@livewireStyle
header.home link

Gespot in de winkel: de kiwibes

Smaakbom alert!! Vanaf eind augustus en in september en oktober kun je in de winkels weer Belgische kiwibessen vinden. Topfruit van eigen bodem, maar de kiwibes geniet nog steeds niet de bekendheid die ze verdient.
30 augustus 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Smaakbom alert!! Vanaf eind augustus kun je ruim twee maanden lang in de winkels weer verse Belgische kiwibessen vinden. Topfruit van eigen bodem, maar de kiwibes geniet nog steeds niet de bekendheid die ze verdient.

Kale knikker met smaak

De kiwibes is een kleine kiwivrucht, variërend van groen tot rood, en heeft ongeveer de grootte van een druif. Binnenin ziet ze eruit als een gewone kiwi, maar in tegenstelling tot haar grote broer heeft ze geen harige maar wel een zachte, eetbare schil. Net als druiven kun je ze dus gewoon uit het vuistje eten. En dat vuistje zal zeker naar meer willen grijpen, want kiwibessen zijn zacht en sappig en zoet van smaak.

Supergezond

Kiwibessen staan bol van vitamine C en polyfenolen, en bevatten heel wat nuttige mineralen zoals calcium, magnesium en mangaan. Met 100 gram kiwibessen (ongeveer 10 stuks) heb je al ruim meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Polyfenolen zijn ontstekingsremmers en omdat ze mee vrije radicalen elimineren, vallen ze onder de antioxidanten. Vrije radicalen worden in het menselijke lichaam geproduceerd tijdens fysiologische en biochemische processen, en als ze niet uit ons lichaam zouden worden verwijderd, veroorzaken ze ziekten en kanker. De hoeveelheid polyfenolen in kiwibessen ligt een stuk hoger dan bij een normale kiwi en ruim 8 keer hoger dan bij bijvoorbeeld een appel. Van gezond gesproken dus!

Gestage opmars

Oorspronkelijk komt de kiwibes uit Siberië, Korea, Japan en China. Het klimaat in België is echter ook ideaal voor teelt in openlucht van deze plant. Sinds een tiental jaar worden kiwibessen in België geteeld, en sindsdien zijn ze aan een gestage opmars bezig. Ten vroegste eind augustus begint de oogst, en tot en met oktober vind je verse kiwibessen in de winkel.

In desserts, ijs, confituur, fruitsalades …

In de eerste plaats kunnen kiwibessen dus perfect uit het vuistje gegeten worden. Wanneer ze een beetje zacht beginnen te worden, zijn ze het lekkerst. Dan wordt de smaak namelijk nog zoeter en intenser. Zijn de kiwibessen bij aankoop nog wat hard, dan kun je ze laten narijpen bij kamertemperatuur. Eens ze rijp zijn, bewaar je ze in de koelkast.

De kiwibes is heerlijk in fruitsalades, bij de yoghurt, in smoothies, drankjes …

Maar daarnaast past de vrucht ook perfect in warme gerechten en in confituren.

Bronnen: Coöperatie Hoogstraten, Kiwibes.be, Lekker van bij ons, O-bio.be
Beeld: Coöperatie Hoogstraten

Gerelateerde artikels