@livewireStyle
header.home link

Hoera! Regen op het terras!! Maar komt het nog goed met ons gras?

Dag na dag zagen we deze zomer ons gazon geler en dorder worden. En keken we, samen met heel wat veehouders en hun dieren, meer en meer uit naar wat malse regen dat ons weer groen gras zou schenken. Donderdag 9 augustus bracht eindelijk de verlossing. Maar komt het nu wel nog goed met ons gazon?
9 augustus 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Dag na dag zagen we deze zomer ons gazon geler en dorder worden. En keken we, samen met heel wat veehouders en hun dieren, meer en meer uit naar wat malse regen dat ons weer groen gras zou schenken. Donderdag 9 augustus bracht eindelijk de verlossing. Maar komt het nu wel nog goed met ons gazon?

Geen paniek

Gras is sterk, dus je gazon komt sowieso wel weer op z’n plooi. Al kan het wel nog een tijdje duren. Het hangt echt af van het weer de komende maanden, maar mogelijk duurt het tot de late herfst of de winter. Om diverse redenen zal de nieuwe groei alleszins traag gaan: de grasplantjes moeten van nul groene massa opbouwen, de dagen beginnen al te korten … Eigenlijk is het gazonseizoen al voorbij.

Cover_Meer_dan_sprietjes_Velt.jpgEn wat met de andere planten in de tuin? Als die planten echt aangepast zijn aan het bodemtype, de (normale) bodemvochtigheid, en de lichtinval, dan heb je nu weinig schade aan je tuin. Kies je planten op een doordachte manier. Gebruik daarvoor de online plantenzoeker van Velt.

>> Tip: Een tuin is sowieso meer dan een gazon. Heb je een saai verkavelingsgazon en wil je het omtoveren tot een veel kleiner en mooier gazonnetje, met leuke struiken en borders errond? Lees dan het nieuwe boek van Velt dat uitkomt in september: ‘Meer dan Sprietjes’. Of hou ook onze site en Facebookpagina in de gaten, want Veldverkenners mag binnenkort een exemplaar wegschenken.

Hoe kun je je gazon een handje helpen?

  • Volop water geven is absoluut niet nodig. Gras wortelt diep, waardoor het insijpelende regenwater volstaat om weer te groeien.
  • Geef het gras de tijd, dus laat die grasmaaier maar nog even staan. Wacht met maaien tot het gras een tijdje heeft kunnen groeien en sappig groen is. Dan kun je maaien met de maaier op een gemiddelde stand. Maai zeker niet kort, want dat geeft de grasplantjes net extra stress en geeft een voorsprong aan alle andere planten.
  • Ook een bemesting is nu niet nodig. En chemische mestproducten zijn helemaal uit den boze, want die gaan het gras eerder belasten dan voeden.

Wat met kale plekken?

Wacht gewoon tot het gras errond de kale plek weer inpalmt. Laat daarvoor je gras voldoende groeien en maai het niet te kort. Als alles kaal is, dan kun je herzaaien. Wacht daarmee tot het weer regelmatig regent; en dan kun je vanaf september zaaien. Brand meteen ook een kaarsje voor geen te droog najaar.

>> Tip: Kale plekken vormen ook een gelegenheid om variatie in je grasveld te brengen, bijvoorbeeld door er voorjaarsbloembollen op te planten. Dat planten doe je in het najaar; de bloei volgt in het voorjaar. Als de stengels verdord zijn (in het late voorjaar, afhankelijk van de bloem), kun je die plek dan maaien. En vanaf dan kun je je gazon weer belopen.

En wat met de grond van onze moestuin?

  • Een goed moestuinbed dat rijk is aan organisch materiaal zal, als het uitgedroogd is, niet echt hard zijn. Zelfs op zware grond kun je na de eerste regens de moestuinbodem loswoelen met een riek of woelvork. En dan ben je vertrokken. Nu kun je nog perfect de najaarsteelten zaaien en planten.
  • Als je grond keihard geworden is, laat hem dan rusten. Bedek hem met een mulchlaag van stro, afgevallen bladeren … zodat het evenwicht zich kan herstellen. Laat eventueel een bodemanalyse doen en vraag een bemestingsadvies met compost. Zo bereid je je moestuin voor op de volgende lente.
Bron: Velt

Gerelateerde artikels