@livewireStyle
header.home link

Filmtip: ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’

10 december 2018
Eigenlijk zou er in de titel van dit bericht niet gewoon "Filmtip" moeten staan, maar wel "Absolute aanrader", of nog beter "Absolute must". Wil je een goed beeld krijgen van hoe de Vlaamse boer er vandaag de dag voor staat, ga dan zeker kijken naar ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’, een documentaire van cineast Brecht Vanhoenacker.
Beeld: Victoria Deluxe

 

Eigenlijk zou er in de titel van dit bericht niet gewoon Filmtip moeten staan, maar wel Absolute aanrader, of nog beter Absolute must. Wil je een goed beeld krijgen van hoe de Vlaamse boer er vandaag de dag voor staat, ga dan zeker kijken naar ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’, een documentaire van cineast Brecht Vanhoenacker.

Veldverkenners was aanwezig op de première op Hoeve ’t Alkeveld in Zottegem, een van de bedrijven uit de documentaire. En we hebben genoten. Van de mooie locatie, van de prachtige beelden, van de flardjes humor …, maar vooral van de ongebreidelde passie bij de geportretteerde boeren. Absoluut petje af voor hoe zij in het leven en in hun bedrijf staan.

Begin 2017 werden 23 bedrijven bezocht. Daaruit kwamen zes Oost-Vlaamse landbouwbedrijven, die uiteindelijk anderhalf jaar gevolgd werden door cineast Vanhoenacker. Aan de hand van gesprekken aan de keukentafel en verhaallijntjes over het dagelijkse werk krijg je als kijker een goed beeld van het mooie én van het harde van de boerenstiel. De dagelijkse opofferingen en inspanningen, de onzekerheid die met de stiel gepaard gaat, de gedrevenheid en de wil om te blijven innoveren, het plezier en de fierheid, de veerkracht bij tegenslagen, de toewijding voor hun land en hun dieren … Samengevat: met hart en ziel, dag in dag uit.

Wat hebben we verdiend.JPG

De documentaire is (in samenwerking met Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond, Boeren op een Kruispunt en Landelijke Gilden) gemaakt door Victoria Deluxe, een sociaalartistieke organisatie die de stereotiepe beeldvorming rond talloze onderwerpen of groepen wil doorbreken. Ook hier gebeurt dat, en wordt er een realistisch beeld geschetst van de staat van de landbouw in Vlaanderen. Rechtstreeks uit de mond van de landbouwer, die anders zelden positief in beeld komt en al even zelden zelf aan het woord is in de media.

“De film toont het persoonlijk parcours op enkele individuele landbouwbedrijven,” vertelde Anja Claeys van Victoria Deluxe op de première, “maar maakt ook een globalere analyse, stelt vragen over hoe met voedsel in onze maatschappij wordt omgegaan en hoe degenen die de eerste schakel zijn in de productie van voedsel bijzonder weinig zeggenschap hebben. Daarnaast worden er ook vraagtekens geplaatst bij de maatschappelijke erkenning die de boeren vandaag de dag krijgen, en dat is in de eerste plaats waar de titel van de documentaire naar verwijst. Hopelijk gaan zo veel mogelijk mensen naar de film kijken, praten ze erover en gaan ze misschien ook anders denken en handelen.”

Vanaf maandag 17 december kun je de film gaan bekijken in cinema Sphinx in Gent. Bekijk de programmatie. In mei en juni 2019 volgen er ook nog vertoningen op enkele Oost-Vlaamse boerderijen.

Veel kijkplezier!

Gerelateerde artikels