@livewireStyle
header.home link

Gespot en getest: insecten op ons bord

Veldverkenners gaan geen uitdaging uit de weg, zeker niet als die uitdaging in het belang van duurzame voeding staat. Daarom hebben we voor jou vijf producten op basis van insecten getest. Want insecten zijn veel ecologischer dan gewoon standaardvlees. Bovendien hebben ze alles wat je van een lekkere snack verwacht: knapperigheid, een zachte nootjessmaak en veel voedingsstoffen. Na onszelf een beetje moed te hebben ingepraat, namen we voorzichtig en met de ogen toe onze eerste happen. En daarna nog één, en nog één, en nog één…. ;-)
16 oktober 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Marshi - photocase.com

 

Veldverkenners gaan geen uitdaging uit de weg, zeker niet als die uitdaging in het belang van duurzame voeding staat. Daarom hebben we voor jou vijf producten op basis van insecten getest. Want insecten zijn veel ecologischer dan gewoon standaardvlees. Bovendien hebben ze alles wat je van een lekkere snack verwacht: knapperigheid, een zachte nootjessmaak en veel voedingsstoffen. Na onszelf een beetje moed te hebben ingepraat, namen we voorzichtig en met de ogen toe onze eerste happen. En daarna nog één, en nog één, en nog één…. ;-)

 

Waarom ‘vieze’ sprinkhanen en wormen?

De redenen om een sappige steak of kotelet te vervangen door een knapperige sprinkhaan of kronkelende meelworm zijn legio. Insecten zijn ten eerste enorm voedzaam en hebben een veel kleinere ecologische pootafdruk dan groter slachtvee. Ze verbruiken veel minder land en water, produceren geen broeikasgassen en hoewel ze veel kleiner zijn dan koeien of varkens is er in verhouding veel meer ‘eten aan’. Van een koe is immers maar de helft eetbaar, van een insect 90 procent.

In onze contreien hebben insecten helaas een slechte reputatie omdat we ze beschouwen als ongedierte, zodat we ze niet zo graag op ons bord zien belanden. Toch hebben ze in veel culturen een plaatsje veroverd op het dagelijkse menu. In bijvoorbeeld Congo, Thailand, India en Columbia zijn het heel normale snacks die je aan kraampjes kan kopen. Wie weet gruwen ze daar trouwens wel van een vettige hamburger of frikandel? ;-)

Meer info over insectenvoedsel kan je ook vinden in ons artikel “Op ons bord in 2030: Insecten”.

 

Stoutmoedig getest

Onlangs kwamen enkele retailers en bedrijven op de proppen met voedsel op basis van insecten. Vaak gaat het om meel- of buffalowormen. In de meeste producten zitten de insecten vermaald verwerkt zodat ze niet meer herkenbaar zijn, al biedt Carrefour ook erg visueel onaantrekkelijke gedroogde meelwormen aan… Wij shopten alvast een selectie uit het supermarktaanbod en onderwierpen ze aan een smaaktest. Benieuwd naar de resultaten?

 

onze buit.jpg

 

1. Lunch: toast met insectenspread

Delhaize steekt met zijn huismerk heel voorzichtig een teen in het water. De warenhuisketen nam twee insectenspreads op in zijn assortiment onder het label Green Bugs. In de kleurrijke broodsmeersels zitten meelwormen verwerkt, al is het percentage erg laag: tussen de 4 en 6 procent. Verder bevatten de spreads vooral groenten: wortelen in het ene geval en tomaat in het andere.

Wij probeerden de kleurrijke tomatenspread uit. Die ziet er erg smakelijk uit, waarschijnlijk zit het feit dat je er geen kronkelende meelwormen in herkent daar voor iets tussen ;-). Ook onze smaakpapillen merken geen insecten op, of zit er nu toch een speciaal nasmaakje aan?

 

spread.jpg

 

Conclusie: een leuke eerste stap in het verwerken van insecten in onze voeding. Maar of die 4 à 6 procent genoeg is om een groentespread ook vullend te maken is een andere vraag. We hoeven niet per se zichtbare insecten te ontdekken in onze spread, maar een hoger percentage mag wel. Gelukkig verzekert Delhaize ons dat dit nog maar het begin is van een uitgebreider assortiment.

 

2. Avondeten: schnitzels en groenteburgers met insecten
 

Goed, onze eerste smaakproef was positief. Dat zorgt voor een gerust gevoel bij de tweede test: schnitzels en groenteburgers met insecten van Insecta, een label van het Limburgse bedrijf Damhert. Wormen van dienst zijn deze keer die van de buffalokever, die beter te verteren zouden zijn dan meelwormen.

 

burger en schnitzel.jpg

 

Die dikke larven zijn echter opnieuw, gelukkig, onherkenbaar. We smaken eigenlijk een beetje kip en als we niet wisten dat er insecten inzaten, zouden we nooit iets vermoeden. Misschien ligt dat opnieuw aan het feit dat de burger en schnitzel maar voor 14 procent uit wormen bestaan. Verder bevat hij vooral tarwe- en aardappelzetmeel. Al bij al een erg geslaagd alternatief voor een doorsnee burger of schnitzel. We zijn bijna omgevormd tot echte entomofagen of insecteneters ;-).

 

3. Hapje bij een drankje: knapperige vlaswormen en insectenbitterballen.

Hoewel, de finale test komt pas bij de producten die Carrefour aanbiedt. Hier zijn de insecten wel herkenbaar. Angstaanjagend herkenbaar in het geval van de gedroogde vlaswormen. Die kan je gewoon zo uit de verpakking halen en uit het vuistje eten. Ook bij de bitterballen kan je de kleine meelwormen er zo uithalen. Ondanks het feit dat we ondertussen al wel wat insecten achter de kiezen hebben, moeten we ons hier toch even voor vermannen. Goed dat je deze snacks kan gebruiken als borrelhapje, dan kunnen jij en je gasten je desnoods eerst wat moed indrinken ;-).

 

borrelhapjes.jpg

 

De meningen hierover zijn duidelijk verdeeld. Sommige proefkonijnen blijven na een eerste hap gretig in het potje met gedroogde vlaswormen graaien en genieten van de gefrituurde wormenballetjes. Anderen blijven met een vieze blik op afstand van onze borrelhapjes of houden hun pintje of glas wijn klaar om de smaak door te spoelen.

 

wormen.jpg

 

“De bitterballen zijn lekker gekruid, eigenlijk beter dan gewone”, aldus een kersverse fan van insectenvoedsel. En de gedroogde wormen? “Lekker, een beetje zoals gezouten nootjes, maar niet zo krokant en een specialer smaakske”.

 

bitterbal.jpg


Ja! Wij zijn overtuigd ;-). Laat dat insectenaanbod maar groeien! Maar wat denk jij? Ga jij ook de uitdaging aan of eet je te veel met je ogen?

Gerelateerde artikels