@livewireStyle
header.home link

Gezond uit eigen grond: zo kweek je gezond voedsel

Groene vingers. Je hebt ze of je hebt ze niet. Maar dat wil niet zeggen dat je je skills als moestuinier niet kan verfijnen. Bijvoorbeeld door een gids te raadplegen die voor eens en voor altijd stelt hoe je zelf gezonde groenten, fruit en kruiden teelt. Want is het wel altijd gezond, jouw eigen kweek?
30 maart 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22

Groene vingers. Je hebt ze of je hebt ze niet. Maar dat wil niet zeggen dat je je skills als moestuinier niet kan verfijnen. Bijvoorbeeld door een gids te raadplegen die voor eens en voor altijd stelt hoe je zelf gezonde groenten, fruit en kruiden teelt. Want is het wel altijd gezond, jouw eigen kweek? Staat je moestuin niet te dicht bij een drukke (spoor)weg en bevatten de eieren van je eigen kippen geen dioxine of andere gevaarlijke stoffen?

TuinHier, de Vlaamse overheid, Velt en nog enkele partners hebben samen een website en gids gelanceerd die een antwoord bieden op deze vragen.

gezond-uit-eigen-grond-courgette-tris.png

 

Enkele van hun tips:

  • Gezonde groenten, fruit en eieren kweken begint bij een gezonde bodem. Onderzoek dus of je bodem niet vervuild is met bijvoorbeeld zware metalen en laat hem bij twijfel testen door een gespecialiseerd labo. Een gratis (indicatieve) test vind je op gezonduiteigengrond.be.
     
  • Zorg ervoor dat je moestuin minstens 30 meter verwijderd is van een drukke spoor(weg), en houd ook voldoende afstand van je huis of tuinhuis. De lucht in de omgeving van zo’n weg en het regenwater dat van daken en muren sijpelt, kunnen vervuild zijn. Stook ook geen vuurtje in je tuin.
     
  • Kies voor onbehandeld hout in je tuin. Verf en chemisch behandeld hout vervuilen de grond.
     
  • Zorg ervoor dat je kippen voldoende gras hebben om te grazen (minstens 5 m² per kip), zodat ze geen aarde oppikken. Als die aarde vervuild is, kan het via de kippen in je eieren terechtkomen. En geef je kippen geen vlees, vis, schillen van aardappelen of kaas te eten, maar wel oud brood, gekookte aardappelen en gestoofde groenten.
     
  • Strooi alleen kalk als dat nodig is. Laat eerst dus een staal testen in een tuincentrum voor je kalk aankoopt.
     
  • Kies voor sterke rassen die niet snel ziek worden en pak ziektes en plagen zo veel mogelijk aan zonder chemische middelen, bijvoorbeeld door nuttige insecten te lokken. Als je toch pesticiden gebruikt hebt, moet je enkele weken wachten voor je je groenten en fruit mag oogsten en opeten. Meer info over tuinieren zonder gewasbeschermingsmiddelen vind je op zonderisgezonder.be
     
  • Was je groenten en fruit voor de zekerheid altijd. Schillen of pellen is nog beter. En was ook telkens je handen na het tuinieren, zelfs als je handschoenen hebt gedragen.
     
  • Is je grond vervuild? Kies dan voor teeltbakken of verhoogde teeltbedden. Teeltbakken zijn ideaal als je maar een paar groenten wil telen, zoals radijsjes, kruiden en aardbeien. Verhoogde teeltbedden (folie + 50 cm zuivere teeltaarde) zijn dan weer geschikt voor moestuiniers met meer ambitieuze plannen.
gezond-uit-eigen-grond-prei-tris.png
 

Dit en meer tips vind je in de gids ‘Gezond tuinieren? Zo doe je het’ en op de website gezonduiteigengrond.be.

Gerelateerde artikels