@livewireStyle
header.home link

Feesttip: 3 topkazen (van bij ons)

Dat lekkere kaas niet altijd uit Frankrijk hoeft te komen, is een feit waarvan gelukkig steeds meer mensen overtuigd raken. Ook in het buitenland! Want onze kazen winnen regelmatig internationale prijzen. Drie van die prijswinnaars - die zeker goed zullen scoren op je feestmenu - op een rijtje.
22 december 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Een blokje oude bij het aperitief, wat blauwe schimmel bij het voorgerecht en een schotel met pikante en romige spietjes bij het digestief. Kazen doen (hardop) dromen van feesten. Ze horen erbij, zoals room in de soep en boter bij de broodjes. Dat lekkere kaas niet altijd uit Frankrijk hoeft te komen, is een feit waarvan gelukkig steeds meer mensen overtuigd raken. Ook in het buitenland! Want onze kazen winnen regelmatig internationale prijzen. Drie van die prijswinnaars - die zeker goed zullen scoren op je feestmenu - op een rijtje:

 

  1. Grevenbroecker (Achelse Blauwe)

    Blauwe schimmelkaas van Kaasmakerij Catharinadal uit Hamont-Achel. Werd bekroond met de prestigieuze Caseus Award (zeg maar het WK voor kazen) in 2009, in de categorie ‘presentatie van een originele kaas’. De Achelse Blauwe wordt vooral geprezen om zijn mooie marmertekening en zijn zachte smaak. “Mijn vrouw at niet graag blauwschimmelkazen. Ze vond ze altijd te zout en te pikant. Daarom heb ik een blauwe gemaakt die veel zachter is van smaak. Het kostte me 10 jaar om het recept te perfectioneren, maar het resultaat is een kaas die blijkbaar iedereen lust”, vertrouwde kaasmaker Peter Boonen ons ooit toe (Melk & honing lente 2012). De blauwe is zo populair, dat hij zelfs toeristen van over de grens aantrekt.

    Meer info: www.catharinadal.be

     
  2. Flandrien Oud

    Goudse kazen typisch Hollands? Een fabeltje. Onze Flandrien Oud is dit jaar zelfs verkozen tot beste Goudse (‘gemaakt na 01/12/2013’) in de World Cheese Awards (de grootste internationale competitie voor kaasmakers en –handelaars). De kaas wordt gemaakt in Wervik, in de nieuwe kaasmakerij van de familiale kaasgroothandel Triporteur (‘De Kazerij’). De melk is afkomstig van speciaal geselecteerde melkveehouders uit dezelfde regio, die voor hun extra inspanningen een betere prijs krijgen. Flandrien Oud is een opvallend smeuïge goudse, met een intense, complexe smaak.
    In dit (promo)filmpje kan je zien hoe de kaas gemaakt wordt:


    Meer info: www.flandrienkaas.be, www.triporteur.be


  3. Poperingse Keikop

    Witschimmelkaas van de Rumbeekse kaasboerderij ’t Groendal, in samenwerking met de sociale werkplaats Sowepo uit Poperinge. Het bijzondere aan de kaas is dat er hopscheuten aan worden toegevoegd. De smaak van de scheuten zou er perfect in tot zijn recht komen. De kaas werd al bekroond met meerdere prijzen: brons in de categorie ‘witschimmelkaas’ op de World Cheese Award 2013 en 2014, en een nominatie op de Gouden Tavola 2014. Net als de Grevenbroecker wordt hij gemaakt van melk geproduceerd op de eigen boerderij.

    Meer info: www.tgroendal.be

 

Een overzicht van alle erkende streekkazen vind je op www.kazenvanbijons.be

Gerelateerde artikels