@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: courgette - 4 recepten

Momenteel in onze ijskast: courgette. Massa’s courgette! Wie zelf een moestuintje heeft, weet waarover we spreken. Het seizoen is op zijn top en de oogst lijkt eindeloos. Dus hebben we al massa’s soep gemaakt, en puree, en spaghettisaus, en ratatouille. Maar nu weten we het even niet meer, terwijl vanavond onvermijdelijk weer de vraag komt: ‘Wat eten we vanavond, schat?'
17 augustus 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Momenteel in onze ijskast: courgette. Massa’s courgette! Wie zelf een moestuintje heeft, weet waarover we spreken. Het seizoen is op zijn top en de oogst lijkt eindeloos. Dus hebben we al massa’s soep gemaakt, en puree, en spaghettisaus, en ratatouille. Maar nu weten we het even niet meer, terwijl vanavond onvermijdelijk weer de vraag komt: ‘Wat eten we vanavond, schat?’ Daarom doken we in het archief van Lekker van bij ons, en selecteerden we 4 veelbelovende, originele recepten. Wie niet waagt, niet wint – smakelijk!

 

1. Croque met aubergine, courgette, gedroogde ham en Oud Brugge kaas

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 8 sneden toastbrood
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 2 grote sneden gedroogde ham
  • 2 grote sneden Oud-Brugge kaas
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 kl tijm
     

Zo maak je het klaar:

  • Snij de aubergine en de courgette in dunne plakjes en besprenkel de aubergine met citroensap.
  • Bak de groenten bijna gaar in olijfolie. Strooi er tijm over en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  • Beleg de boterhammen achtereenvolgens met kaas, groenten en ham.
  • Bak de boterhammen onder de grill.

 

 

courgette-risotto_lekkervanbijons.png

Beeld: Lekker van bij ons

 

2. Aardappelrisotto met courgette en pancetta

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 7 grote, vastkokende aardappelen
  • 2 el munt
  • 2 courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g pancetta
  • 1 l groentebouillon
  • 25 g boter
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes (0,5 cm).
  • Versnipper de knoflook en stoof in een pan met olijfolie. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze 2 minuten.
  • Voeg een beetje groentebouillon toe en laat op een zacht vuur inkoken. Voeg nog een beetje bouillon toe.
  • Snijd de courgettes in even kleine blokjes (0,5 cm) en voeg ze samen met de pancetta toe aan de pan. Doe er de resterende bouillon bij en laat opnieuw inkoken.
  • Voeg als laatste de boter en de fijngehakte munt toe. Roer en breng op smaak met peper en zout. Dien meteen op.

 

 

3. Gevulde courgette met quinoa

Dit heb je nodig (voor 1 persoon):

  • 1 courgette
  • 1 tomaat
  • 1 dikke plak magere gekookte ham
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • enkele blaadjes salie
  • peper en zout
  • 1 el gemalen Parmzaanse kaas
  • 80 g quinoa (droog gewogen)
     

Zo maak je het klaar:

  • Blancheer de courgette 5 minuten in gezouten water. Laat uitlekken en snijd doormidden.
  • Hol elke helft voorzichtig uit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Pel en ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Snijd de ham in fijne reepjes.
  • Verhit de olie en fruit er de gesnipperde ui glazig in. Voeg het vruchtvlees van de courgette en de tomaat toe. Kruid met de gehakte salie, peper en zout en laat 15 minuten stoven. Voeg dan de ham toe en laat nog 5 minuten sudderen.
  • Vul de uitgeholde courgettehelften met dit mengsel, bestrooi met de gemalen kaas en laat nog 20 minuten garen in een voorverwarmde oven.
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep ze op een bord.
  • Schik er de twee gevulde courgettehelften op.

 

 

courgette-koekje.png

Beeld: Lekker van bij ons

 

4. Zalm met courgettekoekje

Dit heb je nodig (voor 1 persoon):

  • 1/2 courgette
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 eierdooier
  • 1 el bloem
  • 1 el gehakt bieslook
  • 1 el olijfolie
  • 1 moot zalm (100 tot 120 g)
  • 1 citroen
  • 1 el witte wijn
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Rasp de courgette met een grove rasp en snijd de lente-uitjes fijn in dunne ringetjes.
  • Meng in een kom de courgette met de uiringetjes, de losgeklopte eierdooier, de bloem, het bieslook en de peterselie. Kruid met peper en zout.
  • Verhit de olie in een pan met een antiaanbaklaag. Schep kleine hoopjes van het courgettemengsel in de pan en druk de hoopjes met een spatel plat tot een koekje.
  • Laat ze aan weerszijden 2 tot 3 minuten bakken tot ze een mooi kleurtje hebben, en houd ze warm.
  • Leg de moot zalm in een vuurvaste schaal en kruid hem met peper en zout.
  • Verdeel de helft van de citroen in partjes en pers de andere citroenhelft uit. Leg de partjes citroen op de vis en overgiet de vis met het citroensap en de witte wijn.
  • Laat de zalm gedurende 20 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180° C.
  • Leg de vis op het midden van het bord en overgiet met het braadvocht. Schik er de courgettekoekjes omheen. 

 

courgette-liggend-tris.png

Beeld + openingsbeeld: Lekker van bij ons

 

Extra tip: alle recepten met courgette op Lekker van bij ons vind je hier

Gerelateerde artikels