@livewireStyle
header.home link

Gratis app herkent 15.000 planten en dieren

1 april 2020

Het tijdperk waarin je niet wist wat je zag in de natuur ligt voor eens en altijd achter ons. En dat dankzij de app Obsidentify die Natuurpunt liet ontwikkelen. Door simpelweg een foto te nemen vertelt de app welke vlinder, kever of bloem je in het wild ziet. “Nu we door de coronacrisis rond ons huis moeten blijven, is deze app een fantastisch hulpmiddel om met de natuur bezig te zijn, zelfs in kleine tuintjes”, klinkt het bij Natuurpunt.

Lees meer over:

Bijna 15.000 soorten, dat is wat de nieuwste app die door Natuurpunt werd ontwikkeld kan herkennen. Van de kleinste kever tot de wolf, van een simpele vlieg tot de mooiste libelle, of van een kleine paddenstoel tot een wilde orchidee. “Als het een wilde soort is die regelmatig in de Benelux wordt gesignaleerd, herkent de app die normaal”, zegt Hannes Ledegen van Natuurpunt Studie. Als je weet dat er in je tuin al een paar duizend wilde soorten rondkruipen, vliegen of woekeren, is er ook dichtbij heel wat te ontdekken. En dat zonder een dikke bundel boeken mee te nemen. Integendeel, deze herkenner past in je broekzak.

“Nu we door de coronacrisis rond ons huis moeten blijven, is deze app een fantastisch hulpmiddel om met de natuur bezig te zijn, zelfs in kleine tuintjes. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welk onkruid er allemaal in de tuin woekert en wie weet krijg je wanneer je eens de juiste naam kent wel meer bewondering voor al die inheemse natuurpracht en laat je het staan”, zegt Hannes. “Hetzelfde met de slakken die aan de planten zitten en de kleine mestkevers. Dankzij de app ga je wellicht de natuur anders bekijken.”

Met Obsidentify werken is heel eenvoudig: je neemt een foto van de soort waarover je meer wil weten, de app geeft je vervolgens de naam van de soort. Het is een kwestie van seconden. Als de foto niet geheel duidelijk is kan het zijn dat de app niet 100 procent uitsluitsel biedt, maar dat laat hij dan ook weten. Door vervolgens op 'bewaar' te klikken wordt de herkenning opgenomen in waarnemingen.be en zal de foto door experten worden bekeken. Dat gebeurt trouwens bij alle foto's. Zo gaan zij bij onduidelijkheid ook uitsluitsel kunnen geven.

Pluspunt voor die experten: de databank van waarnemingen.be gaat met de hulp van deze app ook gevoelig worden uitgebreid. “In de Benelux zijn zo'n 22.000 wilde soorten geregistreerd. 7.000 daarvan zijn (zeer) zeldzaam”, weten ze bij Natuurpunt. “Omdat we enkel die soorten waar we een 20-tal duidelijke foto's van hebben in de app hebben gestoken, kan het zijn dat er al eens een soort wordt gefotografeerd die zeldzaam is.”

Dat gebeurde onlangs nog bij een natuurfotograaf uit Pels. Hij kreeg een gesternde distelboorvlieg voor zijn lens. Het was de eerste en tot nu toe laatste keer dat de vlieg werd gefotografeerd. “Van dit soort waarnemingen gaan we er hopelijk meer krijgen en zo kunnen wij onze kennis nog vergroten.” En dat dankzij de hulp van iedereen die Obsidentify loslaat op de natuur in zijn buurt.

Zelf op pad in de wijde natuur bij jou in de buurt? De app is er voor Android en iOS. Meer info op: www.natuurpunt.be

Gerelateerde artikels