@livewireStyle
header.home link

Gespot op het veld in juni: herken het gewas

Enkele sfeerbeelden van de juni-maand op het platteland. Herken jij de gewassen?
23 juni 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23

De voorbije weken is weer naarstig gewerkt op de Vlaamse velden. Welke gewassen herken jij op deze sfeerbeelden (van juni 2017)? 
 

Groenten planten

In juni worden nog volop groenten geplant en gezaaid. Onder meer bonen, prei, selder en kolen gaan de grond in. Maar welke groente wordt hier geplant?

courgette-planten-vaak-een-familiezaak.jpg

courgette-planten-manueel-closeup.jpg

Je ziet jonge courgetteplantjes die afgelopen maand geplant werden. Dat planten gebeurt net als bij prei nog steeds voor een deel manueel: één voor één worden de jonge plantjes in een vooraf gemaakt plantgat gezet. Enkele jaren geleden maakten wij een mooie reportage over het planten van prei. Herlees ze hier.

 

Dorstige planten 

slappe-bloemkolen-door-droogte.jpg

Vorig jaar kampten de boeren met uitzonderlijke droogte. Beregenen mocht alleen met eigen regenwater, en daar leden vroege groenten en gewassen zoals deze voederbieten onder.

 

Onkruid bestrijden

Prei staat in rijen. Tussen die rijen en in mindere mate ook ín de rijen groeit onkruid. 

prei-onkruidvrij-maken-voor.jpg

prei-onkruidvrij-maken-tijdens.jpg

prei-onkruidvrij-maken-voor-en-na.jpg

Hierboven zie je een mooie voor-en-na: het perceel voor het schoffelen/schaven, het perceel tijdens het schoffelen/schaven en het perceel gedeeltelijk tijdens (links) en gedeeltelijk na (rechts) het schoffelen/schaven. 

 

Ook pastinaak is een groente waar gemakkelijk onkruid tussen groeit. Dat verwijderen kan op een gelijkaardige manier.

boer-op-schaaf-in-de-lucht.jpg

pastinaak-schaven-closeup.jpg

pastinaak-schaven-na.jpg

Bovenaan een bijzonder beeld: de boer op zijn schaafmachine :). Daaronder een detail van wat die machine doet en tot slot het resultaat.

 

Bijna klaar voor de oogst

vlas-na-bloei-.jpg

Sommige gewassen zijn al bijna klaar voor de oogst, zoals dit mooie vlas. We herkennen vlas gemakkelijk wanneer het in bloei staat - een prachtig blauw tafereel. Maar ook na de bloei is een vlasveld mooi om te zien. De uitgebloeide bolletjes dansen in de wind en de groene kleur (straks wordt het geel/bruin) geeft het veld een frisse uitstraling. Nog even een close-up.

vlas-na-bloei-closeup.jpg

 

En verder...

Nog te bewonderen op het veld deze maand: de oogst van de eerste granen (gerst), de pluk van aardbeien en ander kleinfruit, het rooien van vroege aardappelen. Meer info daarover vind je in ons boekje 'Een jaar op het veld met Veldverkenners'. 

 

Met dank aan Loonwerken Defour voor de mooie beelden.

Gerelateerde artikels