@livewireStyle
header.home link

Gespot op het platteland: een muur van maïs

In september kunnen maïsplanten al tot 2,8 meter hoog zijn. Hierdoor kunnen ze het zicht in bochten of op kruispunten vanuit de auto of vanop de fiets sterk belemmeren.
25 september 2017  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Zolang de temperatuur het toelaat, zoeken we op zaterdag of zondag graag het platteland op om te wandelen of te fietsen. Da’s gezelliger over kronkelende baantjes tussen groene akkers en weides dan over de steenweg tussen grijze gebouwen en verkeerslichten. Je voelt je ook veiliger, want op plattelandswegen kom je - zeker op zondagochtend, zelden een auto tegen. Toch moet je ook daar voorzichtig zijn, want hoge maïsplanten op de akkers kunnen het zicht in bochten of op kruispunten tijdens de herfst sterk belemmeren.

 

Groene muur

In september kunnen maïsplanten tot 2,8 meter hoog worden. Bovendien staan de planten erg dicht bij elkaar, waardoor het geheel een gesloten, groen blok vormt. Een muur zeg maar. Als zo’n muur tot tegen de straatkant gezaaid werd (wat mag), kan dit gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Gelukkig wordt de meeste maïs in september/oktober geoogst.

 

maismuur-veld-800x450.jpg

 

September/oktober: oogst snijmaïs

Het grootste deel van de maïs op onze velden wordt nog groen geoogst en volledig versneden/gemalen en gestockeerd op de boerderij in een zuurstofarme kuil – typisch afgedekt met plastiek folie onder oude autobanden. Het wordt als ruwvoeder aan koeien gegeven. We noemen dat soort maïs snij- of kuilmaïs. De oogst ervan vindt plaats in september en oktober.

 

November/december: oogst korrelmaïs

Een kleiner deel van de maïs blijft tot november op het veld, tot de stengels en bladeren helemaal verdroogd zijn. Bij dat soort maïs gaat het immers om de kolven, die volledig ontwikkeld en droog moeten zijn. De droge korrels gaan naar de mengvoederfabriek, waar ze verwerkt worden in voeder dat voornamelijk aan varkens gegeven wordt. De oogst van deze korrelmaïs vindt plaats in november en december.

 

oogst-korrelmais.jpg

 

Een goed boerenjaar

2017 was een goed jaar voor de maïsteelt: hoge temperaturen in mei, juni en juli zijn ideaal. Bovendien heeft maïs minder water nodig dan bijvoorbeeld gras, waardoor het weinig of geen last heeft ondervonden van de droogte begin deze zomer.

 

Risico op wildschade

Het enige gevaar dat nu om de hoek loert… zijn everzwijnen. Zij zijn gek op maïskolven en kunnen verschillende rijen maïs vernielen in één nacht. De populatie everzwijnen in ons land zit bovendien al enkele jaren in de lift. Vooral in Wallonië, Limburg en in delen van Antwerpen neemt de druk toe. Om de schade te beperken, wordt tijdens de winter regelmatig een zogenaamde drijfjacht georganiseerd.

 

maismuur-platteland-800x450.jpg

Gerelateerde artikels