondheidsraad lanceert nieuwe voedingsaanbevelingen

Meer melk, groenten, fruit, peulvruchten, graanproducten en noten, minder rood of bewerkt vlees. Een beetje kort door de bocht, maar dat zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft gelanceerd.
1 oktober 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Meer melk, groenten, fruit, peulvruchten, graanproducten en noten, minder rood of bewerkt vlees. Een beetje kort door de bocht, maar dat zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft gelanceerd op basis van nieuwe inzichten in gezonde voeding en duurzaamheid. 
 
Dat er een verband is tussen voeding en onze gezondheid is geen nieuws, maar wordt nog maar eens bevestigd door de literatuur- en metastudies van de HGR. Zout, verzadigde vetzuren, transvetzuren, alcohol, rood vlees… allemaal hebben ze een bewezen impact op de gezondheid en liggen ze aan de basis van aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziektes of kanker. Duidelijke en positieve boodschappen rond de consumptie van meer volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden moeten in de toekomst het verschil maken. Een verandering van consumptiegedrag binnen deze productgroepen is volgens de aanbevelingen prioritair. 
 
De kernboodschappen die de HGR luiden als volgt:
 
1. Eet dagelijks minimum 125 gram volle graanproducten en vervang zo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen.
2. Eet dagelijks 250 gram (vers) fruit en 300 gram groenten (vers of bereid). Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.
3. Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten. Dit is een volwaardige vleesvervanger en de teelt heeft een lagere impact op het klimaat.
4. Gebruik tussen de 250 en 500 ml melk per dag
5. Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels.
6. Eet maximaal 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees per week.
7. Beperk de inname van zout.
 

Gerelateerde artikels